Столична община, ПРОФОН и "Музикаутор" подписаха меморандум за защита на авторските права

14 фев 2014, 17:16 ч. 601 / 4 5
пред./следв.
Получихме следното съобщение:

Кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на ПРОФОН Ина Килева и изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров подписаха Меморандум за сътрудничество за защита на авторските и сродни права в музиката. На подписването присъстваха Малина Едрева - председател на Комисията по култура към Общинския съвет и Николай Стойнев – зам.-председател на Столичния общински съвет.

Меморандумът е в контекста на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г. и въвежда добрите практики на сътрудничество между местната власт и представителните организации на авторите, продуцентите и изпълнителите от музикалната сфера. Основната цел на подписаните с двете неправителствени организации меморандуми е да се гарантира работещ механизъм за връщането на генерираните средства от използването на музика обратно към нейните създатели.

 „За успешната кандидатура на София и региона за Европейска столица на културата, безспорно разчитаме най-вече на творците, на авторите, които трябва да увлекат гражданите, защото за нас и за нашата кауза най-важни са гражданите на София. Защитата на авторските права е не просто наше задължение, а наша задача, която в момента официално поемаме, тъй като Столичната община е организатор на редица събития, в които се използват авторски произведения”, подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя обърна внимание на сериозните инвестиции, които Столична община прави за развитието на културните индустрии. За тях се отделят 5 % от годишния бюджет на общината, което представлява над 26 млн. лева. Творческият сектор е на четвърто място като източник на приходи и икономически ръст в София.

„Споразумението със Столична община е пилотен проект, с който столицата дава пример на останалите общини в страната за успешно сътрудничество между публичния и неправителствения сектор в областта на авторските и сродни права в музиката. Това партньорство е не само гарант за спазването на закона в сферата на публично изпълнение на музика - хотели, заведения, търговски центрове и др., но и стъпка напред в защитата на интелектуалната собственост у нас”, сподели изпълнителният директор на ПРОФОН Ина Килева.

„С подписването на този меморандум, Столична община демонстрира управленска зрялост и визия за бъдещо развитие. Това е изключително важно, тъй като творческите индустрии са не само красивата част от живота в столицата – те са източник на стабилност и повече работни места, те повишават качеството на живот”, каза още Ина Килева. 

 



Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Свилен 15.02.2014 09:51:00 отговори + 0 0
Добър ход за частните фирми. Някой може ли да намери пълния текст на споразумението, което кметицата подписа от мое и ваше име, за да знам за кои песни на Д2 и Цецо Елвиса ще трябва да плащам, като си ги пея под душа? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rock`N`Troll 15.02.2014 01:48:19 отговори + 0 0
http://www.webcafe.bg/id_1198184057_Voynata_za_chlena Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Random 14.02.2014 23:42:24 отговори + 0 0
да вървят да си правят гаргара с майонеза! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

д 14.02.2014 22:08:06 отговори + 0 0
искаш да кажеш измекяри... авторските права хубаво да са защитени, но тия организации са тотални задници. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

пенчо кубадински 14.02.2014 17:28:18 отговори + 0 0
Аман от тия шегобийци... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".