Съдят NIRVANA за използване на илюстрация от английско издание на Дантевия "Ад"

2 май 2021, 11:14 ч. 1033 / 8 0
пред./следв.

   Наследниците на английски художник, който е илюстрирал превод на класическото произведение на Данте Алигиери от 14 век "Ад", съдят компанията на NIRVANA, отговорна за мърчандайза на бандата, за нерегламентирано използване на илюстрация.

   Оригиналът присъства в английско издание на "Ад" от 1949 и американско от 1984 г. и може да бъде видян буквално изкопиран в редица стоки с марката на NIRVANA, като чаши и подложки за чаши, нашивки, ключодържатели и др. Jocelyn Susan Bundy, внучка на художника, е завела иск срещу "Nirvana LLC", "Live Nation Merchandise" и "Merch Traffic", плюс "Silva Artist Management". Твърди се, че групата използва илюстрацията на нейния дядо C.W. Scott-Giles от 1997 г. насам. В много от случаите е посочено невярно авторско право за изображението, от което следва, че то принадлежи на бандата.

   Установено е, че по-рано е имало две други дела за авторско право на същото изображение. От групата са заявили, че самият Kurt Cobain го е нарисувал и/или, че то е свободно публично достъпно в САЩ и за използването му не е нужно разрешение или заплащане. 

 



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".