MESHUGGAH - "Alive (DVD)"

2010, Nuclear Blast Records/Wizard

Всеки редови фен на лудата бригада от Швеция Meshuggah от край време си мечтае, ако не да ги види на живо, то поне да ги гледа вкъщи на DVD-плейъра си. Тази мечта донякъде беше сбъдната през 2006 г., когато групата извади на пазара ремастерирана версия на един от най-успешните си албуми - "Nothing", като в пакета влизаше бонус DVD с няколко официални видеоклипа и три концертни изпълнения от участието на бандата на култовия фестивал "Download" през 2005 г.

   Ето че няколко години по-късно шведите ни предостявят първото си пълнометражно DVD. Основното съдържание на диска е филм, показващ 12 концертни изпълнения, като между песните има вмъкнати интервюта с музикантите и някои по-интересни моменти от турнето в подкрепа на последния им апбум "obZen" (ревю). Включените парчета са заснети по време на концертите на Meshuggah в Токио, Ню Йорк, Монреал и Торонто. Ако ви е попадало някога видео на бандата, или още по-добре - ако сте ги гледали на живо; няма как да не ви е направило впечатление колко мощ се изсипва от сцената към публиката. Двете осемструнни китари и суперниско настроеният бас безпощадно прегазват куфеещата тълпа, докато барабаните рисуват крайно извратена полиритмична картина. Адски надъхващо е сценичното поведение на фронтмена Jens Kidman, чиито нечовешки механични ревове на живо са още по-нереални. Въпреки че, честно казано, бонус DVD-то от "Nothing" е заснето и монтирано далеч по-въздействащо, "Alive" в никакъв случай не е за пренебрегване. Освен възможността да видим професионално заснети и озвучени изпълнения на любимците ни, това DVD има и няколко крайно любопитни видеа в раздела с бонус материалите. Като начало трябва да споменем официалния видео клип на песента "Bleed", както и 8-минутно документално филмче, показващо процеса по заснемането му. В друго клипче човекът, отговарящ за поддръжката на китарите и басовете, ни разказва някои подробности за оборудването, а за финал барабанистът Tomas Haake описва собствения си ударнически комплект.

   Няма как обложката на "Alive" да не ви се стори подозрително позната. Ами, разбира се, това е заигравка с оригиналната обложка на култовия филм на Ридли Скот от 1979 г. - "Пришълецът" ("Alien"), където в ролята на яйцето на прищълеца влиза образът на Jens Kidman. Типично за лудите шведи, "Alive"е издание от доста висока класа и струва всяка стотинка, която ще платите за него. Задължителна придобивка за всеки Meshuggah-фен!


11111111oo

Yanni




 Други ревюта на MESHUGGAH