DOMINICI - "O3 A Trilogy - Part 3"

2008, InsideOut Music/Wizard

За тези от вас, които не знаят - Charlie Dominici е човекът, записал вокалните партии за дебютния албум на прогресив метъл величията Dream Theater - "When Dream and Day Unite" през далечната 1989 г. След като напуска бандата още същата година, Charlie се отдава на кариера в сферата на финансите и за около 15 години е далеч от музиката. След като през 2005 г. излиза соловият му изцяло акустичен дебют "O3 A Trilogy - Part 1", само до началото на настоящата 2008-а, трилогията вече е завършена. Историята е наистина много увлекателна и ще си позволя да разкрия части от нея.
   Всичко се върти около начинът, по който човешката раса влияе на (унищожава) околната среда и на останалите биологични видове, за това как в своето технологично развитие и утвърждаването ни като висша форма на живот на планетата Земя, ние прекрачваме една граница, отвъд която има само упадък и разруха. Няма да се впускам в детайли, тъй като запознаването с историята, изграждаща тази трилогия, е наистина вълнуващо преживяване и за всеки би било много по-голямо удоволствието сам да стигне да мислите и въпросите, които поставя Charlie Dominici. "А какво е това O3?" ще попитате. Това е озон - алотропна форма на кислорода, чиято молекула е съставена от три кислородни атома и за разлика от този, който дишаме (О2), озонът (О3) е силно отровен газ, а при определени условия - леснозапалим. Каква е ролята му в трилогията ли? Представете се, че всичкият кислород в атмосферата се превърне в озон. Картинката ще стане апокалиптична, бих казал, също като на обложката на "O3 A Trilogy - Part 3". Историята на трилогията търпи няколко неочаквани обрата и слушателят в дадени моменти няма никаква представа какво ще последва.
   По отношение на текстовете поставям на "O3 A Trilogy - Part 3" доста висока оценка - да речем 8/10. Що се отнася обаче до музикалните одежди на тази увлекателна история, нещата придобиват далеч по скромни мащаби - не повече от 3/10. При все, че албумът притежава всички отличителни белези на прогресив метъла, звукът е мощен и напомпан, вокалните изпълнения на Charlie са класи над онова, с което го познаваме от периода му в Dream Theater, тук тази комбинация звучи ужасно отегчително и клиширано. Дори цялото уважение, което изпитвам към човека и твореца Dominici, въпреки че споделям голяма част от възгледите му, крайната оценка на "O3 A Trilogy - Part 3" е една незадоволителна петица, като давам +1 заради току що споменатото.


11111ooooo

Yanni