След концерта на WINDHAND и UPYR...

8 апр 2014, 15:43 ч. 371 / 3 2
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

Третият концерт от серията "10 години Rawk'n'Roll", организиран със солидното рамо на Jack Daniel's, сериозно разтресе B-Side на Mixtape 5. За последния лайв от празничната поредица, от Щатите кацна една от най-тачените в последните няколко години дуум банди. Windhand започнаха европейското си турне от София, като в момента пътуват за два концерта в Гърция, а след няколко дни ще ударят на голямата сцена на Roadburn в Тилбург, Холандия.

Първа пред софийската публика обаче беше родната ъндърграунд сензация Upyr (да, колкото и клиширано да звучи, бандата наистина се радва на страхотен интерес не само у нас, а има едва едно издадено демо). Звукът беше повече от въздействащ, като виновник за него беше барабанистът на Center Симо. Концертът беше дебют за новия китарист на групата, който обаче е ветеран на сцената с другите си банди Center и Murder Of Crows. Без абсолютно никакви притеснения и колебания, Upyr потопиха в мрачния си дуум с протяжни ревове и бавни рифове 150 души в клуба, а финалът на сета им беше умопомрачителен кавър по Venus in Furs на Velvet Underground.

Windhand са сред групите, които обръщат дуум метъла към корените му - тежки фъз рифове, поклон към Black Sabbath и спомен за банди като Saint Vitus и Electric Wizard. Парчетата им са бавни и дълги и звучат много, много, много тежко на живо. Ръмжащите китари и тътенът на баса изпълват пространството пред групата, над приглушените вопли на Дортия Котрел (облечена в тениска на Upyr!), рисуващи мрачни щрихи на обреченост в парчетата на американците. Концертът им започна с отварящата новия им албум Orchard и продължи с основен акцент върху Soma. Чудовищно силни на живо, Windhand свирят абсолютно трансецедентална музика - влиза и със затворени очи и отпусната назад глава, и с безспирен хедбенг (и двете гледки бяха пръснати калейдоскопично из Mixtape 5). След края на сета им основната реплика сред феновете беше "Ето това е концерт!" И си личеше по продажбите на богатия мърч щанд на Windhand, които си тръгнаха с четирицифрена сума от София. Но не и преди да изберат сами няколко артикула за ексклузивния мърч пакет от Jack Daniel's, който един от присъствалите на концерта ще спечели по-късно днес. Следете официалния facebook профил или сайта на Rawk'n'Roll!

С края на серията празнични концерти обаче не идва затишие. Очаквайте още утре информация за следващия лайв на Rawk'n'Roll!

Вижте галериите на Божидар Петков и Ива Иванова-Freddie:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.629474557123553.1073741834.163370463733967

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.629440917126917.1073741833.163370463733967

 

windhand



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


ебахти доброто 8.04.2014 17:47:33 отговори + 0 0
концерта беше смазващ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Виенски кифъл 8.04.2014 16:22:37 отговори + 0 0
UPYR!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".