EUFOBIA - "Insemination"

2010, Axa Valaha Productions

У нас сме се нагледали на групи и групички, които имат една единствена цел след като се съберат и се осъзнаят от свиренето на кавъри. Да запишат албум. И до там. Постигнали най-голямата си мечта те отиват в небитието. Сиреч - отказват се. Защото не могат да си повярват. Не могат да се примирят с факта, че тук няма никакъв музикален пазар. Обезкуражени, не могат отново да изминат трънливия път по издаването на албум и вторият се оказва по труден и от сизифовски мъки. Всъщност у нас въобще записването на диск е равносилно на геройство. Защото бандите нямат подкрепа от никого и могат да разчитат единствено на себе си. И донякъде на феновете, разбира се. Но само на онези, които си купуват оригинални продукти, ходят на концертите на бандите, а не си свалят музиката от Мрежата.

   Eufobia са от тези, които не се отказаха. Независимо от всичко. През 2005 г. излезе "Cup of Mud" - на места праволинеен, на места разчупен дет метъл с добри идеи, но на ниво демо. Оригиналото при тях беше и е, че и тримата касапи са вокалисти, при което се получава нещо като тригласно реване.

   За всяка банда издала своя дебют, вторият албум е винаги по-труден. Така се получи и при Eufobia. Цели пет години момчетата се бориха със системата, за да запишат и издадат наследника на "Cup of Mud". И след като не срещнаха разбиране у нас, го потърсиха в Румъния. Така през 2010 чрез "Axa Valaha" на пазара се появи "Insemination". Обявен първоначално като дългосвирещ, се оказа, че дискът е всъщност миниалбум. В него, както и в дебюта, също има 8 композици издържани в мелодичния дет метъл, но с много препратки към други стилове. Синглите, които се завъртях преди премиерата на "Insemination" - "Justine" (вдъхновена от трудовете на Маркиз дьо Сад) и "Pissing Squad", въобще не успяха да подготвят феновете за това, което ги очаква. А то може да се опише само с една дума - развитие! И тотална агресия! С втория диск на Eufobia Ники, Благо и Стеф са извървели много дълъг път. Албумът е логично продължение на дебюта. Осемте песни са по-къси като времетраене, но носят още повече заряд и са идеални за хедбенгинг. Композициите са разчупени и по-важното разнообразни. Ревовете са чисти. В отварящата "Vibrator" са преплетени мелодични части с дисинхронизирани китарни сола, запазената марка на групата. "Never Innocent Again" започва с прогресив мотив, преливащ в злостен дет. "Insemination" е разчупена композиция с неравноделен ритъм, който в последната "Blindfold" е смесен с малко пънк, грайнд и траш. Няма как да не се усети и огромното влияние на Death, изпъкващо в "Slaughter" (чиста хомофобска изповед) и "Scum of Christ". Тук задължително трябва да се спомене как изглежда самият продукт "Insemination". Стилна 8-странична книжка с текстове. Както албумът е продължение на "Cup of Mud", така и обложката е продължение на рисунката на дебюта. Онова загатнато женско тяло, тук е еволюирало в изрод. Задната страна на диска е още по-извратена, а вътре илюстрациите са кошмарни и не са за хора със слаби сърца. Но впечатляват и отразяват света "Eufobia". Дело са на един от най-известните метъл графични дизайнери от Източна Европа Costin Chioreanu от "Twilight 13 Media", работил за Grave, Running Wild, Absu, Hecate Enthroned и др. В диска са включени и два клипа. Това са визуалните извращения към синглите "Justine" и "Pissing Squad". Като неудобство може да се отчете фактът, че самата мултимедия е отбелязана като първи трак. Което означава, че когато пуснете плейъра, ще трябва да започнете от втората песен или да изчакате близо 18 минутната тишина. Но това да е недостатъкът на "Insemination".

   И ако дискът ви се струва кратичък, просто си го пуснете още веднъж. Заслужава си!


11111111xo

Alatriste




 Други ревюта на EUFOBIA