SABATON и България - любов завинаги! Шведите възпяха Дойранската епопея и на "Hills of Rock 2022"

24 юли 2022, 19:16 ч. 8019 / 57 29
пред./следв.

   Отмина и четвъртото издание на пловдивския фестивал "Hills of Rock". То започна на 21 юли с очакваното 16 години първо гостуване на SLIPKNOT в България. През втория ден, 22 юли, хедлайнъри бяха MERCYFUL FATE. Видяхме също BURY TOMORROW, BEHEMOTH, MAJESTICA и др. на трите сцени - "Main Stage", "На тъмно" и "Music Jam".

   Остана последният трети ден, 23 юли, през който се изявиха още разнообразни и интересни банди като THE MODERN AGE SLAVERY, POWER CRUE, K.O.R.A., PIZZZA, LEK CITY CASE и др. На основната сцена видяхме DISTRICT 13, HANGARVAIN, MISTER MISERY, DAGOBA, TESTAMENT и SABATON. Но да караме по ред.

   През огнедишащия юлски ден, когато температурата в Пловдив достигна 39 градуса, най-ентусиазираните фенове започнаха да заемат местата си още преди 17 ч. Влизането беше сравнително бързо, имаше няколко входа, можеше да се внесе до 750 мл вода, но без бира, безалкохолни и др. напитки. По пътя за сцените имаше щанд с мърчандайз, който се радваше на голям интерес от феновете и въпреки няколкото продавачи се заформиха опашки. Тениските на любимите групи се разграбваха като топъл хляб, бързо свършваха номерата на някои модели.

   Навлизайки в района на сцените, повечето хора се отправяха под сенките на дървета, чадъри и тенти, и към щандовете с напитки. По време на изпълненията на групите охранителите охлаждаха с вода първите редове от публиката. Като се има предвид полевите условия, организатори се бяха погрижили за комфорта на феновете. Като недостатъци може да споменем червеният прах, който се издигаше на облаци от бившите писти за бягане и високите цени на храната и напитките, но с последното сякаш свикнахме по концерти. И още нещо, което зависи от нас, посетителите. Въпреки достатъчното количество кошчета, след концерта поляната приличаше на бойно поле с разхвърляни пластмасови и други отпадъци. А можем да се постараем да не е така, нали?

   Още в обявения начален час около 17:00 на главната сцена се качиха DISTRICT 13. Две британски момчета - китаристът Jon Hartz Wild и басистът Tiz, а на барабаните се изявяваше нашенецът Асен Милушев. Троицата заби модерен алтернативен метъл с пънк елементи и привлече вниманието на първите смелчаци под палещото слънце пред сцената. Накрая на изпълнението си DISTRICT 13 приканиха към първия съркълпит за вечерта, в който се впуснаха неколцина развеселени ентусиасти. Настроението се повдигна, публиката ръкопляскаше и така завърши първата банда от отминалата вечер.

   Следваше изпълнението на италианците HANGARVAIN. Първоначално групата беше поканена на отменения "Hills of Rock" през 2020 г. и ето сега се изявяваше на българска земя. HANGARVAIN стояха малко странно със своя южняшки рок в обкръжението на другите групи, но се представиха с желание и сърцато. Вокалистът Sergio Toledo Mosca каза, че България е хубава страна. С южняшка пламенност, с дайре в дясната ръка, облечен в оранжево кожено яке, певецът не спираше да подканя публиката да вика и пее. Заразени от лъчезарното му присъствие, скоро всички пред сцената пляскаха в такт с ръце. HANGARVAIN направиха много добро представяне и се оттеглиха под заслужени аплодисменти.

   Трети за вечерта на основната сцена бяха MISTER MISERY от Швеция. Те определят стила си като хорър метъл, а другите ги описват различно - атмосферик метъл, готик метъл, агресивен модерен метъл и др. Музикантите от бандата бяха с бяла боя на лицата и черни грим и червило. Облечени бяха с черни дрехи, украсени с кърваво-червени орнаменти. Отпред на барабаните висеше обесена кукла. По нещо MISTER MISERY напомняха на Alice Cooper, може би в песните за ужасии, дори в мелодиите. Вокалистът Harley Vendetta подчерта, че са за първи път в България. Групата има два издадени албума - дебюта "Unalive" от 2019-а и "A Brighter Side of Death" от 2021 г. Сетът беше съставен предимно от парчета от последната им творба. Публиката хареса изпълнението на шведите и сгъсти редиците пред сцената. Може да се каже, че MISTER MISERY бяха приятна изненада на вечерта с артистичното си театрално изпълнение и спечелиха български фенове.

Сетлист на MISTER MISERY:
01. Mister Hyde
02. Strangeland
03. Buried
04. Legion
05. Clown Prince of hell
06. Under the moonlight
07. My Ghost
08. Ballad of the Headless Horseman


mister misery


   Французите DAGOBA гостуват за втори път в България след 2018 г., когато с VADER бяха съпорт на KREATOR. Бандата от Марсилия е формирана през 1997 г., но издава първия си албум през 2003 г. Досега има осем реализирани творби, последната е "By Night" (2022). Групата е претърпяла много промени и към настоящия момент вокалистът Pierre "Shawter" Maille е единственият останал от оригиналния състав. DAGOBA явно имаха свое ядро от фенове сред публиката и за изявата им пред сцената се присъедини значителна група хора. Те се радваха, викаха и подкрепяха любимата си банда. Мелодичният дет и груув метъл на марсилците, обогатен с индъстриъл влияния звучеше свежо и актуално, а Shawter не спираше да контактува с публиката. След края на сета на DAGOBA, феновете им отстъпиха място на олдскул траш ветераните, които търпеливо очакваха да настъпи и техния час.

 

dagoba



   След известна подготовка и саундчек, на сцената се появиха траш метъл законодателите TESTAMENT. Зад сцената беше опънато платно с обложката на последния албум на групата "Titans of Creation" (2020). Тук е мястото да кажем няколко думи за бандата, която се оказва че част от младите почитатели на хеви метъла не познават добре. Създадени през далечната 1983 г. като LEGACY, през 1987 г. сменят името си на TESTAMENT, тъй като с името LEGACY вече съществувала R&B група. Те са едно от най-големите имена в траш метъла, една от най-славните и влиятелни банди от 80-те години на миналия век, част от "голямата осмица на американския траш", заедно с METALLICA, MEGADETH, SLAYER, ANTHRAX, EXODUS, OVERKILL и DEATH ANGEL. До сега са издали 13 студийни албума.

   Не е пресилено да наречем TESTAMENT институция в метъла. Придържайки се в рамките на траша, групата винаги е вървяла по собствен път и изковавала самобитни композиции. Дали това се дължи на разнообразния като националности състав на бандата или на вековните корени в родната земя на индианеца Chuck Billy, не можем точно да определим. Но вокалистът наистина е титанична фигура в съвременната тежка музика, не само с високия си ръст, но и с харизматичното си поведение. В Chuck винаги е имало нещо характерно и различно, той не само пее, а призовава от сцената за свобода и право на изразяване. А нали свободата е един от символите на рока.

   Да не забравяме и другите от групата, наложили се имена, опитни, изявени инструменталисти - китаристите Eric Peterson и Alex Skolnick, басистът Steve Di Giorgio и барабанистът Dave Lombardo (екс-SLAYER). Изобщо TESTAMENT е една идеално работеща машина, въпреки някои периоди на промени в състава. Но тези, които се представиха снощи пред българската публика, бяха отбрани люде, звезден състав, а резултатът радост за феновете. От тях Eric Peterson и Chuck Billy са единствените участвали във всички албуми на групата.

   Сетлистът на групата беше съставен от цялото им богато творчество. Последният им албум беше представен от няколко песни, разпръснати сред класически хитове на групата като "Practice What You Preach" и "Souls of Black". Чухме любими композиции още от първите два албума - "The Legacy" от 1987 г. и "The New Order" от 1988 г., времена в които се ковяха фундаментите на класическия траш и се загатваха някои наченки на развилите се по-късно стилове в метъла.

   Някои ще попитат защо TESTAMENT свирят преди SABATON, защо ветераните са преди по-младите вълци от метъл глутницата? В това няма нищо страшно и срамно. Примерите за подобни случаи не са един и два. И да не забравяме, че във всеки един от тях по-старата банда се е съгласила да бъде на сцената преди по-младата.

   Chuck Billy подчерта, че TESTAMENT са за първи път в Европа от 2020 г. насам. Досега бандата е имала три гостувания в България и снощното беше четвъртото. Можем само да съжаляваме, че по програма не позволиха бис на прочутата траш петорка. Публика и група имаха желание, но след последното парче от сета на TESTAMENT набързо беше пусната музиката за пауза.

Сетлист на TESTAMENT:
01. Rise Up
02. The Pale King
03. Children of the Next Level
04. Practice What You Preach
05. True Believer
06. WWIII
07. D.N.R. (Do Not Resuscitate)
08. The Formation of Damnation
09. Souls of Black
10. First Strike Is Deadly
11. Over the Wall
12. Into the Pit


testament



   Още по време на изпълнението на DISTRICT 13 периодично сред публиката се надигаха скандирания "Sabaton, Sabaton!", развяваха се български знамена с надписи и символи на групата. По време на TESTAMENT това се случи отново, но получи отпор от траш агитката с викове "Testament, Testament!" Така в забавления и надвиквания наближаваше кулминацията на вечерта с "черешката на тортата" - песен за славната българска военна история.

   По време на изпълнението на TESTAMENT поляната пред сцената беше цялата изпълнена с хора, броят на посетителите се беше увеличил значително. След това някои си тръгнаха, но влязоха нови попълнения, дошли само, за да чуят SABATON и концертното пространство отново се запълни.

   Търпеливо изчакахме да се подредят декорите на сцената - танк, върху който бяха поставени барабаните, екран зад групата, на който се прожектираха тематични видеа, различни машинарии за пироефекти, микрофони с прикрепени каски към тях и т.н. През цялото време на концерта отстрани на сцената имаше два големи екрана, на които тези, които стояха по-назад, можеха да гледат шоуто.

   Най-сетне сред пушеци и гърмежи от танка SABATON забиха първото си парче за вечерта - "Ghost Division". Накрая на песента вокалистът Joakim Broden стреля от рамо с реквизитно РПГ. Последва композицията "Stormtroopers" от последния албум на групата "The War to End All Wars", излязъл по-рано тази година. След още една песен - "Great War", Joakim поздрави с "Добър вечер" на чист български и се извини, че почти е изчерпал запасите си по познания на нашия език. (По-късно се оказа, че знае и "Благодаря", а китаристът Chris Rorland е научил "прескрасната" българска дума "тъпанар".) Вокалистът за пореден път каза колко невероятна е нашата публика и как е изтръпнал като чул феновете да пеят още на интрото.

   За изпълнението на "The Red Baron" на сцената се появи червен дървен самолет с пилот и въртящо се витло. На припева публика и група въодушевено се разпяваха с част от текста. По време на песента "The Attack of the Dead Men" музикантите нахлузипа противогази, а Joakim  пускаше дим от специална машина, за да наподоби атака с химическо оръжие. Мелодичната композиция "Soldier of Heaven" беше представена от самата група като "диско парче", което може би не е толкова странно, защото е известно че SABATON се възхищават на сънародниците си ABBA. Музикантите почетоха и родната си монархия като изпълниха песента "Carolus Rex", облечени в сини униформи на шведски войници със сини китари със символа "трите корони".

   Настъпи кулминацията на вечерта, а именно изпълнението на песента посветена на Дойранската епопея "The Valley of Death". SABATON казаха, че искали да изпълнят специално за пръв път парчето пред българска публика. Хиляди гърла закрещяха неистово заедно с групата, как британците атакуват, но няколко пъти са отблъсквани от храбрите българи, които държат позициите по време на битката при Дойран през Първата световна война, вееха се родните трибагреници, ръкоплясканията дълго не стихваха.

   След още две песни басистът Par Sundstrom обяви, че ще пусне специално видео и на екраните видяхме кадри от 2009 г., когато SABATON за пръв път гостуваха в България, като подгряващи на сънародниците си HAMMERFALL. Чухме отново историята, че SABATON смятат този концерт за знаков в кариерата си, отварящ пътя към по-голяма известност и възходящо развитие на групата. Sundstrom разказа, че предната вечер (22 юли) се е разходил из Пловдив и е създал нови приятелства. Виждаше се с какво уважение говори за българските фенове, как се радва, че от първия до последния им концерт винаги пеем заедно с групата. Любовта между SABATON и българската публика е взаимна. Снощи имаше най-много фенове с тениски на симпатичните шведи, виждаше се колко щастливи са феновете да чуят изпълнението на именно тази група.

   Последната песен от редовния сет на бандата беше затрогващата балада "Christmas Truce". Бяхме приканени да се присъединим към илюминациите с телефоните и хиляди ръце се вдигнаха във въздуха със светнали екрани или запалки.

   Като бис бяха изпълнени три песни - "Primo Victoria", "Swedish Pagans" и "To Hell and Back". Всъщност те бяха изкрещени, изстреляни в пространството от група и публика. SABATON пееха за Дойран, ние пеехме за шведските езичници и всички бяха щастливи.

   Шоуто завърши с продължителни фойерверки. Трябва да кажем, че по време на целия концерт се насладихме на много пиро- и сценични ефекти, разговори с публиката. SABATON за пореден път ни заредиха със заразителния им позитивизъм, а снощи показаха специално уважение с "българската" си песен, като няколко пъти се извиниха, че са я композирали толкова много години след паметната 2009-а.

Сетлист на SABATON:
01. Ghost Division
02. Stormtroopers
03. Great War
04. The Red Baron
05. Bismarck
06. The Attack of the Dead Men
07. Soldier of Heaven
08. Steel Commanders
09. Carolus Rex
10. Night Witches
11. The Valley of Death
12. Dreadnought
13. The Last Stand
14. Christmas Truce
Бис:
15. Primo Victoria
16. Swedish Pagans
17. To Hell and Back



   Така завърши четвъртото издание на "Hills of Rock", превърнал се вече в традиционно събитие. Това остава единственият голям български рок/метъл фестивал с повече от една сцена. От 2017-а до 2019 г. сред основните изпълнители бяха: EVANESCENCE, EPICA, GUANO APES, THREE DAYS GRACE, CREMATORY, Fish, JUDAS PRIEST, JINJER, KULTUR SHOCK, BATTLE BEAST, IRON MAIDEN, TREMONTI, DISTURBED, MOONSPELL, WHITESNAKE, GARBAGE, AMARANTHE, CHILDREN OF BODOM и мн. др., както и десетки български банди. От това лято има и "Hills of Rock - Sofia Edition" в столицата, на което на 2-3 юли свириха PLACEBO, DUBIOZA KOLEKTIV, THE SISTERS OF MERCY, FIVE FINGER DEATH PUNCH, ILL NINO и др. И за двата фестивала вече са в продажба промоционални билети за догодина. Очакваме с нетърпение да научим имената на участниците за 2023-а!


Текст: HeathenHeart
Снимки: Станимир Сребър

 

  В галериите ни може да разгледате:

Снимки на SCROLETICS
Снимки на POWER CRUE
Снимки на DEAD MAN'S HAT
Снимки на DISTRICT 13
Снимки на MAZE HUNTERS
Снимки на ARTIFICIAL COMET
Снимки на HANGARVAIN
Снимки на ROADWIRE
Снимки на LEK CITY CASE
Снимки на K.O.R.A.
Снимки на HELLION STONE
Снимки на MISTER MISERY
Снимки на DAGOBA
Снимки на TESTAMENT
Снимки на SABATON


sabaton

sabaton

sabaton



Коментари   (29)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


GLAMERA 7.08.2022 02:27:12 отговори + 1 0
Щом е нямало глем не ми го хвали... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ГНР 28.07.2022 17:51:43 отговори + 1 4
Имате грешка.Тестамент не са свирили Souls of black в Пловдив .Явно гледате някакви сет листове без да слушате музиката,което е ТРАГЕДИЯ. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 28.07.2022 20:44:11 + 9 6
"Не са свирили", а не "не свириха". Разбираме, че не сте бил на концерта. Според нас я свириха. Да раздаваш квалификации по такъв начин за събитие, което не си посетил, ето това е ТРАГЕДИЯ. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fantomas 28.07.2022 09:19:04 отговори + 1 4
Мечтая си за великаните от FAITH NO MORE ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

стан 28.07.2022 10:10:20 + 5 1
Те като идваха в Бургас ти къде беше? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fantomas 28.07.2022 09:15:39 отговори + 5 7
Трудно е да си представя , че еднообразните и шаблонни САБАТОН , са били водещите пред ТЕСТАМЕНТ ! Явно конюнктурата е променена ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rofl 30.07.2022 21:14:06 + 1 1
Аз изобщо се чудя какво им харесват. Никаква разлика в албумите, нито са тежки, нито имат зарибяващи песни, не пробват нищо ново, все едно и също Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Брей 27.07.2022 18:29:57 отговори + 4 2
Вярно ли е изтръпнал Joakim като е чул, че феновете пеят на интрото? Все си мислех, че настръхваш в такива моменти, но явно съм се объркал.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Тео 27.07.2022 13:04:37 отговори + 5 0
Страхотна статия, адмирации! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gafus 26.07.2022 09:23:24 отговори + 9 5
Slipknot,Behemoth,Sabaton,Heaven Shall Burn,Bury Tomorow,Dagoba,Testament

Това беше феста.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Midian 26.07.2022 11:17:16 + 4 11
Вярно ли включи Сабатон? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mercyful Fate 27.07.2022 17:47:39 + 9 1
Пропуснал си най-важната група на феста. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

не знам 25.07.2022 14:09:40 отговори + 15 1
Наистина ли Valley of Death тука за първи път са я свирили на живо? Товя е яко Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 25.07.2022 14:17:44 + 7 0
Така казаха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

................ 25.07.2022 14:37:24 + 10 0
Във Франция със сигурност не я свириха. Вярвам им. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Надишан Викинг 25.07.2022 13:29:46 отговори + 24 1
И трите дни групите изкъртиха на основната сцена това е факт. Но към тези дебили организаторите още първият ден като се изви пустина буря от червена ретро згур, защо не взехте мерки? Айде отпред пръскахте с маркуча не толкова да освежавате феновете колкото да спирате прахта да падне върху музикантите. Колко ви струваше след като се налапахте от нас по всякъкъв начин преди да отворите вратите да изпръскате цялата площ? Нямаше да го има този ефект на бедстващи бедоини в сърцето на пясачна буря, айде аз съм все още млад ама имаше около мен възрастни хора които щяха да се задушат. Да беше фестивала ,,Уейстланд'' в калифорнийската пустиня разбирам (въпреки, че и там пръскаха доколкото беше възможно) ама в европейска столица на културата да се задушаваме като навремето в Аушвиц е прекалено... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

666 25.07.2022 14:00:23 + 1 19
говориш за бедОини и аушвиц...явно не ти стига коефициента на Ентелигентност.един безплатен съвет.не се прави на много оригинален,защото веднага ти проличава какъв си бай ганя специалист... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 25.07.2022 14:53:47 + 16 0
Не бях на фестивала, затова няма да коментирам писанието на надишания викинг, обаче, 666, да критикуваш нечий правопис, когато дори главни букви не използваш правилно... Да не говорим за пълния член. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Любо 25.07.2022 16:25:00 + 5 0
Мда, и дечица имаше, за тях пък е направо смърт това... (сега, друг остава въпросът имат ли място 2-годишни дечица на фестивала, особено без тапи за уши, ама айде) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

........... 25.07.2022 18:26:03 + 2 3
Точно дечицата събираха пясъка и праха на купчинки и скачаха след това върху тях, докато малоумните им родители се зомбираха с телефоните. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Любо 25.07.2022 11:32:32 отговори + 11 0
P.S. И явно на саунд инженерите ковид паузата им е развалила трудовите навици. Чак на Сабатон се получи наистина качествен звук, през почти цялото останало време звукът беше ужасна мазня, дори и да стоиш по-назад. Дето се бъзикаше един приятел - "има непотвърдени слухове, че Слипнот са свирили на 2 китари, но на този етап това са само спекулации" Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Кондьо 25.07.2022 12:51:13 + 11 0
Сега, нали разбираш, че всяка група си идва с нейните звукови инженери и не е проблем на организатора това? Почти 50 концерта имат само за тази година. Ако за 50 не можеш да се върнеш в ритъм - накъде си тръгнал изобщо. Според мен толкова си могат като цяло. То си е занаят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тонрежисьор 27.07.2022 12:25:35 + 1 0
Ти явно за сефте ходиш на фестивал? Къде си чул малко име да е с по-готин саунд от хедлайнер? Нали това е идеята на подгрявамето, за да може да изпъкне главната банда Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Любо 25.07.2022 11:30:00 отговори + 7 0
Чудесен фест, с оглед на сушата от последните години. Но това с прахоляка е наистина чист садизъм... На последния Хилс преди пандемията не се усети, защото валя дъжд, но сега на 3 дни по почти 40 градуса, половината трети ден дишах сажди, половината следващ ден ги изплювах и издухвах... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

........... 24.07.2022 20:55:27 отговори + 21 0
От Тестамент нататък си беше професионална смазвация. Поклон пред Сабатон за пореден път!
До следващия Хилс! Дано видим циментирани пътечки, щото дробът още плаче
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван Sky 24.07.2022 20:29:49 отговори + 7 9
Коя е голямата дванайска на американския траш? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Spd7693 27.07.2022 13:43:20 + 2 1
Прибави Sanctuary и Iced Earth и ще получиш десятката. Мисля, че повече от тпва няма. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 24.07.2022 19:41:54 отговори + 19 3
Тестамент в момента имат егати състава,само мега музиканти и изкъртиха!Шоуто на Сабатон също си беше епично,но цялостно кулминацията на целият фестивал си беше Слипнот,тотално размазване! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rofl 30.07.2022 21:11:27 + 0 2
Къф Шитнот, кви пет лева. Дойде групата заради която адски много групи изобщо съществуват и издадоха един от най-великите албуми в историята - Mercyful Fate.Нашия ми говори за група лумпени, които се обличат, като клоуни от цирка и ги слушат само 15-20 годишни Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".