World Sinfonia - Al Di Meola омагьоса за пореден път публиката в София

8 ное 2009, 12:14 ч. 802 / 10 13
пред./следв.
При предишното гостуване на Meola в страната ни завършихме репортажа си така: "След тази вечер, на любителите на джаза, фламенкото и фюжъна не им остава нищо друго, освен да чакат следващото гостуване на Al Di Meola у нас. Съдейки по концертите му в България до момента и начина, по който той е приет от българските зрители, такова задължително ще има." Ето, че се оказахме напълно прави и по-малко от година след изявите на именития китарист в Пловдив и Русе, той се завърна в родината ни, при това за едно мини турне от три концерта - в София, Бургас и Габрово, организирано от "Fleashbone". Така представленията на Meola у нас ще станат общо осем (в това число и едно с великото THE GUITAR TRIO), а посетените от него градове - пет! Това го прави един от рекордьорите сред чуждестранните изпълнители гостували в България и е доказателство за топлите чувства, които Meola изпитва към родната ни публика.
   Какво беше различното този път? Две неща. Първото бе, че за разлика от миналата година, когато групата беше квартет, този път на сцената музикантите бяха петима. С един по-малко. Да, по-малко, защото днес състава на Meola включва шестима изпълнители, но поради визови недоразумения, породени от американска страна, кубинския басист на групата Victor Miranda не можа да пристигне в България. Феноменалният перкусионист Gumbi Ortiz (в групата на Meola вече над 20 години) и изключителния акордеонист Fausto Beccalossi познаваме от предишните гостувания на китариста у нас. Новите лица бяха унгарският барабанист Peter Kaszas и френският китарист Kevin Seddiki. Именно той беше и атракцията тази вечер. Започнал да свири на китара още на осем годишна възраст, Seddiki достига до спечелването на престижната Европейска награда за китара през 2009-а година. Едва 15-годишен, той започва да следва стъпките на Meola, който се превръща в негов кумир. Мечтата му е била някой ден да свири на една сцена с него и тази мечта се сбъдна в...... София! Снощи бе първият официален концерт на Seddiki (който видимо изглежда на 25-30 години) като член на тази групата и притеснението му си личеше. Meola се опита да го успокои с думите: "Аз съм по-притеснен дори от Kevin. Но не заразди себе си, а заради него!" Като че ли думите му постигнаха по-скоро обратния ефект...
   Самият концерт започна с "Misterio" от албума "World Sinfonia III - The Grande Passion" излязъл през 2000 г. Последва "Siberiana" - нова мелодия, кръстена на мястото, където е композирана, по време на сибирското турне на групата. Всъщност, това бе и второто нещо, което отличаваше снощният концерт от миналогодишното гостуване на китариста в България - този път бяха представени и цели четири нови композиции. Дежурният поклон пред творчеството на Astor Piazzolla, който се явява и духовен учител на Al дойде с брилянтната "Double Concerto", а след нея зрителите чуха и втората нова творба за вечерта - "Michelangelo's 7th Child", посветена на бащата на Meola. Както самия той обясни: "Не става въпрос за художника Michelangelo, а за дядо ми, който носеше същото име. Той имаше 13 деца, а седмото от тях беше моя баща." Важно е да отбележим, че всички нови композиции, които чухме тази вечер, са наистина прелестни и се приемат от публиката доста добре, дори и при първото им слушане. Явно предстоящия нов албум на Meola отново няма да разочарова почитателите му и той ще им даде точно това, което те очакват от него.
   Първата част на концерта завърши с "Gumbiero", специално композирана от Al за неговия дългогодишен перкусионист Gumbi Ortiz. Той на свой ред не пропусна да ни демонстрира уменията си, а след края на това изпълнение музикантите се оттеглиха за кратка почивка. Те се завърнаха на сцената след петнайсетина минути с творбата на Piazzolla "Cafe 1930", а след нея дойде ред и на още две нови композиции - "Fireflies" и "Paramour's Lullaby". При втората, най-накрая видяхме отново Meola с обагрената в цветовете на дъгата електрическа китара в ръце. Това е нещо, което не се бе случвало от доста време, тъй като китаристът се е отдал в последните години изцяло на акустичната музика. Основната част на концерта завърши с "Umbras" и това изпълнение се превърна в един от бисерите на вечерта. Нежната балада бе коренно променена от студийния вариант, който познаваме. Изпълнена бе в изключително бързо темпо, а публиката се наслади и на "двубоя" между Meola и Seddiki. Залата избухна в аплодисменти след края й, а младият китарист погледна учителя си с нескрито облекчение. Първото му качване на голямата сцена, при това не с кой да е, бе към своя край. Дали пък тази вечер публиката в София не стана свидетел на нещо голямо? Дали пък не видяхме раждането на една нова звезда на китарата? Раждането на следващия Al Di Meola? Това ще покаже бъдещето, но Seddiki определено може да бъде спокоен - пътят, по който е поел, е правилния. И съвсем заслужено той си спечели симпатиите на софийската публика.
   С нестихващите овации на зрителите музикантите бяха "принудени" да се върнат на сцената за бис и изпълниха още две класики от репертоара на Meola. Това бяха прекрасната "Turquoise" и шедьовъра "Mediterranean Sundance" - вихрено надбягване между Al и Kevin, вдигнало на крака препълнената зала "България"...

    Днес е ред на Бургас да се наслади на изкуството на този вълшебник, а на 10 ноември мини-турнето на Meola у нас ще завърши в Дома на културата в Габрово. Поводът за гостуването на китариста в града на хумора и сатирата е възстановяването на първия джаз клуб в страната ни, чиято дейност е била преустановена преди около 20 години. А ние ще очакваме с нетърпение следващите концерти на Meola в България, които вярвам, ще се случат скоро.
   До следващият път, Al!

    Ето и пълният сетлист от концерта на Al Di Meola, състоял се на 7 ноември, 2009 г., в зала "България" (тук може да разгледате и снимки):
01. Misterio
02. Siberiana
03. Double Concerto
04. Michelangelo's 7th Child
05. Gumbiero
Intermission
06. Cafe 1930
07. Fireflies
08. Paramour's Lullaby
09. Umbras
Бис:
10. Turquoise
11. Mediterranean Sundance
Ози

още за:

Al Di MeolaFleshbone


Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


БАРД 9.01.2010 08:56:07 отговори + 0 0
...ПРИ ТИЯ ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ-СРАМ ЗА ОРГАНИЗАТОРИТЕ! ДАНО ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ СА ЗАБРАВИЛИ ЗА СТУДА В ЗАЛАТА, А ИНАЧЕ... АЛ СИ ОСТАНА ВЕЛИК! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Паяков 11.11.2009 10:09:12 отговори + 0 0
В допълнение към предишния ми коментар - във форума тук прочетох, че цените на билетите са високи и малко хора ще присъстват на концертите. И аз мислех така, но залата на Културния дом в Габрово (около 800 места) беше пълна! И то на такъв концерт, а не на нещо от рода на чалгата или Лили Иванова... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Паяков 11.11.2009 10:00:18 отговори + 0 0
Снощи (10 ноември) бях на концерта на Ал Ди Меола в Габрово. За пръв път състав от такава величина гостува тук, независимо че в Габрово бе създаден първият джазклуб в България през 1965 г.(аз присъствах на това събитие).
За голямо съжаление вечерта на 9 ноември Ал не можа да присъства на възобновяване дейността на клуба, поради това, че шофьорът му се беше заблудил из дебрите на пътища, необозначени с разбираеми табели...
Но изживяването на концерта си струваше! Досега не бях любител на латино джаз, но изпълненията на неговия състав ме убедиха, че единствено високото качество на изпълнителите може да те привлече към някой стил.
Дано този концерт не бъде единствен за публиката в Габрово.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

zZz 9.11.2009 11:12:48 отговори + 0 0
"НАУЧЕТЕ СЕ!КАК СЕ КАТЕГОРИЗИРА"

Къде видя сгрешена категоризация?! А ти защо не се научиш да пишеш като нормален човек, а не като маймун?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 9.11.2009 11:01:48 отговори + 0 0
Аа!за концерта!!Всичко бе БРИЛЯНТНО..!Поне за мен!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Росен''Кокала'' 9.11.2009 10:45:32 отговори + 0 0
НАУЧЕТЕ СЕ!КАК СЕ КАТЕГОРИЗИРА 1.ПОНЕ Е НА БГ!!Уан мен шоу!Дуо,ТРИО,КВАРТЕТ,КВИНТЕТ,СЕКСТЕТ И тн....!!п.с Ако съм Ви обидил?Моля да ме извините!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

usurper 8.11.2009 22:13:58 отговори + 0 0
Истинско удоволствие е да се гледа човек като него да свири пред очите ти... нещо, което не се вижда все ден... много голям и като музикант и като човек Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Авитохол 8.11.2009 20:59:37 отговори + 0 0
Най-после и аз успях да видя и чуя Ал Ди Меола на живо. Щастлив съм! ... А концертът беше приказен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Norum 8.11.2009 20:47:39 отговори + 0 0
Какви по-големи очаквания бе, klassen? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

klassen 8.11.2009 17:55:33 отговори + 0 0
имах по-големи очаквания,ама нейсе Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


grey 8.11.2009 13:23:21 отговори + 0 0
Прекрасен, както винаги - и като присъствие и контакт с публиката, и като музика. Неописуемо. А накрая, когато раздаваше автографи, се опитваше да поглежда всеки в очите, много благ и голям човек е Ал
Наистина, до следващия път!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fanatik_Priest 8.11.2009 13:01:50 отговори + 0 0
Беше вълшебен концерт, а музиката тази вечер се ля в свободна форма. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хм 8.11.2009 12:22:18 отговори + 0 0
все едно гледам Ерик Клептън... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".