Tony MacAlpine хипнотизира стотици с китарата си в "Sofia Live Club"

7 мар 2012, 16:27 ч. 586 / 10 16
пред./следв.
След като рок и метъл концертният живот в България през последните няколко години разцъфна до неподозирани нива, за радост на феновете и за кошмар на техните портфейли, закономерно започна да се разраства и една специфична ниша - концерти на инструментални виртуози, които са съпътствани от лични срещи, автографи и нерядко дори уроци за малцина избрани със световни звезди на китарата като Timo Tolkki, Richie Kotzen, Vinnie Moore и Paul Gilbert. В тази ниша се вписа и състоялият се на 6 март 2012 г. концерт на майстора на струните Tony MacAlpine и неговата група.

   Точно в 21:00 ч. "Sofia Live Club" събра стотина почитатели на китарното изкуство, които с любопитство, но и от разстояние наблюдаваха изявата на младия китарист от Бразилия Daniel Pique, излязъл да представи три свои композиции. С него нямаше други инструменталисти, но от лаптопа си младият музикант пусна съпровод, който, според собствените му думи беше "Billy Sheehan на бас, Mike Mangini на барабани и бразилски клавиристи". Daniel Pique показа повече техника и по-малко мелодия и след 12 минути на сцената освободи място за следващите участници в програмата.

   Петимата, носещи името на главния герой от култовия сериал "Туин Пийкс", AGENT COOPER, определящи себе си като саутърн прог рок от Атланта, Джорджия, забиха малко след 21:20 с мелодичното и хващащо парче "Good For My Soul" от едноименния им дебютен албум, издаден през 1999 г. Вокалистът Doug Busbee, клавиристът Eric Frampton, басистът Sean Delson, китаристът Mike Martin и барабанистът Ganesh Giri Jaya показаха страхотна енергия, висок дух и приятно чувство за хумор. Изявата им продължи около 45 минути и за това време фронтменът успя да покани публиката да свали безплатно тяхна песен от Интернет и да я слуша, докато гледа порно, пошегува се с южняшкия акцент заедно с клавириста, показа "магически ръце", с които усилваше и намаляваше музиката на колегите си и ако не беше класическият проблем с озвучаването на подгряващи групи (микрофонът беше доста намален), щяхме да се насладим напълно на разнообразния глас на Doug. Открояваха се парчета като "Power" от актуалното EP на AGENT COOPER, "From The Ashes", и "…In The Bottle", за което вокалистът хвана акустичната китара. Mike и Eric нееднократно демонстрираха чудесно владеене на инструментите си. Десетина минути след 22:00 ч. американците напуснаха мястото си под прожекторите с думите на Doug: "Tony MacAlpine ще ви разтопи лицата" и се отправиха към бара за уиски, като певецът подкани публиката да го почерпи.

   Очакването на голямата звезда на вечерта се проточи около половин час, през който публиката видимо се сгъсти, в клуба вече имаше около 300 души, като 50-ина от тях се приближиха максимално до сцената и изпълниха пространството пред нея, за да видят отблизо майсторството на Tony MacAlpine.

   Нежна прелюдия към китарния спектакъл бяха флейтите и цигулките в сюита номер 2 от балета "Дафнис и Хлоя" на Морис Равел, а в 22:40 първи седна зад своя комплект барабани бразилският виртуозен ударник Aquiles Priester. Последваха го и басистът Bjorn Englen, и младата китарна фурия Nili Brosh, а накрая пред публиката се изправи самият Tony MacAlpine и без никакво бавене подхвана първото парче от дебютния си солов албум "Edge of Insanity" - "Wheel of Fortune". На това турне струнникът изпълнява всички песни от албума, който миналата година имаше 25-годишнина, а в статия в сп. "Guitar World" е бил класиран четвърти в класацията "Топ 10 шред албума за всички времена".

   Самият Tony MacAlpine е част от вълната шредъри, която достигна върха си през 80-те години на миналия век и името му стои гордо редом с величия като Yngwie Malmsteen и Marty Friedman, но не по-малко виртуозните му изпълнения на клавишните го открояват от другите му колеги, като тези умения бяха демонстрирани и снощи в "Sofia Live Club". Китаристът идва за първи път в България като солов изпълнител, а преди това е посещавал родината ни заедно с бившия клавирист на DREAM THEATER Derek Sherinian и майстора на ударните Virgil Donati (с групата PLANET X на 26 октомври 2001 г.) и с колегата-китарист Steve Vai (на 16 ноември 2005 г.). Затова и след първите пет парчета от сета си той взе микрофона и поздрави феновете си с "Радвам се да ви видя отново!"

   Не е за пренебрегване фактът, че останалите трима музиканти, които правеха компания на Tony MacAlpine на сцената, също имат впечатляващи биографии и несъмнено допринесоха за музикалния спектакъл, който блестеше с професионализъм и динамично разнообразие. Барабанистът Aquiles Priester е известен от годините си с бразилските пауър легенди ANGRA, а през 2011 г. беше един от звездните участници в прослушванията за нов барабанист на DREAM THEATER, който да замести напусналия Mike Portnoy. Преди по-малко от 5 месеца Aquiles беше и специален гост на "Sofia Drum Day". Басистът Bjorn Englen, който се оказа почитател на 5-струнните бас китари, е свирил рамо до рамо с Yngwie Malmsteen в неговата банда RISING FORCE, а израелската надежда Nili Brosh, само на 23 години, вече е преподавател в "Berklee College of Music" - един от най-младите в историята на учебното заведение.

   Tony MacAlpine свиреше, притворил очи, и пръстите му ту се плъзгаха по грифа на черния му седемструнен "Ibanez", ту пробягваха по клавишите на кийборда. С интерлюдии на пианото бяха украсени "The Stranger", лиричната "Agrionia", "The Taker" и "The Raven". Nili Brosh и нейната китара, бял близнак на инструмента на по-възрастния й колега, бяха достойни партньори на виртуозната звезда на вечерта, а на моменти Tony MacAlpine дори отстъпваше центъра на сцената на брюнетката.

   След около 45 минути групата беше преминала през всички парчета от "Edge of Insanity" и китаристът попита: "Искате ли да е по-шумно?" и сякаш седем струни му бяха малко, смени черния "Ibanez" с осемструнен инструмент. Предстоеше втората половина от сета, в която се преплитаха композиции от актуалния албум на виртуоза, носещ неговото име и излязъл през 2011-а, както и парчета като красивата почти-балада "Tears of Sahara" и "Stream Dream" от по-ранното творчество на китариста. Новият албум беше представен от мелодии, в които китарите звучаха по-агресивно и рифово, а ролята на Aquiles Priester вече беше далеч от поддържаща и освен ритъм, барабаните му вливаха и гръмовен трясък в тъканта на "Angel of Twilight", "Serpens Cauda" и особено "Pyrokinesis". Минути преди края на шоуто той получи и своя звезден миг с технично соло на ударни - "PsychOctopus" - след което Tony MacAlpine отново се върна на сцената със седемструнната си китара.

   Публиката стоеше като хипнотизирана пред майсторството на музикантите и дори към края на шоуто трябваше да се намесят с подканващи жестове барабанистът и басистът, за да вдигнат феновете ръце във въздуха.

   Спектакълът завърши със соло на Tony MacAlpine на китара и парчето "Hundreds of Thousands", което не беше отделено като бис. Тези час и 40 минути майсторски изпълнения ме накараха да съжалявам, че не разбирам нищо от свирене на китара, за да мога по-адекватно да предам духа на този концерт, който несъмнено беше вдъхновяващо и дори образователно преживяване за всички музиканти, присъствали на него, и прекрасно прекарана вечер за феновете на рок музиката.

   Ето и пълен сетлист на организираното от "Loud Concert" шоу на Tony Macalpine, състояло се на 6 март 2012 г. в "Sofia Live Club", включително на подгряващата банда AGENT COOPER:
AGENT COOPER:
01. Gооd Fоr My Sоul
02. Disinfect Yоur Mind
03. Tоrnadо Dreams
04. Pоwer
05. …In The Bоttle
06. The Desolate Supreme
07. The Heat
08. Misunderstооd
09. Mоther

Tony MacAlpine:
01. Whеel of Fortune
02. The Stranger
03. Quarter to Midnight
04. Agrionia
05. Empire in the Sky
06. The Witch and the Priest
07. The Taker
- Keyboard Solo (by Tony MacAlpine)
08. Edge of Insanity
09. The Raven
10. No Place in Time
11. Angel of Twilight
12. Oludeniz
13. The Sage
14. Tears of Sahara
15. The Violin Song
16. Serpens Cauda
17. PsychOctopus (Aquiles Priester drum solo)
18. Stream Dream
19. Pyrokinesis
Бис:
- Guitar Solo (by Tony MacAlpine)
20. Hundreds of Thousands
Florimel
Tony MacAlpine


Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 10.03.2012 12:23:42 отговори + 0 0
Ха-ха, непоносими са невежите като теб! Ама сте много... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ба! 8.03.2012 12:51:16 отговори + 0 0
Кефи ме в Планет Х, но солово е просто непоносим. Некви тучни разходки по грифеца. САМО ЗА КИТАРДЖИИ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.03.2012 12:41:45 отговори + 0 0
85 - дръжки, който е бил там, е видял колко хора са били. Чак 300 не мисля, че бяха, но около 200 човека имаше.
Колко са "продадени" е друг въпрос, а и трябва да се отбележи, че билетите се продаваха и от Евентим, и от Тикетстрийм.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.03.2012 09:55:37 отговори + 0 0
85 продадени билета? И как се избиват разходите по такъв концерт? Или са включили пералнята? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.03.2012 09:08:48 отговори + 0 0
"Брой продадени билети 85
Поздрави от тикет агента"

А брой продадени билети на място? А брой покани? А брой журналисти?
На всеки бил на концерта му е ясно, че присъствалите не са 85, а между 200 и 300.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 8.03.2012 00:10:11 отговори + 0 0
В Истанбул Е паднал пуснаха някаква информация по нета Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

агент 007 7.03.2012 22:52:05 отговори + 0 0
Брой продадени билети 85

Поздрави от тикет агента

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.03.2012 20:51:51 отговори + 0 0
според мен нямаше повече от 200 души.
мина ок. пивото в слк е леко е скъпичко, и просто всеки път като се наложи да ходя там се нервирам.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 7.03.2012 19:06:57 отговори + 0 0
Звукът беше отвратителен. МЕГА ЗЛЕ! Това са парчета, които знам и насън, а тук едвам ги различавах. Хората пред сцената оредяваха с всяка песен, просто не се издържаше физически.
Хиляди пъти съжалявам, че по този начин трябваше да срещна на живо Топ 3 любим китарист. Добре че остават спомените от уникалното преживяване с Planet X.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.03.2012 18:50:16 отговори + 0 0
...а един мармот завиваше шоколада в станиол. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


andy king 7.03.2012 18:31:02 отговори + 0 0
уникално беше Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

J 7.03.2012 18:11:22 отговори + 0 0
мдобре си беше звука, разглезени фльорци такива. Какво искате бе, кристално чист звук ли на живо изпълнение в малко затворено м помещение? Но и тогава ще се жалвате! Да имаше поне за какво да се жалвате. П*тки С П*утки, заслужавате си само мангалскате педерастия в жалката мангалска държавка. Чудно как другите са доволни, само няколко винаги недоволни всеки път се опитват да хвърлят сянка върху нещо. Вий някога въобще доволни от нещо били ли сте доволни в скапаното си животче, дребни дущици такива. Само жалби , недоволстване, дрънкане, празнословене, глупашко заяждане и т.н. Стойте си вкъщи и си слушкайте перфектния звук на слушалчиците, а пък изпълненията на живо са за истинските почитатели, не за вечно незадоволените оплаквачки.
Хайде, приятна ви вечер...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MESHUGGAH 7.03.2012 17:27:06 отговори + 0 0
Страшен концерт, разцепихме се на макс! БРАВО на LOUD Concerts отново! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Авитохол 7.03.2012 17:02:20 отговори + 0 0
За пръв път озвучаването в "Sofia live club" бе меко казано лошо. Съжалявам, но това не беше концерт на Tony MacAlpine! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.03.2012 17:00:56 отговори + 0 0
Не! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 7.03.2012 16:46:30 отговори + 0 0
Великолепие беше! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".