ROSENQUARZEXPRESS откриват "Аларма Пънк Джаз" в СУ

22 апр 2014, 17:31 ч. 262 / 2 0
пред./следв.

   Получихме следното съобщение

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ и Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ започват съвместна серия концерти под мотото „АлаRма Pъn(K) Дjаз: СУниверситетски арт пространства!“. Инициативата има както облагородяващ ъндърграунд сцената, така и изследователски характер – т.е. в рамките на поредица от месечни концери с участието на неконвенционални български и чуждестранни артисти и групи, предавани пряко по БНР от различни арт-пространста на СУ (Театър „@лма @лтер“, Аулата, Яйцето), ще се опитаме да нарисуваме една съвсем нова звукова картина на Университета. Идeята е сходна с инциативи като концертите на „Радио Студент“ (Любляна), предавания пряко по Radio SC от Театър &TD в Загреб фестивал N.O.Jazz, ъндърграунд концертите от Солунския Политехнически университет и др.

Началото е на 23 април от 21ч. с една от най-интересните пост-уейв/дарк-блус формации на новата софийска сцена – Rosenquarzexpress. Възникнала в Мюнхен, където Илияна Бешкова (китара, глас, автор на песните) живее от 15 години, групата минава през различни формати – от соло-проект до квинтет – с участието на музиканти като Пако Хаймес (Мексико) и Хуан Велез (Перу) от Radio Minga, визуални артисти като Верена Кремер и Нели Воева, герои на тукашната ъндърграунд сцена като Павел Стойчев – барабани, перкусии, електроника (Surbahar, Artmospheric Crew, Band Of Mad Women), Свилен Иванов - бас-китари (Morebasser), Мирян Колев – китари (E.U.E.R.P.I.) и множество гости – Тавис Престън от Шотландия – контрабас (The Bedlam Club), Орлин Цветанов – цигулка („Трендафил & Чугра“), Асмир Сабич от Босна – перкусии (Vuneny, Majmoon) и др. На концерта утре на баса ще бъде Влади Михайлов (Ginger Groove).

Емблематична група за фестивала „Аларма Пънк Джаз“, от 2012г. насам Rosenquazexpress има над 30 участия у нас, включващи още фестивалите Beglika Free, Vola Open Air, Artmospheric, “Нищо Подобно“ (Стрелча), “Улица Нов Живот“, „В Двореца“ в Балчик и Нощта на музеите и галериите в Пловдив, както и балканско турне с концерти на площад „Камара“ в Солун и на живо по радио Kanal 103 в Скопие. За краткото си съществуване Rosenquazexpress има завидна биография от съвместни участия със световни групи и музиканти като Hugo Race Fatalists (ex-The Bad Seeds), No Joy (Канада), Dirty Beaches (Канада), Featuring Yourself (Германия), Monozid (Германия), Zea (Холандия) и др.

В музиката на Rosenquazexpress сивата баварска депресия неусетно преминава в деликатно-ироничен коменар върху изкуствеността на естеството, а влиянията от The Cure и други класици от 80-те съвсем естествено се трансформират в психеделични западноафрикански рифове („Малийско интро“) и метафизични речитативи (Frau Schiksal). Песни като “Между сезоните“, Silver Spoon, “Август“, Why All Those Women могат съвсем сериозно да ви разтърсят, както и други като Women With Curls, Fernbeziehung и „Викинг и принцеса“ могат да ви разсмеят, но не с глуповатия смях на средностатистическия българин, а по един съвсем различен начин, така че хем да ви е забавно, хем и леко да ви е неудобно накрая. Неслучайно Илияна Бешкова е автор на идеята и съсценарист на едно от най-атипичните за тукашните грубовати разбирания за сатира радиопредавания предавания „Изповедта на Яростин Зезула“.

„Въобще, музика, създадена от български артист, но по рождение надскочила съвременната българска ъндърграунд сцена с десетилетия. На което Илияна Бешкова, с присъщата й скромност, отговаря: „Просто не искам да ми е скучно и немузикално”. И тук се връщаме отново там, откъдето започна този текст – към куража и любопитството да откриваш нови светове, а не цял живот да се идентифицираш с едно единствено звучене и един единствен почерк, колкото и уникални да са били те за времето си.“
(сп. ЛИК, август 2012г.)

В момента групата подготвя първия си пълнометражен албум, който ще излезе наесен, а 11-ият „Аларма Пънк Джаз Фест” вече е в ход. Очаквайте в края на тази седмица още Keira Is You от Полша и „Абсолютно Начинаещи” в клуб Maze, както и презентация на продължението ни по Радио Бинар „Пънк Джаз” с участието на Яцек Пелка от Keira Is You като дост-диджей в „Ной Берлин”. А следващия месец – Zoambo Zoet Workestrao от Словения, Tudosok от Унгария и самия Лайко Феликс, благодарение на Института „Балаши” (Будапеща) , както и филмова програма която ще обявим следващата седмица.

 



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".