Прочетете интервю с Kai Hansen преди гостуването на GAMMA RAY у нас

11 мар 2013, 02:52 ч. 866 / 9 1
пред./следв.
Автори: Whiplash, Alatriste

Когато се спомене терминът "европейски пауър метъл", неминуемо наум изскачат две имена, между които има неразривна родствена връзка - Helloween и Gamma Ray. И докато първите наляха основите на жанра в края на 80-те с двете части на "Keeper of the Seven Keys", то (след разпадането на класическия състав) за много фенове делото бе продължено от новосформираните от Kai Hansen Gamma Ray. С годините базираният в Хамбург "лъчев" квартет се превърна в гарант за качествена продукция, а албуми като "Land of the Free" и "Somewhere Out in Space" стоят рамо до рамо с одата за Пазителя на седемте ключа. След като конфликтите с бившите колеги бяха изгладени, през 2007 г. Helloween и Gamma Ray направиха заедно турнето "Hellish Rock", където черешка на тортата поставяше общо изпълнение на двете групи в края на шоуто. Да - тази обиколка мина през България и всеки, който е бил там, вероятно пази топли спомени от великолепното изпълнение на бандите. Доброто повсеместно приемане на турнето даде сигурни сигнали, че вероятно тази комбинация може да проработи и в бъдеще. И ето, че през 2013 г. Helloween и Gamma Ray отново ще са заедно на път и отново ще отбележат концерт у нас - в София, на 15 март. Така че... каква по-добра подгрявка за предстоящото събитие от един разговор с Kai Hansen за всичко по-интересно, което се случва в последно време около Gamma Ray…

  • Metal Katehizis: Здрасти, Kai! Преди няколко години с Gamma Ray бяхте на турне заедно с бившите ти колеги от Helloween. Тази година отново ще делите една сцена. Как се чувстваше тогава и защо решихте да повторите?

    Kai Hansen: Чувствахме се много добре и ако не беше така, сега нямаше да правим втора част на "Hellish Rock", ха-ха-ха. Мисля, че това отговаря на втората част от въпроса. Обиколката беше забавна; Helloween са готини спътници и от музикална гледна точка комбинацията беше идеална. Да не забравяме и общите изпълнения. В крайна сметка си казахме, че няма причина да не го направим отново.

  • На предстоящото турне вие ще представяте актуалното си EP "Master Of Confusion", в което ще има и нови песни. Защо EP, а не пълнокръвен албум?

    Всъщност ние работим по нов албум (няколко дни след това интервю Gamma Ray разкриха, че предстоящото им творение ще се казва "Empire Of The Undead", но ще излезе чак в началото на 2014 г., бел. авт.) и двете нови песни ще влязат в бъдещия диск. Обикновено EP или сингъл се издават непосредствено преди албума, но в случая ние не чакахме, защото се разбра, че няма да успеем завършим записите преди старта на турнето. Но и не искахме да тръгваме на път без нов материал, който да представим. Заради това взехме решение да "изчистим" две от готовите песни, да ги запишем и да ги издадем в разгара на турнето, a остатъкът от албума да довършим, след като приключим с концертите.

  • Като гледам обложката на EP-то, започвам да си мисля, че Илюминатите отново са намесени.

    Не, не бих казал. Тоест не става въпрос конкретно за Илюминатите, а по-скоро за мистериите, конспирацията, мистичните символи… Има много такива неща по света и те са един от най-интересните аспекти в човешкия живот.

  • Каква ще бъде насоката на бъдещия диск? До звученето на кой ваш запис ще се доближава най-много?

    Трудно ми е да ти отговоря. Някой в студиото беше казал, че му напомня на "Somewhere Out in Space" - в тази насока, но с различен подход. Аз обаче наистина се затруднявам да правя сравнения със старите ни албуми. Има по малко от всичко - ще бъде много тежък, много свеж и енергичен… Ще го чуете, когато излезе, хехе.

  • През 90-те Gamma Ray бяха едни от пионерите на европейския пауър метъл (както Helloween през 80-те). Кои според теб са бандите в наши дни, които продължават тези традиции?

    Много банди продължиха тази традиция след нас. Няма как да не споменем HammerFall, Edguy, а преди това и Blind Guardian. Но, честно казано, аз не съм много в крак с модерните тенденции в жанра.

  • А слушаш ли собствените си албуми у дома?

    О, да!

  • Кой слуша последно и кой е любимият ти?

    По обясними причини в момента слушам много "Master Of Confusion" и все още ми харесва. Понякога посягам и към по-старите ни дискове - особено в случаите, в които трябва да опресня спомените си за някоя песен, която ще репетираме за дадено турне - каква е структурата, какви сола съм свирил и т.н. Наскоро слушах "To the Metal" и… "Skeletons in the Closet", за да мога да правя сравнение между него и новия "Skeletons & Majesties Live".

  • Като ги слушаш, приисква ли ти се понякога да можеше да промениш нещо по песните?

    Не бих бил музикант, ако не ми се искаше да променям, ха-ха-ха. Примерно си мисля, че аранжиментът би могъл да е различен, че песента може да е по-кратка, че някой пасаж може да се подмени, че вокално съм бил способен да изпълня партията по-добре и т.н. Винаги мога да открия по нещичко. Но все пак един албум е като снимка на миг от времето - запечатва какво си правил и какви са били способностите ти в конкретния момент. И като погледнеш назад, е нормално да мислиш, че си можел да се справиш по различен начин.

  • Дългогодишният ви барабанист Dan Zimmerman напусна групата през миналата година. Каква е причината?

    Там е работата, че той не живее в Хамбург, а в Нюрнберг, което е на 700 км оттук. Непрекъснато му се налагаше да пътува това разстояние, за да свирим заедно и постепенно отдалечеността се превърна в проблем за него - като човек, който държи на стабилността в семейството. Ние никога не сме били група, която е супер точна за репетициите си. Така че за Dan беше кофти да дойде до Хамбург и да ни чака няколко часа да се появим (защото и това се е случвало), вместо да прекара същото време с близките си. А и той сякаш позагуби страстта, която влагаше в Gamma Ray. Вече не се забавляваше на турнетата - с всичкото обикаляне, пътуването с тур-буса, "висенето" по летища и хотели и т.н. Каза, че вече не иска да ходи и в Япония заради проблемите с радиацията... Доводите просто се натрупаха. Но основен мотив беше неговото желание за повече време за семейството и не толкова дълги отсъствия от дома.

  • По отношение на композирането, Gamma Ray са демократична банда, като всички членове на групата са участвали в писането на парчета. Умишлено ли стимулираш останалите да дават песни и идеи?

    Да, определено. Не бих се чувствал добре в група, в която аз доминирам във всеки аспект - да съм основният мотор, да пиша всички песни и т.н. Вярно е, че някои неща при нас работят така, но никога не съм имал тази идея. Например, когато навремето с Henjo Richter обсъждахме варианта той да се присъедини към групата, едно от нещата, които го питахме, беше дали може да ни покаже някои от песните, които пише. Мисля, че щом някой има идеи, които подхождат на стила на групата, трябва да ги използваш, за да надградиш или да допълниш това, което ти си измислил. Това винаги е бил нашият подход.

  • Последният дългосвирещ албум, в който ти участва, беше с Unisonic, където се събрахте отново с Michael Kiske. Има много хора, които правят паралели между тази банда и класическия състав на Helloween. Как се отнасяш към тези мнения? И как всъщност се случи отново да работите в една група с Kiske?

    Ясно беше, че хората ще правят подобни сравнения - нямаше как да се избегне. В крайна сметка има частички от стария хелоуийнски дух (заради мен и Michael), но като цяло музиката е доста различна. Смятам, че би трябвало да е чуваемо за всички. Що се отнася до работата заедно - Tobias Sammet ни събра на една сцена на турнето на Avantasia. И това беше първият път, в който аз и Michael се излизахме на живо пред публика заедно след всичките тези години. Оказа се ключова изява, защото се чувствахме много добре и започнахме да обсъждаме варианта да направим нещо заедно. Тогава излезе и възможността за Unisonic - групата беше сформирана, имаше място за втора китара, но те имаха само един китарист, така че решихме да действаме.

  • Преди няколко години ти участва в песен на немската мелодична дет метъл банда Dark Age (става въпрос за парчето "Vampyrez", включено като бонус в албума "Acedia" от 2009 г., бел. авт.) Как точно се замеси с тях?

    О, много просто - с китаристът и вокалист на Dark Age (Eike Freese) споделяме общо студио. Мястото има две контролни зали и той ползваше едната, така че там се запознахме. Когато групата записваше въпросния албум, Eike ми предложи да се включа в това парче и аз се съгласих.

  • С Gamma Ray си вече 23 години. Кои са големите промени, които видя в музикалната индустрия през този период и кои са нещата, които не очакваше, но се случиха?

    Цялата история с Интернет и нелегалния даунлоуд. Вече албумите не се продават и на практика изчезват - дисковете се превръщат в умиращ формат; всичко е дигитално. Едва ли някой можеше да предвиди значението, което ще има виртуалния свят, но технологиите се развиват много бързо.

  • Тогава какъв трябва да е стимулът за музикантите да правят нови албуми?

    Не бих бил музикант, ако правех албуми, само за да продавам дискове и да изкарвам пари. Композирането на песни и записите са си… егоистичен процес. В смисъл, че го правиш, защото искаш да чуеш тези парчета. Разбира се, чудесно е, ако можеш да пласираш музиката си и да се издържаш с нея - в противен случай тя ще "краде" от свободното ти време. Но някога, когато започвахме с първите ми групи, ние репетирахме, записвахме и не изкарвахме никакви пари от музика. И го правехме въпреки това. Мисля, че така трябва да се гледа на процеса и днес. Наистина, аз живея от музиката си, но ако вече не мога да се издържам от нея и се наложи да работя нещо друго - да, бих съжалявал, но не, няма да спра да свиря.

  • Преди няколко месеца си говорих с Markus от Helloween и той каза, че готвите нещо специално за предстоящото турне. Можеш ли да ни издадеш малко повече информация?

    Със сигурност ще се съберем заедно на сцената за големия финал на концерта, както направихме и предния път. Но не искахме да правим абсолютно същото като преди няколко години и заради това сме подготвили много готино медли от стари песни. Няма да ти кажа обаче кои, ха-ха-ха.

  • Разбирам - не искаш да разваляш изненадата.

    Ясно е, че след първия концерт вече няма да е изненада за никого, защото всеки така или иначе ще качи сетлист и видео в Интернет. Но поне да го запазим в малка тайна преди началото на турнето.

  • С Gamma Ray сте били в България няколко пъти. Кой от тези концерти за теб е бил най-запомнящ се?

    Определено трябва да е предното ни шоу с Helloween. Спомням си, че беше голям концерт и мина страхотно.

  • Благодаря ти за това интервю, Kai. Финалните думи оставям на теб, за да кажеш нещо на всички фенове в България, които ще прочетат това интервю.

    Очакваме с нетърпение да свирим при вас отново. Надявам се, че когато "Master Of Confusion" излезе, хората ще му дадат шанс и ще го чуят. А иначе с всички вас ще се видим на концерта!



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


hellraze 11.03.2013 12:55:19 отговори + 0 0
Ако наистина новият албум е подобен на Somewhere Out In Space би било страхотно! Това е любимият ми албум на Gamma Ray! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".