Зовът на Швейцарските Алпи, исландска магия и италианска пламенност: ELUVEITIE, SKALMOLD, WIND ROSE в София на 15 февруари

16 фев 2015, 11:36 ч. 2884 / 7 24
пред./следв.

   Зимата поотпусна своята хватка и мисълта за пролет започна да витае във въздуха. Вечерта на 15 февруари, неделя, тълпата пред клуб "Mixtape 5" беше в страхотно настроение и очакваше срещата с харизматичните швейцарци ELUVEITIE и техните "подгласници" SKALMOLD и WIND ROSE.

   Преди малко повече от две седмици, на концерта на SABATON, DELAIN и BATTLE BEAST, за пореден път отбелязахме перфектната организация на събитията на "BGTSC". Това събитие също не правеше изключение – отварянето на вратите и излизането на групите на сцената вървеше по график. Забраната за пушене се спазваше стриктно.

   Първи на сцената се появиха италианците WIND ROSE. Младата група от града с прочутата наклонена кула - Пиза, е сравнително малко позната на българската публика, но много бързо успя да "грабне" тълпата. Вокалистът Francesco Cavalieri демонстрира забележително сценично присъствие – от раз скъси дистанцията с феновете и не спираше да ги призовава да пригласят на групата. Силният му глас кънтеше из залата, огънят в южняшкото му сърце бързо възпламени по-смелите да се хвърлят в "битката" на първото за вечерта пого. Всъщност цялата група излъчваше енергия и желание да използват възможността си за изява. Със сигурност сърцатото им изпълнение им спечели нови фенове. Трябва да отбележим, че тази вечер публиката имаше възможност от начало да край да се наслади на завладяващи певчески изяви – в WIND ROSE всъщност всички пеят, а SKALMOLD... – за тях ще стане дума малко по-късно. Италианците изпълниха парчета от новия си албум "Wardens of the West Wind", излязъл в началото на месеца, сред които бяха "Heavenly Minds", "The Breed of Durin", "Ode to the West Wind" и "Rebel and Free".

   След кратка пауза сцената отесня за снажните исландци от SKALMOLD. До този момент те вероятно бяха познати само на отдадените любители на фолк метъла. Докато за хедлайнърите ELUVEITIE всеки беше сигурен в качественото изпълнение, северняците бяха енигма. След снощния концерт обаче нещата със сигурност са променени. SKALMOLD се превърнаха в страхотната изненада на вечерта. За шоуто, което изнесоха, може да се кажат само суперлативи. Вече споменахме, че концертът предложи на публиката невероятни певчески изяви. В SKALMOLD не просто всички пееха, те се надпяваха. Вокалите им се гонеха, сражаваха, "отнасяха" ума с многогласови канони, разтърсваха клуба с епични хорове. Инструменталното изпълнение също беше на много високо ниво - сформираната сравнително скоро, през 2009 г., група се състои от опитни музиканти, имащи зад гърба си редица други проекти. Под въпрос е дали SKALMOLD имат точно определен фронтмен, те всички са на "първа линия" като присъствие, но все пак погледите най-много събираха основният изпълнител на харш-вокалите Bjorgvin Sigurdsson и особено дългобрадият басист Snaebjorn Ragnarsson.

   Бандата изпълни парчета и от трите си издадени досега албума - "Baldur" (2010), "Born Loka" (2012) и "Med vaettum" (2014). Текстовете по мотиви от древните саги, дори изпети на чудноватия исландски, някак се разбираха със сърцето. Великолепните мелодии, редуващи се с диви ревове, попадаха на благодатна почва в отзивчивата българска публика. Аплодисментите често прекъсваха изпълненията, в средата на клуба "вреше" пого, периодично някой политаше на ръцете на околните в "краудсърфинг". Въодушевени от топлия прием, SKALMOLD даваха всичко от себе си. Snaebjorn не спираше да "подклажда" тълпата, клавиристът Gunnar Ben омайваше с чистият си ясен глас, русокосият китарист Thrainn Arni Baldvinsson се кланяше до земята на аплодисментите. Получи се невероятна спойка – музиканти и публика вече бяха приятели. Това пролича с пълна сила след сета на бандата – исландците се разхождаха свободно из клуба, а всички ги поздравявяха, снимаха се с тях, взимаха им автографи и ги канеха да гостуват отново в България.

   Сетлист на SKALMOLD:

-- Интро
01. Ad vori
02. Gleipnir
03. Ad hausti
04. Midgardsormur
05. Fenrisulfur
06. Narfi
08. Ad vetri
09. Med fuglum
10. Hefnd
11. Valholl
12. Kvadning


   Дойде ред на кулминацията - под звуците на интрото от последния им албум "Origins" (2014), на сцената на пълния клуб, пред над 800 души, се появиха хедлайнърите на вечерта ELUVEITIE. Швейцарците гостуваха за четвърти път у нас след концертите през 2009 г. като съпорт на KREATOR, 2010 г. с KORPIKLAANI и през март 2013 г. като съпорт на SABATON. Сега ELUVEITIE започнаха сета си с едни от хитовете си, "King", от споменатия им актуален албум. Публиката ги посрещна изключително възторжено, като аплодисментите дори отложиха началото на втората песен - "Nil" от албума "Everything Remains as It Never Was" (2010). Отлично подгрятата от предишните банди тълпа буквално избухна пред своите любимци. Погото обхвана почти цялото пространство пред сцената, всеки пееше, ръкопляскаше, викаше – изживяваше както може емоциите си и радостта от поредната среща с енигматичните швейцарци. Те, от своя страна, се разсипваха в благодарности, искрено се забавляваха и показваха удовлетворението си от топлия прием. Излишно е да споменаваме, че ELUVEITIE са едни от законодателите на съвременния фолк метъл. Известно е също, че са харесвани от хора с широки стилови предпочитания. От ELUVEITIE се очакваше най-доброто и очарованата, почти зашеметена от възторг публика, го получаваше с пълни шепи. В сетлиста на бандата се редяха нови и по-стари, обичани от феновете песни. Подобно на концерта на SABATON и тук публиката имаше възможност да избира език, на който да бъде изпълнена песен. В случая парчето беше "The Call of the Mountains", а езиковите алтернативи бяха английски и швейцарски немски. Последният получи превес при гласуването и запомнящият се припев зазвуча като "De ruef vo de barge/ D'stimm vo de alpe...". Преди парчето "The Nameless" харизматичният фронтмен Christian "Chrigel" Glanzmann еднолично пое организацията на "стената на смъртта" ("wall of death") сред полудялата тълпа. Сблъсъкът премина във вихрено пого, което успяха да поукротят едва по-нежните звуци в началото на песента "Alesia" от албума "Helvetios" ( 2012). Хитът обаче беше довършен като хорово изпълнение с участието на публиката. Трудно е да се опише всичко, което се случваше в залата на клуба. Сякаш някаква треска от възторг беше обхванала изпълнители и фенове и всеки искаше ако може по два пъти да изживее всяка минута заедно. Chrigel посвети песента "A Rose for Epona" на София и каза, че би искал да благодари поотделно на всеки от публиката на този изключително емоционален концерт. Редовният сет на ELUVEITIE завърши с парчето "Tegernako" от първия дългосвирещ албум на бандата "Spirit" (2006) и жизнерадостните му фолклорни напеви с мотиви от ирландските народни песни "Kid on the Mountain" и "Morrisons Jig".

   След бурни овации и викове "Искаме още!", швейцарците излязоха и изпълниха два биса - "Helvetios" от едноименния албум от 2012 г. и абсолютния хит на групата "Inis Mona" от албума - "Slania" (2008). Известен факт е, че ELUVEITIE използват фрагменти от различни фолклорни мелодии за вдъхновение и основа на песните си. Любимата на феновете "Inis Mona" също е своеобразен "кавър" – на бретонската народна песен "Tri Martolod" ("Тримата моряци") – факт, който бандата е споменавала на някои свои концерти.

   Поредното гостуване на ELUVEITIE завърши с обещания за нови срещи, за които се надяваме да не чакаме дълго, тъй като за пореден път се потвърди, че швейцарците са група, обичана от българските фенове.

   Сетлист на ELUVEITIE:

Интро: Origins
01. King
02. Nil
03. From Darkness
04. Thousandfold
05. AnDro
06. Sucellos
07. Omnos
08. De Ruef vo de Barge / The Call of the Mountains (изпълнена на швейцарски немски, при избор между английски и швейцарски немски)
09. The Nameless
10. Inception
11. Hope
12. Kingdom Come Undone
13. Alesia
14. The Silver Sister
15. Carry the Torch
16. A Rose for Epona
17. Quoth the Raven
18. Tegernako
Бис:
19. Helvetios
20. Inis Mona

 

Текст: HeathenHeart
Снимки: Герасим Трифонов

 

   Снимки на ELUVEITIE, SKALMOLD и WIND ROSE може да разгледате в нашите галерии.

 

 



Коментари   (24)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Соломон Хюцлер 19.02.2015 13:13:04 отговори + 4 6
800 фена, стига де! Ще докарате някой акт на клуба и на организатора. Не е сложно да питате колко е максималния капацитет на Mixtape5! Само в България задника на организатора се облизва преди репортажа. Похвалете концерта, пък после него! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heathenheart 19.02.2015 14:39:13 + 1 4
Проверено е - 900 души е макс капацитет. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фена Борко 22.02.2015 13:13:57 + 5 0
Със сцена и решетки на площ полувин клуб
Сигурно без тях капацитета е поне 2000
Собствениците на RBF са ми казвали, че капацитета им е 550
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 17.02.2015 15:50:40 отговори + 8 2
Като никакъв фен на групата, отишъл само заради Inis Mona и бири с приятели, трябва да си призная, че си прекарах много добре. Групата се кефеше, публиката дивееше, звука си беше екстра ... какво му трябва повече на човек! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дядо мраз. 17.02.2015 13:36:07 отговори + 2 0
http://prikachi.com/images.php?images/456/7928456T.jpg

За феновете,които искаха сетлиста на Wind Rose.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ляляля 17.02.2015 11:52:52 отговори + 5 1
Wind Rose, да ме извинят 10те им фена, ама музиката им е също толкова безидейна, колкото името.
Skalmold бяха култ просто ! Много ми харесаха.
Eluveitie направо взривиха клуба !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фена Борко 17.02.2015 09:09:16 отговори + 1 0
Голям купон беше хора. Само, че тая стена на смъртта ако е някъде на открито просто......
П.П. Вярно имаше нагляри дето пушеха.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Opethio 17.02.2015 00:35:23 отговори + 9 2
Страхотен концерт! Организацията беше повече от добра,звука беше страхотен в клуба,групите се раздаваха на макс,а публиката просто си слагаше главата на дръвника! Skalmold си спечелиха голям фен визирайки себе си. Евала на бандата...6 човека свириха и пяха,и се раздаваха от сърце,а след това си пиеха биричка сред публиката и уважиха всеки фен с автографче и снимка. Wind Rose бяха също една приятна изненада. Страхотна нова банда с хъс и визия. За Eluveitie нямам какво да кажа....една страшно стегната и организирана машина. Избора на песни на моменти ми накуца,но въпреки всичко се радвам,че чух 20 песни сред които бяха и любимите ми. Надявам се скоро да се повтори тръпката от преживяното Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fan 16.02.2015 20:00:17 отговори + 6 5
Концерта беше отличен! ELUVEITIE показаха защо са номеро уно в folk metala. Skalmold ни разбиха и ме навиха за Solstafir Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Боко 16.02.2015 15:57:16 отговори + 11 8
Много добър концерт! Поздравления и към групите, и спрямо организаторите. Относно последните, няма как да не се отбележи добре свършената работа, предвид факта, че честичко именно организаторите прецакват преживяването. Голямото мерсаж още веднъж!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пъдар 16.02.2015 13:58:47 отговори + 4 23
И овците пак си блеят... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ZerraX 16.02.2015 13:54:27 отговори + 3 5
SK?LM?LD-eца, изкъртиха, гледал съм ги в Румъния, но си е друго на родна почва и то с толкова широк сетлист. Eluveitie отдавна не слушам, но си заслужи да дойда да слушам една от малкото вече останали добри викинг метъл групи. Sk?l! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ssss 16.02.2015 13:36:21 отговори + 2 3
P.S. А дали можете да качите сетлист-а на Wind Rose? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heathenheart 16.02.2015 14:05:40 + 0 0
За съжаление, останаха с 4-те парчета, написани в репортажа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Никой 16.02.2015 14:30:51 + 0 0
Абе на мен повече ми се сториха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

heathenheart 16.02.2015 14:53:05 + 0 0
Исках да кажа само с имената на тези парчета, иначе бяха повече, може би общо 6 или 7. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ssss 16.02.2015 13:35:09 отговори + 10 4
Страхотен концерт! Браво и благодаря!
Групите бяха суперски. Честно, никога дори не бях чувала wind rosе и skalmond, ама определено сега тегля дискографии. И с какъв хъс бяха на сцената. Ето затова още почвам да предпочитам концерти на младите групи - друго поведение на сцената, хъс, отдаденост, чувства се тяхната енергия и желание да се отдадат на 100%. Дори леко почвам да се чудя коя от трите все пак ми хареса повече, ха-ха...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ТЪП ВИКИНГ 16.02.2015 13:02:20 отговори + 17 2
Аз съм най-простото парче което снощи беше на концерта! Заради едно шибано пиле на грил закъснях и изпуснах SKALMOLD една от трите ми най-любими викингски банди. Съвсем отговорно мога да твърдя, че съм един от първите в БГ, който ги е прослушал още от както са създадени. Не мога дори да се утеша с това че взех автографи от Gunnar Ben и Bj?rgvin Sigur?sson. Пълна щета съм. Сега ми остава единствено да се моля скоро да се върнат за самостоятелен концерт както обещаха или да ги дебна в някоя съседна страна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Даниел 16.02.2015 12:29:52 отговори + 10 11
Беше жесток концерт.Всички се представиха блестящо.Поздравление и на организаторите(най-добрите според мен).Дано наистина да не чакаме дълго за да дойдат пак.BTW някой знае ли откъде мога да си купя тениска на Eluveitie?Никъде не намирам да му се не види. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

странник 16.02.2015 19:38:56 + 1 2
Оригинален мърч само по концерти и от сайта им, в общи линии. Иначе тениски в София в Яко, в Metal Heaven и в На тъмно. Също така имаше и един магазин в подлеза на Микстейп, но не съм сигурен дали още го има. Аз лично отдавна не си купувам тениски от такива магазини, а си правя сам дизайн на някаква щампа (или направо свалям готов от гугъл) и давам на някое магазинче или сайтченценце да ми ги щампова за 10-15 лв. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 16.02.2015 19:46:24 + 4 2
И тук се намират тениски, https://www.katehizis.com/shop/srchRes.php?srchTxt=ELUVEITIE&cp=0, но в момента няма налични... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Соломон Хюцлер 19.02.2015 13:02:42 + 0 3
Това с „налични“-те изкърти! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Pagan 16.02.2015 12:29:43 отговори + 12 11
Втория супер концерт за тази година!
Евала на организаторите за това какво бяха направили с клуба! Не вярвах, че този концерт ще се получи, а и ще могат да съберат толкова народ на сцената! До последно се чудех дали да отида, но сега съм впечатлен съм и много доволен! Яка сцена, лафих си и с трите банди, звука и картината бяха супер, всичко точно, а накрая охраната ми даде перце!
Но исландците наистина изненадаха!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Никой 16.02.2015 11:53:21 отговори + 16 1
Страхотен концерт! Прекрасно изпълнение от всички групи!
А за мен Skalmold определено бяха приятната изненада. Ще ги проуча по-подробно със сигурност.
Колкото до вечния проблем с наркоманчетата... около мен имаше няколко, които пушеха, но разбирам, че няма как при тази навалица, която беше, да се контролират всички. Добре, че вентилацията беше добра. m/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".