Steve Vai отново изнесе невероятен концерт в България

17 ное 2005, 11:43 ч. 341 / 3 7
пред./следв.
Поредното рок величие, което не само обеща, но се и завърна в България, беше Steve Vai. Toва се случи 5 години след първата му визита в София. Китарният маг явно не беше забравил топлия прием и се раздаде докрай пред своите почитатели. Но преди него – на сцената излезе Eric Sardinas, който го придружаваше и първия път. Американският каубой пак заби енергичния си блусарски слайд рок, като даде добър тонус на публиката за хедлайнера на вечерта. В края на своя сет – Sardinas запали китарата си в маниер а ла Jimi Hendrix. С него щяхме oтново да се срещнеме на биса на Steva Vai, за общ джемсешън по класиката на Frank Zappa – "My Guitar Wants To Kill Your Mama".
   Кратка пауза oт 15-20 минути, характерното светлинно затъмнение преди началото и усилващата се еуфория, сред 4000-те души, които бяха изпълнили зала 1 на НДК, предвестиха началото на концерта, което настъпи с "Glorius" от последния албум на Steve Vai, върху който падна акцентът на вечерта – цели шест парчета. Mузикантите, които го придружаваха бяха: Billy Sheehan (бас), Tony MacAlpine - (клавири и китара), Dave Weiner (китара) и Jeremy Colson (ударни инструменти). 3 часа рядко срещана голяма свирня. Всеки от музикантите имаше индивидуална солова изява, като може би най-малко грабващо беше солото на Billy Sheehan. Steve Vai смени цяла дузина облекла и китари, показа, както добре познатите ни пинизи, така и нови трикове и поизменени аранжименти на някои от класиките си. Голям шоумен, като и този път не пропусна да демонстрира непринуденото си чувство за хумор. Концертът беше заснет от специален снимачен екип, като кадри от него ще влязат в бъдещото DVD на китарния струнник. В средата на концерта, имаше импровизиран акустичен сет, завършен от умопомрачително соло на Jeremy Colson, започващо на перкусиите и прехвърляйки се в последствие на барабаните. Към края някои хора си тръгваха преждевременно от залата. В лицата им не се четеше разочарование, а по-скоро не можеха да смогнат на цялото свирене, което им се струпа на главата. Бисът беше един и започна с очакванoто "Liberty", последванo от "My Guitar Wants To Kill Your Mama", eдно от малкото парчета, в които Steve Vai използваше микрофона за пеене. След като Vai обяви, че ще изкарат едно последно парче – за всички стана ясно, че това ще е най-известната му композиция – умопомрачителната "For the Love of God".
    Звукът беше чудесен и отчетлив, а организацията – ненатрапчива, което спомогна за пълното удоволствие от този концерт.


Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


DiMarzio 29.11.2005 19:08:39 отговори + 0 0
abe hora neznam koi kude e sedql ama az sedqh na nai hubavoto mqsto za slushane spored vsichki pravila na akustikata(bqh na balkona gore po sredata).Iskam da izkaja vuzmushtenieto si ot bukvalno LAINQNIQ zvuk!!!ako moje da se nareche zvuk izobshto.az ot celiq koncert chuh samo 2 neshta-barabani i shum(osven kogato vseki svireshe sam).za da razlichish neshto ot celiq mix trqbvashe da si zapushish ushite i togava edvam-edvam chuvash nqkakvo podobie na muzika.inache Vai beshe kakto vinagi nomer 1.da e jiv i zdrav. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vilirock 24.11.2005 20:35:58 отговори + 0 0
Невероятен концерт! Изпаднах в транс, Матрицата ме повлече и бях в друго измерение... Думите са излишни! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tailgunner 18.11.2005 00:05:35 отговори + 0 0
защо не се чува хубаво отпред?
отговор: когато си точно пред сцената си застанал зад колоните, от които се чуват китари, вокали и другите там високи тонове. а барабаните и баса дънят в цялата зала.
така че всичко е въпрос на избор: искаш ли да се набуташ отпред и да пипнеш стив ваи или да да седиш по-назад и да се насладиш на божественото му свирене? аз бях от вторите и ама хич не съжалявам
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

PHS 17.11.2005 18:46:49 отговори + 0 0
Концерта беше велик с чудесно представяне на всички от бенда. Само Е. Сардинас беше съвсем неуместно да подгрява STEVE VAI.Не знам, може би е син на вожда на племето на Steve та постоянно го води с него Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

D 17.11.2005 16:35:22 отговори + 0 0
Жесток концерт, и "My Guitar Wants To Kill Your Mama" беше върха. Но с едно нещо не съм съгласен. Не знам къде сте седяли (стояли), но близо до сцената (и то в средата) звукът беше толкова лош, че просто не мога да си обясня как може да се допусне концерт от този капацитет да звучи като такава мазня. Беше адски усилено, много повече от оклкото трябва (най-вече барабаните и от там тръгва и всичко друго), солата не се чуваха, вокалите на Ерик Сардинас също. Нищо чудно че солото на баса на Били Шиан не им е харесало, то не се чу, защото звукът беше прекалено силен и размазан поради прекомерната реверберация. Максимална оценка за концерта, минимална за зука! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


nie sme 17.11.2005 15:41:54 отговори + 0 0
ne sam bil na st.vai.bil sam na paradise.
pisna mi ottogava
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lost paradise 17.11.2005 11:56:28 отговори + 0 0
koncerta be6e velik!!! profesionalizma i geniq na Vai e bez komentar a i obkrajenieto mu e umopomra4itelno. ozvu4avaneto be6e nai-dobroto na koeto sam staval svidetel. prosto ne iskam da se se6tam za predi6niq "koncert" na koito bqx. 6te razberete za6to slagam kavi4ki. predi Vai bqx na PARADISE LOST Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".