Jon Lord представи "Концерт за група, оркестър и магьосник" в Пловдив

2 сеп 2009, 02:09 ч. 1675 / 21 40
пред./следв.
Да, именно на това станахме свидетели на 1 септември 2009 г. сред руините на античния римски театър в Пловдив - концерт за група, оркестър и магьосник. Групата включваше добре познатите на локално ниво Те в лицето на Дарин Василев (китара), Венко Поромански (барабани) и Ивайло Звездомиров (бас), както и двама вокалисти - небезизвестният шотландец Doogie White (екс-RAINBOW), заменил специално за този концерт титулярния певец Steve Balsamo, и полската прима Katarzyna "Kasia" Laska. Оркестърът бе този на пловдивското Оперно филхармонично дружество с диригент Найден Тодоров, а магьосникът... Магьосникът бе самият Той.
     Всичко започна по график, точно в 20:00 ч., когато на сцената излезе... Не, не Той, а пловдивският кмет Славчо Атанасов, за да открие официално петото издание на Есенния салон на изкуствата и да Го представи. Него. Маестро Jon Douglas Lord. Достолепният, облечен в семпъл черен костюм 68-годишен британец излезе пред погледите на екзалтираното множество, изпълнило до краен предел античния театър, представи близо 70-те музиканти, вече очакващи го по местата си, и откри концерта с Концерта.
     Да се опитваме да опишем изпълнението на "Concerto for Group and Orchestra" е все едно да се мъчим да преразкажем симфониите на Бетовен, сонатите на Моцарт, ораториите на Хендел или токатите на Бах - начинанието просто е обречено на провал. Все пак, за протокола, бихме могли да опитаме да споменем основните етапи, по които се разви събитието в приятната лятна вечер...
     Малко след 20:00 ч. на този паметен 1 септември, точно 40 години след композирането и дебютното си изпълнение от Jon Lord заедно с DEEP PURPLE и лондонския Кралски филхармоничен оркестър, легендарното "Concerto" най-сетне зазвуча и на родна почва, при това в уникална атмосфера. Притихналото сценично "съоръжение", издигнато още по време на управлението на римския император Траян в началото на II век, бе призрачно огласено от тихото въведение на оркестъра. Постепенно градиращата мелодия избликна в първото за вечерта включване на маестро Lord със звука на легендарния си Хамънд орган, след което на преден план излязоха и музикантите от Те... и битката започна. Да, именно битка между оркестъра и групата се разрази до края на първата от трите части на произведението. Надмощие в мелодията взимаха ту едните, ту другите музиканти - ту в бавно, ту в средно, ту в по-бързо темпо... за да се стигне до рязко възцарилата се тишина след последната нота, предшестваща началото на втората част.
     Т. нар. "Second Movement" на "Concerto for Group and Orchestra" отново започна със спокойно въведение от Пловдивската филхармония и продължи с включването на китарата, баса и барабаните, но не с цел нова битка за надмощие, а в опит за "сработване". Водещата роля се поемаше ту от едната, ту от другата страна, подпомагани периодично ту от Хамънда на Jon, ту от излезлите на сцената Doogie White и Kasia Laska. Накрая, въпреки лекия превес на оркестъра, "помирението" на рока с класиката приключи успешно... а резултатът от подписания с ноти мирен договор бе демонстриран в еуфоричната трета част на Concerto-то. Групата вече бе неразделна част от оркестъра, партиите им се сливаха идеално, а сред забързаната, приповдигната мелодия "радостта" си изказваха и някои от отделните инструменти, било то под формата на соло на барабани, на китара или орган... И край. Близо едночасовото пътешествие из дебрите на създаденото от Jon Lord през 1969 г. достигна финала си, но, за щастие, концертът на някогашния член на DEEP PURPLE и WHITESNAKE в Пловдив дори не бе преполовен.
     След 15-минутен антракт оркестърът ни въведе в дебрите на нещо непознато... внезапно изригнало с помощта на включилите се Те и Той в енергичната "Pictures of Home" от отдавна превърналия се в класика албум на DEEP PURPLE "Machine Head" (1972). Логично, публиката буквално полудя от удоволствие, предвкусвайки предстояща пърпълска вечер... но не би. За радост на едни и раздразнение за други, втората половина от концерта на маестрото премина под знака на самостоятелното му творчество, обединяващо в едно класика, блус, хард и прогресив рок, и по-специално на три албума от него, всеки от които бе представен с по две композиции, доминирани не от Хамънд-а, а от внушителния роял. Гениалният "Sarabande" (1976) намери израз в пълната с живителна енергия "Bouree" и тържественото "малко лудо нещо" "Gigue". За "илюстрирането" на "Pictured Within" (1998) бяха избрани едноименното лирично душеизлияние, поднесено с помощта на Doogie White, и напоената с безбрежна тъга, но и с прокрадващ се в гласа на Kasia Laska лъч надежда "Wait a While", а умовземащият "Beyond the Notes" (2004) бе почетен с ренесансовия рок експеримент "The Telemann Experiment" и пиано-доминираната балада "The Sun Will Shine Again", композираната от Jon и Sam Brown специално за гласа на Anni-Frid Lyngstad от ABBA. Така, партитура по партитура, неусетно за едни и мъчително за други се изниза още един час...
     Умишлено използвам клишето "мъчително за други", тъй като с последвалия задължителен бис една тъжна истина лъсна в пълния си "блясък" - оказа се, че голяма част от близо трите хиляди души, присъствалите на този великолепен във всяко отношение концерт, са чакали търпеливо над два часа, седнали на античния мрамор, но не за да се насладят на един пълноценен "Концерт на Jon Lord с оркестъра на Оперно филхармонично дружество Пловдив и Дарин Василев, Ивайло Звездомирови Венко Поромански", а за да си получат така мечтаната доза Пърпълицин. Е, получиха я, при това под формата на две от най-емблематичните за някогашната група на Lord песни - "Soldier of Fortune" от "Stormbringer" (1974) и вечната "Child in Time" от "In Rock" (1970) - но ако уважението, демонстрирано от хората по време на целия концерт, се доближаваше поне наполовина до възторга и еуфорията, обхванали театъра за този бленуван бис, нещата щяха да са много, мнооого по-справедливи. Да, именно справедливи, тъй като френетични овации, а не просто учтиви аплодисменти заслужаваха не само парчетата на DEEP PURPLE, но и всички композиции, прозвучали през въпросната вечер, и особено всички музиканти, които наблюдавахме и най-вече слушахме - и Jon, и Doogie, и Kasia, но и представилите се на невероятна висота Ивайло, Венко и Дарин, а за великолепния оркестър на маестро Найден Тодоров... просто няма какво да говорим! Все едно да се мъчим да преразкажем симфониите на Бетовен, както се споменаваше някъде. Поклон!

Envy
Jon Lord setlist - Plovdiv, Bulgaria, 01.09.2009

01. Concerto for Group and Orchestra: First Movement
02. Concerto for Group and Orchestra: Second Movement
03. Concerto for Group and Orchestra: Third Movement
---
04. Pictures of Home
05. The Sun Will Shine Again
06. Bouree
07. Pictured Within
08. The Telemann Experiment
09. Wait a While
10. Gigue
---
11. Soldier of Fortune
12. Child in Time

   Ето и няколко снимки, а тук може да видите и цяла фотогалерия.




Коментари   (40)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


нели семерджиева 18.07.2012 00:34:20 отговори + 0 0
какъв страхотен концерт,балсам за прозаичните ни души - дано по-често да може да слушаме и гледаме и по телевизиите подобни изпълнения Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.07.2012 00:13:30 отговори + 0 0
страхотен концерт - дано да се излъчи отново по някоя телевизия и дай боже повече такава духовна наслада да се излъчва по телевизиите често Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Джагата от Красна По 5.11.2009 16:53:45 отговори + 0 0
Поддържам мнението на автора,че музикантите от Те бяха на необходимата за случая висота.Говоря,като че ли,и от името на няколкото десетки еуфорични и непознати за мен зрители наоколо...Някои от тях не пропуснаха похвалата и уважението на Маестрото към огромния труд по подготовката на концерта,свършен от оркестъра в минимален срок.Не им убягна обаче и недоловимия упрек,че може би такава по брой публика е задължителна винаги,не само когато някой голям свири с тях.За да живее изкуството.То е прославило нацията ни повече от каквото и да било.Нека го подкрепяме.За да сме живи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Куку 4.10.2009 16:15:35 отговори + 0 0
В сетлиста липсва Sunrise Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Чарли Гарсия 15.09.2009 15:35:36 отговори + 0 0
хахаха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


sa6owasp 15.09.2009 00:12:28 отговори + 0 0
яд ме е че изпеха малко неща от пърпалския период Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Чарли Гарсия 8.09.2009 19:09:09 отговори + 0 0
Бате Харо, от кое небе падаш? Я отговори на онзи въпрос за тримата музиканти. Да те видим колко си пекан! ))))))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bateharo 8.09.2009 17:51:57 отговори + 0 0
добре,че беха последните три песни Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Куку 4.09.2009 19:20:32 отговори + 0 0
На лелките с новите рокли ТЕ им харесаха. На мен също като лелка, ама не съм. Плешив дебел чичка съм. Момчетата се справиха добре криво лево. Иде реч за високо изкуство и разни анонимници от Подгумер са глухи за него. Ако не трепериш от рок и не познаваш в детайли лицето Джон Лорд си стой в Куртово Койнаре. Дайте имена на други наши музиканти, ако сте недоволни от ТЕ. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

бате Гойко 4.09.2009 14:09:27 отговори + 0 0
Абе Стефане,

ти да би да имаш проблеми със зрението? Аз бях на 3-ти ред и много ясно виждах, че Джон дава знаци, само че не бяха за китарсита, а за барабаниста и не щото имаше проблем, а щото се явяваше като 2ри диригент за групата, която не следи диригента на симфоничния оркестър - там тактуването е съвсем различно. Въобще защо се обаждаш, като явно си *****? Всички свириха прекрасно и това си личеше по овациите на публиката по всяко едно време, дори и по време на солата на музикантите, които ако бяха свирили зле едва ли щеше да се случи. Явно не всички сме били там, за да се забавляваме, ама то това си е типично българска черта...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Чарли Гарсия 3.09.2009 16:32:35 отговори + 0 0
Анонимен, оди се скрии! За барабанист и басист нищо не казваш. Може би от Плана и Злокучене ще ги препоръчаш, а? Смешник! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.09.2009 16:24:12 отговори + 0 0
тряваше да свирят китариста на примитив блек метъл групата от Сунгурларе, китариста на брутъл дет метъл групата от Куртово Кунаре и китариста на класих хеви метъл групата от Подгумер за да не недоволстват в коментарите Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Куку 3.09.2009 16:16:16 отговори + 0 0
Кои трима трябваше да свирят с Джон? "Те" не стават за чеп за зеле като си свирят фънк и сега им дойде нагоре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Чарли Гарсия 3.09.2009 13:48:35 отговори + 0 0
Тигре, не се превивай от смях чак толкова. Мойте уважения към "ТЕ", ама не им беше мястото там. Справиха се ама с клизма. Не им идеше от вътре. Кронос може и да е малко краен обаче има поглед. И слух. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 3.09.2009 12:36:16 отговори + 0 0
Кронос, смешен си. Ето:
ХаХаХа!

Изписал си толкова глупости, че просто не виждам смисъл да ти отговарям.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Чарли Гарсия 3.09.2009 01:20:28 отговори + 0 0
Абе вие луди ли сте бе? Едни летят в космоса и изпадат в телешки възторг, други се тръшкат за Бляк найт (хаха). Лорда ни доиде тука на крака, а вие се ядете като селяни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

метала 3.09.2009 00:54:47 отговори + 0 0
съжалявам ,че не можах да отида.а иначе подкрепям цялото изказване на Кронос. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кронос 2.09.2009 21:06:05 отговори + 0 0
**************************************
Защо да съм смешен, защото казвам, че тая бригада бояджии - те нямат място на сцената с рок легенда ли! Смешен е тоя който го твърди! Ако пък ще си говорим са "музиканти на ниво" тогава имаше ли нужда Лорд да идва, щеше някой пианист "на ниво" да го замени и готово. Някой дето свири в пиано бара steve b и свири и на други инструменти гарантиращи му участия тук там. То сигурно и на софи маринова гласа е на ниво - можеше да блее ОООО-то на child in time! И айде стига с това - "аз съм много ларж и много толерантен към всяка музика, ама не съм толерантен към мнението на другите - ако е различно са смешни!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Куку 2.09.2009 19:01:36 отговори + 0 0
Имаше 6 парчета на Пърпъл. нямаше жицата Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стефан Димитров 2.09.2009 18:51:33 отговори + 0 0
Слушах концерта от първия ред. И това беше една от сбъднатите ми детски мечти! Джон Лорд както винаги беше в стихията си, оркестърът почти успя да докара оригиналното звучене и настроение на повечето произведения. За хора като мен, които познават цялото творчество на Лорд, това бе един невероятен празник за душата. За съжаление не всички присъстващи в античния теаър в Пловдив знаеха какво слушат. Познати на публиката бяха предимно нещата от 70-те години. Съдя по това че по-новите парчета не бяха посрещнати с подобавашия възторг още с първите акорди, но след края на всяко изпълнение аплодисментите едвам стихваха. Що се касае до група "Те" наистина едвали бяха най-подходящия съпровод на великия маестро. Ритмичната секция (бас и барабани) бяха на ниво, но дойдеше ли ред на китариста да прави соло се случваше малка трагедия. Момчето гледаше като на изпит в първи клас. Докато свири по ноти всичко е наред, но почне ли импровизация - гемията потъваше. Наложи се на няколко пъти Джон Лорд да се обръща и да му прави енергични знаци да свири по-живо. Но нети ли идва от вътре как да опънеш подходящата жица, никакви заучени виртуозни хватки не помагат. За щастие при авторските композици на Лорд китарата няма водеща роля и положението беше замазано общо взето успешно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Лора 2.09.2009 17:30:00 отговори + 0 0
До куку:
Ами да, нямаше жица- за тия които не са прочели какво ще гледат...също като концерта на Blackmore's Night преди две години. И тогава, и сега, някои си мислеха че отиват на концерт на Deep Purple. Не видях някъде да пишеше, че такъв ще има, а такива които се бият в гърдите, че познават творчеството на Lord сигурно имат представа колко се занимава той с рок в момента. Това, че видяхме песни на DP, може само да ни радва, да сме благодарни на съдбата, че доживяхме да чуем и видим на живо Child In Time и то под акомпанимента на Хамънда. Не разбирам как е нъзможно някой да си помисли това и как може да се правят подобни изказвания??!!?? Подобни думи са обидни, най - вече заради самия гений Lord, заради това тържество на музиката, на което снощи станахме свидетели!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 2.09.2009 16:57:38 отговори + 0 0
Кронос, смешен си, ама много.
Музикантите от "Те" са много добри, всъщност, то се и вижда от записа, дето последният анонимник го е постнал. Що се отнася до изпълнението - много е добро. Много. Честно казано, нямах представа, че Уайт има такъв диапазон на гласа. Наистина съжалявам, че не можах да отида на концерта. Радвам се, че се е получил добре.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Pe60ПЪРПЪЛЪ 2.09.2009 16:56:48 отговори + 0 0
Великолепен пърформанс. Моля, тези които нямат сетива да се докоснат до разкошното изпълнение на маестро хонорис кауза Джон Лорд да правят отровните си коментари някъде другаде. Историята и без това ще ви отрече! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Куку 2.09.2009 16:42:02 отговори + 0 0
И с Чайлд ин тайм е същото положение Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.09.2009 16:40:54 отговори + 0 0
Разбирам тръпката на всички пърпъляги и това, че Лорд е голяма работа, но съгласете се, че '70-'80 години са били достатъчни един Гилън + "оркестър" от 4-ма, за да звучи Child In Time повече от жестоко, а сега като гледам тук http://www.youtube.com/watch?v=eUgNJBqHHII&feature=related полската прима, карираният хобит, цигуларите и тримата от ресторанта не могат нищо да направят. Всичко с времето си. В този ред на мисли, забелязал съм, че трибютите на големите групи са винаги пълен шит. Не става работата...или както казва Иванчо от вица "Абе и татко може да оправи козата, ама тя си иска пръч!" Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 2.09.2009 16:33:23 отговори + 0 0
кронос, беше ли изобщо на концерта? Те свириха на много високо ниво. И за такъв концерт не е нужно да си фен на purple от как се помниш, да си изпил една пивоварна бира и да въртиш по цял ден техни пиратски копия, а да си професионалист.Лек ден на всички
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Seaborn 2.09.2009 16:06:03 отговори + 0 0
рифът от Black Night е толкова на Ричи колкото Working Class Hero е на Green Day. ) За справка:
http://www.youtube.com/watch?v=izsVZup02-4
http://www.youtube.com/watch?v=G5YCs9mBgas
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кронос 2.09.2009 15:22:14 отговори + 0 0
Подигравка е на Джон Лорд да му сложат за музиканти тия от "те". Те сигурно са разбрали кой е той 1 седмица преди концерта, незнаят как се пише Deep Purple и си мислят, че child in time е на слави трифонов. Ама гей организаторите/продуценти пак си пробутват сторака от мюзик айдъл. Добре, че не са го задължили да му пее тома-та или някой македонец тама.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Куку 2.09.2009 14:33:22 отговори + 0 0
Нямаше жица пауър и Бляк найт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Лора 2.09.2009 11:31:18 отговори + 0 0
До Куку:
Ще чакаме да ни разкажеш за някой остър, щом това снощи за теб е било тъпо!
За снощната емоция трудно се говори, това се изживява! Думите трудно идват, защото....музиката още звучи в сърцето ми, макар отдавна заглъхнала!!! И на мен ще ми трябва време, за да събера мислите си и да разкажа за срещата с един Бог!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


hallelujah girl_ lor 2.09.2009 11:09:12 отговори + 0 0
Некой да разкаже кво беше че не ходих!!!! А и Black night e mn qka pesen Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.09.2009 10:56:39 отговори + 0 0
Хубав концерт, приятна атмосфера. Аз лично се надявам Лорд да не е от многобройните преуспели в музиката, които все още разсъждават върху кариерата си със съмнение, защото в противен случай бисът на публиката с "Black Night" ще го хвърли в дълбок и черен размисъл. Може и да напише втора Pictured Within... ) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

eddie 2.09.2009 10:12:34 отговори + 0 0
Невероятен концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ozzy 2.09.2009 09:57:59 отговори + 0 0
Даден е Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MESHUGGAH 2.09.2009 09:19:00 отговори + 0 0
Дайте и сетлиста Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


r 2.09.2009 08:22:27 отговори + 0 0
ку ку,зле си Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

starchild 2.09.2009 08:10:08 отговори + 0 0
Страхотен концерт направи Лорд! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Куку 2.09.2009 05:45:14 отговори + 0 0
Тъп концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.09.2009 02:59:43 отговори + 0 0
Лорда е велик.Доказа го за пореден път.Наистина се отнесе сериозно към концерта и към публиката,която не веднъж ставаше на крака и го аплодираше бурно,а не само да отбива номера. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.09.2009 02:43:46 отговори + 0 0
Ще коментирам утре... заради концерта, на който присъствах все още съм в космоса и думи трудно намирам, че да ви опиша как мина точно събитието, което се проведе нейде на земята... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".