Timo Tolkki отговаря на бившите си другари от STRATOVARIUS

8 май 2008, 08:37 ч. 340 / 6 3
пред./следв.
Реакцията на Timo Tolkki по повод изявлението на останалите бивши членове на STRATOVARIUS бе очаквана, като дойде и доста бързо:

   Много съм изненадан от това. Но първоначалното ми съобщение на www.tolkki.com остава всичко, което мога да кажа по повода. Има няколко отявлени лъжи в изявлението на STRATO, а и е очевидно, че то е написано само от Jens [Johansson, клавишни]. Ще направя няколко коментара:

   [Цитат]Ако живееш живота си през очите на другите, да отричаш продажбите или видимата загуба на сила са резултат от дълбоко и болезнено самоунижение. [Край на цитата]
   Добре, но аз не живея живота си през чужди очи. Нито изпитвам "дълбоко и болезнено самоунижение". Просто съм тъжен.

   [Цитат]Другите тъжни факти остават. Съдебния процес ни остави без възможност да направим нов албум, а и финансово затруднени. Основната мотивация на Timo бе алчността, не проблемите в отношенията или изкуството.[Край на цитата]
   Моята основна мотивация не беше алчността, а е това, което може да прочетете в изявлението ми. Вярно е, естествено, че решението бе трудно и остави другите да се справят сами. Но понякога трябва да взимаш решения въз основа на своите желания и виждания.
   А момчетата имат стабилни доходи от други източници. Jorg [Michael, ударни] ръководи тур-агенция, [Timo] Kotipelto [вокали] има своята банда и собствен лейбъл, Jens и неговият брат имат лейбъл, а Lauri [Porra] има много ангажименти като басист. Между другото, тъкмо вчера Lauri ми изпрати SMS, в който изразяваше интерес да се присъедини към REVOLUTION RENAISSANCE и питаше кой още ще свири там.

   [Цитат]През лятото на 2007 г. той представи демотата на STRATOVARIUS/REVOLUTION RENAISSANCE, които бяха изцяло финансирани и записани за "Frontiers Records", като подписа и споразумение за соло проект. Не е за вярване, но той обеща на "Frontiers", че може и еднолично ще прекрати дейността на STRATOVARIUS, докато работи с проекта R.R., поради маркетингови причини. В замяна на това, Timo е получил 154 000 USD.[Край на цитата]
   На този етап не съм давал на "Frontiers" никакви демота на STRATOVARIUS. Също така, аз съм платил записите и съм ги миксирал без допълнителна такса в "Sonic Pump", което струваше 1000 евро. Договорът е подписан, след като разпуснах STRATO.
   Има два договора. Един за "Saana" - соло албума ми и един за RR. Естествено, не се чувствам задължен да разкривам подробности от личния си живот и бизнес на хора, които съм оставил зад себе си.

   Защо съм постъпил така?
   "Frontiers" поискаха клаузата за STRATOVARIUS, тъй като вероятно са си помислили, че мога да събера отново STRATO. Там просто се казва, че докато договорът за RR е в сила, не може да има нов запис на STRATO, което за мен е наред, тъй като бандата вече е разпусната. Трябва ли това да е проблем? Няма да коментирам паричната сума, освен че това е безсрамна лъжа.

   Нека да е ясно - първо прекратих STRATO и завърших операта си и после започнах да мисля за създаването на нова банда.

   [Цитат]Той постъпи така зад гърбовете ни, докато бяхме заети с делото със "Sanctuary" и там имахме сериозни разходи. Той все още няма доблестта да ни каже какво е направил. Ние сглобихме картината от различни негови прес-съобщения и разпиляна кореспонденция по електронната поща. [Край на цитата]
   Отново - това са мои лични дела, след края на STRATOVARIUS, така че не съм правил нищо зад нечий гръб.

   [Цитат]През октомври той ни изпрати имейл, в който казваше, че не иска да продължи - доста безлична постъпка, след като сме били 12 години в една банда. Той обясни, че е уморен от STRATOVARIUS и ще се съсредоточи върху неща като операта си. По едно време знаехме, че той наистина мрази да свири на живо.[Край на цитата]
   Още една лъжа. Мейлът беше много дълъг и ги молех да отговорят, след като го прочетат. По това време се бях съсредоточил върху операта си и нямах планове за RR. Бях погълнат от продукцията на "Saana" и причините, които съм посочил в мейла, са същите като в изявлението на www.tolkki.com.

   [Цитат]Не ни спомена нищо за сделката си с "Frontiers", която постави нас останалите пред сериозен финансов риск. Той поиска открито да не му отговаряме и да не се опитваме да говорим с него - нещо, с което всички се съобразихме. По-късно се опита да извлече полза от факта, че никой не се е опитал да се свърже с него.[Край на цитата]
   Не можех да спомена за сделката с "Frontiers", тъй като на този етап нямаше такава. Със сигурност не съм искал никой да не се свързва с мен. Защо да го правя, след като току-що съм разпуснал бандата? И през цялото време Jens ми пращаше писма и говорехме по телефона доста приятелски. Сега разбирам, че това е било една голяма лъжа.

   [Цитат]През настоящата година "Sanctuary" се съгласиха на споразумение, но единствено и само изявлението на Timo провали това и ни остави с дълг от 54 000 USD. Цялата загуба е около 346 000 USD. Нямаше друго обяснение за момента, който избра за изявлението си, освен глупавата вяра, че така ще направи промоцията на проекта си по-лесно.[Край на цитата]
   Да, това е много лошо съвпадение, но Jens прави грешка, приемайки RR за проект. Това е група и всички могат да видят - търся музиканти за нея.
   Чаках, колкото е възможно с анонса на RR, но причината поради която съдебния процес бе несполучлив е, че мениджмънта и адвоката на STRATO не можаха да ни освободят от сделката, въпреки че имаха ЕДНА ГОДИНА И ПОЛОВИНА време да направят това. Това е доста лошо представяне в такова просто дело, при положение че звукозаписната компания е оставила опция за прекратяване или не. Не бях информиран за нищо по този процес, въпреки че непрекъснато изисквах данни. И знам, че ако бях издал албума на RR без да обявя края на STRATOVARIUS, всички щяха да си помислят, че това е проект, а не е така. Това са причините да разглася раздялата преди издаването на RR.

   [Цитат]След това, изненадващо, през януари ни предложи да бъдем в ролята на наемници в R.R. (превръщайки го в запис на STRATOVARIUS) и да направим турне с Jari на баса. Очевидно, той отново имаше финансови проблеми след провала на оперния му проект. После бързо сам се отказа от идеята си. [Край на цитата]
   Това е лъжа. Попитах дали искат да направим прощално турне на STRATOVARIUS, както обясних и в изявлението си. Това нямаше общо с парите, а щеше да е жест към феновете на STRATOVARIUS. Тогава операта ми не бе излязла, така че за какъв провал може да става дума?
   Сега тя върви добре и аз съм доволен. Отказах се от идеята за прощално турне, за радост на Jens, но Kotipelto и Jorg го отхвърлиха доста враждебно.

   [Цитат]Накратко - няма такава история за скрито недоволство, водеща до мъдро решение, достойно за уважение. Това не е и история, плод на наивност. Това е историята на Фауст, история на лудост, на естествения и бавен упадък на една група, но с шаблонен край - историята на страхотен нарцисист, разорил и предал своите приятели от 12 години, които го спасиха няколко години по-рано. [Край на цитата]
   Е, досега не ме бяха наричали Фауст, така че поне това е нещо ново. Не мисля, че съм предал някого, но останах верен на себе си и убежденията си. Освен това, още от началото съм разпределял всички приходи по равно между всички членове на групата. Това не ми звучи като алчност. Звучи ми тъжно.
   И това не е историята на Фауст, а е историята на една рок банда и настоящото потвърждава всичко, което написах в изявлението си. Има омраза. Има напрежение. Всички тези неща бяха и още са там.

   Тяхното изявление завършва с "останалите членове на STRATOVARIUS", въпреки че аз притежавам името и всички права върху него, но няма проблем ако момчетата решат да продължат като група без мен.

   Аз съм много щастлив с това, че RR заинтересува интересни музиканти и ми даде нови креативни сили. Жалко, че всичко трябва да свърши по този начин.


Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Агентът-Провокатор 8.05.2008 17:43:47 отговори + 0 0
Нямаме! Вече не се произвежда!
Мисля обаче, че психиатърът ще свърши повече работа - много драма, много нещо с тази група, ей!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Uninvited Guest 8.05.2008 14:59:36 отговори + 0 0
Някой да има амидофен? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BlackAdder 8.05.2008 09:32:06 отговори + 0 0
Толки пресъхна откъм творческо вдъхновение за метъл, но явно има страхотен талант за латино сериал. Направо да почват снимките - ще спечелят много. То във Финландия едва ли имат сапунки, а заради Стратовариус всеки ще го гледа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".