EUFOBIA - "Cup of Mud"

2011, Wizard

Крайно време беше онова демо от 2005 г. да получи втори шанс. Тогава записът беше обявен за дебюта на българската дет енд рол група Eufobia. С течение на времето самите момчета, тогава още трио, се отрекоха от него и го вкараха в графата "демо запис". Шест лета по-късно песните от "Cup of Mud" засияха с нов блясък. И станаха част от втория професионален диск на групата. В случая клишето за "трудния-втори-албум" няма никакъв смисъл. Защото Eufobia вече бяха набрали инерция с успешния си дебют. Презаписът на демото беше просто въпрос на време.

   И преди да обърнем съдържанието с хастара навън, още нещо. За първи път от много години българска група получава подкрепа от български издател. "Wizard" се захванаха с нелеката задача да издадат и да популяризират един стойностен продукт, който задължително трябва да достигне до повече фенове и слушатели и то не само у нас. Дали ще стане, предстои да разберем. Но Eufobia си го заслужиха - с търпение, къртовски труд, себеотрицание. Така че и договорът за световно разпространение с немския лейбъл "Twilight Distribution" идва като нещо естествено и защо да не се превърне в началото на световна доминация?

   Ако в ръцете ви е попадал дебютът "Insemination", вече ви е ясно, че от "Cup of Mud" няма да получите нищо по-ниско, като качество на продукта. Още повече, че самите музиканти осъзнават факта, че стъпката назад, коства не само извоювани позиции, а понякога и забрава. Затова тук прецизността крещи от всяка изсвирена нота, от обложката и дори от двата промо клипа, които са добавени като бонус към изданието.

   Осемте парчета от демото звучат, колкото и познато, толкова и различно. Буквално им е вдъхнат нов живот и следват стъпка по стъпка посоката на "Insemination" - техничен дет енд рол, кошмари в текстовете и изключително професионална работа с инструментите. Втората китара на Иван внася допълнителна тежест и в без това бруталните композиции. Басът на Стеф кърти канари, Благо продължава да цепи скали с ударните, а ревовете и свиренето на Ники могат да превърнат в кошмар всеки слънчев следобед или романтична нощ. На пръв поглед момчетата са лъчезарни и усмихна, заредени с огромна доза хумор, но зад тъмните очила работят мозъците на серийни убийци. Само в изкуството, разбира се. Изкуство с доста черен хумор в него.

   Музиката на Eufobia в съчетание с текстовете навява доста извратени картини. Винаги съм се чудил на каква лента биха могли да бъдат саундтрак песните на групата. Ако сте гледали "Сръбски филм", отговорът ще е по-скоро логичен, отколкото съвпадение.

   И за да не говорим просто за преаранжиран запис, а и наистина да получи етикета "пълнокръвен албум", в "Cup of Mud" екстремистите са добавили едно ново парче ("Violin") в два варианта - с вокали и като инструментал. В което разкриват нежната част от душата си. Която много бързо се забравя след грохота, който започва от парче номер две.

   Вокалите отново косят - тригласното реване се превърна в запазена марка на групата, както и асинхронните сола. Дизайнът отново е поверен на К. Чиоренау от "Twilight 13 Media", който този път е пообуздал въображението си. Но пак е сътворил сюрреалистично чудовище. Което този път ражда още по-голям звяр. Такъв, какъвто подхожда на "Cup of Mud".


111111111o

Alatriste




 Други ревюта на EUFOBIA