MESHUGGAH - "obZen"

2008, Nuclear Blast Records/Wizard

Добре дошли в психиатрична клиника "Meshuggah", която има удоволствието да Ви предложи най-новата си услуга - "obZen"! Целта на "obZen" е да влоши чувствително Вашето психическо здраве. Резултатите са гарантирани, а процесът - необратим! За незапознатите с дейността на заведението ще отбележим, че използваните методи са доказали своята ефективност в близо 20-годишна практика. Обслужващият персонал е все така добре познатият екип от Швеция, специализирал в нанасянето на трайни увреждания в психическата стабилност на пациента, без възможност за възстановяване.
   С други думи: новият албум на Meshuggah е това, което всички очаквахме цели три години - сурова агресия, примесена с логаритмични уравнения, тригонометрия и диференциали. Най-общо казано в "obZen" намират място, както трашарските залитания от ранните албуми на бандата, така и маткор шизофрениите от "Nothing" и "Catch Thirty-Three". Съвсем в реда на нещата, албумите на Meshuggah "влизат" след няколко слушания и "obZen" не е изключение. Първоначалната ми реакция беше по-скоро леко разочарование, но то окончателно биде разсеяно след 3-4 завъртания и настроенията минаха на противоположния полюс.
   Албумът започва експлозивно с "резачката" "Combustion" - толкова бързо парче "лудите" (Meshuggah на Иврит означава "луд") не са създавали през настоящото хилядолетие. Неудържим гняв и енергия издевателстват над тъпанчетата ви продължение на близо 4 минути, следва кратка "почивка" с "Electric Red", след която "Bleed" ще ви разтресе с нечовешките си барабани. Трябва да отбележим, че за пръв път от 2002 г. Tomas Haake записва истински, акустични барабани, след като в три поредни издания - ЕP-то "I", албумът "Catch Thirty-Three" и ремиксираното издание на "Nothing", е използван софтуера "Drumkit From Hell" (взет назаем и от Devin Townsend за "Ziltoid the Omniscient"). До края на албума Meshuggah разгръщат в пълна степен страховитите си творчески и инструментални умения. Звукът на 8-струнните китари изравнява със земята всичко по пътя си, а механичните ревове на Jens Kidman са просто вледеняващи.
   Особено силни моменти в албума са песните "Lethargica" и "Pravus", където музикантите сякаш стоварват върху ни всичко, на което са способни, а както много добре знаем, думите Meshuggah и "виртуозност" често съжителстват в едно изречение. Изобщо, "obZen" е същинска музикална вихрушка, която от начало до край поддържа изключително висок интензитет. Като добавим и нездравата визия на безполовото същество от обложката, нещата добиват застрашителни измерения! С всеки следващ албум, момчетата от Швеция отбелязват значителна еволюция във всеки един аспект. Личното ми мнение е, че през 2008 г. Meshuggah издадоха най-добрия си албум!


111111111o

Yanni




 Други ревюта на MESHUGGAH