DEEP PURPLE - "History, Hits And Highlights (DVD)"

2009, Eagle Vision

Почти едно десетилетие (от ‘68 до ‘76) от най-ранната история на Deep Purple в няколко интервюта, концертни изпълнения, снимки и кратък документален филм - това предлага двойното DVD "History, Hits & Highlights '68-'76". Явява се третата част от серия DVD-та с архивни кадри от шеметното начало и вихреното изкачване към върха, съпроводено със знакови промени в състава на бандата. (Първите две части са концертни - "Live in Concert 72/73" и "Live in California 74".)

   Диск 1 ("History & Hits") започва с кратко 20-минутно документално филмче - бърз преглед на славните години, от което човек някак си остава с впечатление, че основното занимание на групата е било да очаква напускането на поредния ключов музикант, за да му търси заместник. Не е най-доброто, което можеше да се сглоби. Но в общи линии незапознатите с историята на бандата ще придобият представа за първите четири формации и записаните от всяка от тях албуми.

   След това започват парчетата - и имаме възможността да видим момчетата в спретнати панталони с ръб да пеят "Help" на The Beatles, последвана от "Hush" в гамата на лъскаво ламе и прически като космически шлем… Истинско потапяне във времето на първите два сингъла на прохождащата група.

   Следва много приятно видео на "Wring That Neck". Странно е, че в последователността няма хронология: след "Black Night" (чудесно изпълнение от Top of the Pops) и "Child in Time" от 1970 г. следва "Lazy" (1972, Копенхаген) и "Strange Kind of Woman" (отново Top of the Pops, този път 1971 г.). "No No No" е в три различни версии, но едната - на първия диск, другите две - на втория. След като първият приключва с "You Keep On Moving", заснета в Токио през 1975 г., вторият започва с "And the Address" (1968). "Never Before" (1972) се вмъква между парчета, заснето 1971 година - "Into the Fire" и "Highway Star", която е с променен текст.

   Вторият диск ("Highlights"), освен две интервюта и кратък документален филм, съдържа още два записа на "Wring That Neck", споменатата "No No No", по още една "версия" на "Mandrake Root", "Black Night" (промо клип) и "Smoke On the Water". Интересно е, че "Burn" се появява в една и съща версия и в двете части. Недостатък е и че заснетите кадри от изпълненията в шоуто “Playboy After Dark" не са събрани заедно, както и липсващата информация за година и място на заснемане при първия диск.

   Като изключим това, имаме чудесна колекция от редки кадри, наблягаща на втория състав - с Ian Gillan (над 20 парчета), въпреки някои добре познати клипове. Книжката е пълна със снимки и изрезки от вестници и е твърде интересна и сама по себе си. Теглим ли чертата - въпреки всички забележки, "History, Hits & Highlights" е издание, което категорично си заслужава мястото във фонотеката, DVD-колекцията или купчината музикални DVD-та (кой каквото си има).


11111111oo

Nousha




 Други ревюта на DEEP PURPLE