Прочетете интервю с Ross The Boss на WeRock.bg

2 мар 2014, 18:00 ч. 956 / 18 7
пред./следв.

   Бившият китарист на "Кралете на метъла" MANOWAR Ross "The Boss" Friedman ще направи двоен дебют на българска сцена на 23 март. Освен че е част от лайнъпа на турнето "Metal Allstars" (поръчай билет онлайн), той ще подгрява звездното шоу с новосформирана си банда DEATH DEALER. Последните издадоха дебюта си, "War Master", през миналото лято. Предстоящото гостуване на Ross The Boss бе поводът да се свържем с музиканта за интервюто, което може да прочетете по-долу.

ross the boss


Здрасти, Ross, радвам се да те чуя! Как си?
Добре съм, мерси. А ти?

Супер! Скоро ще те видим в България, като част от турнето „Metal Allstars“. Как успя да се реализира целият този проект?
Идеята за „Metal Allstars“ дойде от промоутъра Gabe Reed, който е в бизнеса от доста дълго време. Миналата година той организира „Rock n’ Roll Allstars“ с намерението тази година да направи подобно нещо, но в хеви метъл стилистика. Имал предвид няколко конкретни музиканти и започнал да ги събира, а когато се свърза с мен, аз сметнах идеята за чудесна и потвърдих, че ще се включа. И ето ни тук – скоро започваме репетиции, а през март стартираме турнето.

Кое теб лично те привлече най-много в този проект?
Аз съм в музикалния бизнес от толкова години и има редица изпълнители, които уважавам и чиято музика харесвам – като Zakk Wylde, като Joey Belladonna, Phil Anselmo, Udo… И за мен е истинска чест да съм част от това турне и да имам възможност да свиря с тези музиканти.

„Metal Allstars“ звучи като един голям купон. Можеш ли да ни кажеш какво ще включва изпълнението, или най-малкото да ни дадеш някакви подсказки?
Като цяло ще има песни от повечето групи, в които събраните музиканти са участвали. Със сигурност ще чуете парчета на Pantera, Accept, Anthrax, Venom, Manowar, Sepultura, Ministry, Shinedown, а на датите, на които участва и Vince Neil ще има и изпълнения на Mötley Crüe. Nick Menza също ще бъде с нас, така че може да чуете и някоя и друга песен на Megadeth. Ще бъде пъстър микс от музиката на много банди.

Някои конкретни парчета?
Имаме дълъг списък от песни, в които всички ще участват, но ще избираме конкретните композиции, когато започнем репетициите. Все пак не мога да ти издам всичко – трябва да си оставим и някоя и друга изненада, ха-ха-ха.

Спомена, че харесваш музиката, която са създали другите участници в “Metal Allstars”, но познаваш ли се лично с някои от тях?
С повечето не, но се познаваме с Phil Anselmo и с Udo. Като най-близък приятел бих посочил Joey Belladonna. Иначе, както казах, уважавам много музиката на техните банди. Само ще добавя, че в началото на кариерата на Anthrax продуцирах един от първите им демо записи, а с Manowar сме съвременници на групи като Mötley Crüe… Имаме допирни точки с много от участниците в турнето.

“Metal Allstars” за парите ли е или за купона?
Не бих казал, че го правим за парите – по-скоро е заради музиката, заради хеви метъла.

Каква според теб е причината за популярността на подобни сборни формации и супер групи в последните години?
Подобни проекти предлагат различно преживяване. Едно е да отидеш на пълнокръвен концерт на някоя група, която харесваш, а съвсем друго – в рамките на едно шоу да можеш да чуеш толкова много различни изпълнения. Естествено, повечето фенове вероятно биха предпочели да имат възможност да гледат участие на своята любима група, но все пак разнообразието, което предлагат подобни проекти, трудно може да бъде конкурирано. Да вземем за пример “Metal Allstars” – в рамките на нашето шоу ще бъдат представени толкова много поджанрове на метъла: траш, блек, пауър, спийд… И всичко това е в един пакет.ross the boss

Освен “Metal Allstars”, по какво друго работиш в момента?
Работя по втория албум на Death Dealer, който е наследник на дебюта ни "War Master". Освен това пиша нова музика за The Dicatators – моята първа група, с която продължаваме да свирим и да изнасяме концерти. И, не на последно място, продуцирам някои нови банди, чиито албуми скоро ще имате възможност да чуете. Като цяло поддържам високата си заетост.

През годините си участвал в доста проекти – от хеви метъл банди през пънк, та чак до блус рок. Как успяваш толкова лесно да преминаваш от един стил в друг?
Моите музикални интереси са доста широки и в никакъв случай не искам да се ограничавам само в един стил. Поддържам мнението, че съществуват два типа музика – хубава и лоша. Аз свиря хубава, ха-ха-ха. Моят персонален китарен подход е базиран на блуса и вкарвам това във всички проекти, в които участвам.

Да – блус корените определено се усещат ясно дори в твърдите хеви метъл парчета, в които свириш. Кои са китаристите, от които си се учил и които ти повлияха най-много, докато се изграждаше като музикант?
Моят най-велик китарен герой винаги ще си остане BB King – при него няма излишни ноти и свири с толкова чувство. Освен него бих посочил Eric Clapton, Jeff Beck, Jimmy Page, Tony Iommi… Има доста великолепни китаристи, които са ми повлияли страшно много и в чието свирене блусът е неизменен фундамент. А аз съм рок-енд-рол-блус музикант, ха-ха.

Как би описал развитието на собствения си стил през годините?
Бих казал, че докато растях, в ранните етапи от музикалното ми развитие черпех много от споменатите преди малко китаристи – копирах ги и се учех от тях. И така постепенно станах Ross The Boss. И не мисля, че някой друг звучи като мен.

Мога ли да ти задам няколко въпроса, свързани с Manowar?
Да, разбира се – давай.

В момента какви са отношенията ти с останалите членове на бандата?
Хех… Аз съм добър приятел с Donnie (Hamzik – барабанистът на Manowar, бел. авт.). С останалите обаче не съм си общувал от много отдавна и не поддържам връзка с тях. За последно си говорихме покрай фестивала “Earthshaker”, беше преди 8 години.

Ти свири с бандата в нейните златни години – тогава, когато стилът на Manowar се оформяше и когато даде най-добрите си плодове с албума “Kings of Metal”. Тази година Manowar издават презапис на “Kings of Metal”, а преди няколко години презаписаха и “Battle Hymns”. Какво мислиш за този ход?
Лично аз мисля, че това е ненужно. Няма как да надминеш тези записи, няма как да ги направиш по-добри. Смятам, че след като са тръгнали да го правят, трябваше поне да е с оригиналния състав. И докато при “Kings of Metal” няма как да се случи, защото Scott Columbus почина, то поне презаписът на “Battle Hymns” трябваше да е с мен, защото на практика това беше преди всичко мой албум – аз съм автор на повечето от парчетата в него. В крайна сметка обаче всичко си зависи от Manowar – на мен може да не ми харесва, но щом те така са преценили, решението си е тяхно.

Те въобще поканиха ли те да участваш?
Не.

А какво мислиш за презаписите на въпросните албуми?
Не съм ги слушал целите – чух само откъси и не смятам, че звучат по-добре.

В основата си “Battle Hymns” е хард рок албум и винаги съм считал, че ти си основният "виновник". Близо ли съм до истината?
Да – много близо. Аз и Joey DeMaio създадохме Manowar с идеята това да бъде рок енд рол банда, която да свири епична музика. До голяма степен успявахме да се придържаме към този модел във всичките шест албума, в които и аз участвах – имахме както рок енд рол песни, така и епични парчета. Просто мисля, че тогава се справяхме по-добре.

За да завъртим нещата отново към “Metal Allstars” и супер групите, нека да те попитам следното: ако трябва да сформираш супер група, в която и ти да свириш, кои музиканти ще включиш в нея (без значение дали са живи)?
Ха-ха, това е хубав въпрос. Мечтаният състав, в който бих желал да свиря ще включва: Keith Moon (The Who) на барабаните; Geezer Butler (Black Sabbath) – бас и Jim Morrison (The Doors) – вокали.

И каква музика ще свирите?
Ще бъде… класическа хард рок банда! Умишлено не казвам хеви метъл защото хеви метълът се базира на хард рока. Представям си звук от типа на този от “Battle Hymns” – някак много лесно “чувам” как Keith Moon свири барабани по точно този начин.

С кой музикант би желал да имаш (или да си имал) възможността да се срещнеш?
Ако трябва да върна един музикант, за да изпием по бира и да му кажа колко много го уважавам и колко обичам музиката му, то това вероятно ще бъде John Lennon. Мисля, че той е вдъхновение не само за мен, но и за цялата музикална индустрия. Смятам, че ако ги нямаше The Beatles, музиката – такава, каквато я познаваме днес – също нямаше да я има. Не си ли съгласен?

Абсолютно на едно мнение сме. Времето ни обаче изтича, така че ти благодаря ти за това интервю, Ross.
И аз благодаря и до скоро. Ще се видим в София!

Whiplash

metal allstars



Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


мискин 6.03.2014 14:45:00 отговори + 0 0
Бобз, нали? Поне сме сигурни, че вашите турнета не за пари хахахах Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

а 4.03.2014 17:24:30 отговори + 0 0
Хард рока пък произлиза от рока, а той от блуса ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бобз 3.03.2014 15:42:15 отговори + 0 0
Яко интервю. Единствено смятам, че въпросът дали турнето е за пари или за кеф е излишен - естествено, че е и за двете. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CCR 3.03.2014 15:14:48 отговори + 0 0
Няма за какво да серем батка! Не харесвам Меновар,но този човек очевидно е умен и талантлив музикант,и със сигурност не е позьор като останалите смешници! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

. 2.03.2014 23:52:58 отговори + 0 0
"Умишлено не казвам хеви метъл защото хеви метълът се базира на хард рока."

Ето за това ства въпрос! Просто и ясно! Амин!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


MadHamish 2.03.2014 23:51:12 отговори + 0 0
Готино интервю, браво! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванко от Монтана 2.03.2014 21:44:39 отговори + 0 0
абе що още не сте почнали да серете в новината???
След като прочетох новината стигнах до заключението ,че този човек е бил единствения читав от Целата група и единственият който има акъл.За разлика от другите млековари....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".