In Memoriam: Kiitos, Alexi Laiho!

23 апр 2021, 06:11 ч. 2127 / 18 6
пред./следв.

   През 1979 г. във финския град Еспоо се ражда Alexi Laiho. На едва 7-годишна възраст той започва да свири на цигулка, няколко години по-късно на китара и не след дълго, заедно с барабаниста Jaska Raatikainen, създава CHILDREN OF BODOM. През годините групата се превръща в една от перлите не само на финландската, но и на световната метъл сцена.

   Годините си минават и заедно с тях историята на CHILDREN OF BODOM расте и се обогатява. Музиката на Alexi печели сърцата на стотици хиляди фенове по света и се превръща в еталон за редица подрастващи музиканти, някои от които черпят вдъхновение от него, утъпквайки своя пътека в широките дебри на съвременната музикална индустрия. CHILDREN OF BODOM се превръщат в една от групите, успели да изградят свое собствено звучене - почеркът и огромният талант на Alexi са лесно разпознаваеми.

   На 15 декември 2019 г., след 10 албума и 26-годишна история, CHILDREN OF BODOM слагат край на своето съществуване с концерта "A Chapter Called Children of Bodom" в Хелзинки, Финландия. Не след дълго, през следващата 2020-а година става ясно, че Alexi е избрал да продължи музикалния си път с нов проект, тъй като се оказва, че вече бившите му колеги притежават търговската марка за името на CHILDREN OF BODOM.

   Така той създава BODOM AFTER MIDNIGHT заедно с китариста Daniel Freyberg, барабаниста Waltteri Vayrynen (PARADISE LOST), басиста Mitja Toivonen (SANTA CRUZ) и тур-клавириста Lauri Salomaa. По време на почивката заради пандемията от коронавируса музикантите репетират заедно, за да се опознаят и не след дълго започва да се оформя това, което днес познаваме като мини-албума "Paint the Sky with Blood". Следват още репетиции, записи и договор с австрийския лейбъл "Napalm Records".

   За огромно съжаление на всички, излизащото днес, 23 април 2021 г., EP, по-късно ще се окаже не само нова глава в историята на емблематичния Alexi Laiho, но и неговата лебедова песен. В края на 2020-а. Alexi си отиде от този свят, тъй като е страдал от тежко заболяване през последните няколко години.

   Смъртта е отворена врата, през която рано или късно, всеки преминава. За някои култури това е краят, а за други просто поредното начало. Широката бездна е неизбежна, но в този случай е някак успокояващо, че Alexi си е отишъл в дома си в Хелзинки, заобиколен от най-близките му хора.

   Днес на бял свят излиза лебедовата песен на Alexi. Това е споменатият по-горе мини-албум, носещ името "Paint the Sky with Blood". Творбата включва единствените три песни, записани за BODOM AFTER MIDNIGHT преди неочакваната кончина на Alexi - заглавното парче, композицията "Payback's a Bitch" и кавъра на DISSECTION "Where Dead Angels Lie".

   Това, което трябваше да бъде едно ново начало, се оказва преждевременен край. Може би заради това се усеща специфична сантиментална стойност, която трите парчета носят със себе си още от първото слушане. Песните са с почерка Bodom, който всички познаваме, но в същото време имат и свое собствено звучене, което позволява на слушателя да ги възприеме като нещо съвсем ново, а не добре забравено старо.

   За мен музиката на Alexi Laiho е саундтракът на тийнейджърските ми години. Оставам вечно благодарен за всичко, което е създал. Благодарен съм и че имах огромното щастие да гледам CHILDREN OF BODOM и при трите им гостувания в България.

   Малко неща на този свят са сигурни и вечни, и именно изкуството е едно от тях. За щастие на всички меломани, хората като Alexi Laiho ще живеят во веки веков чрез завета, който са оставили след себе си - своя отпечатък върху животите на всички хора, докоснати по един или друг начин от неговата музика. Kiitos!

Автор: Eino

 

още за:

Alexi Laiho


Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


D.M. 23.04.2021 18:36:11 отговори + 17 0
Поздравления за добре написата статия! Алекси беше велик музикант с много ясно изразен личен стил. Съжелявам, че ги гледах само веднъж.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 23.04.2021 14:51:10 отговори + 12 1
Не съм фен на Бодомците, не съм ги гледала, обаче статията е много хубава. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rage 23.04.2021 12:02:15 отговори + 18 0
Толкова ме е яд, че не успях да отида на последния им концерт в България.
Алекси беше изключителен музикант.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 23.04.2021 14:17:11 + 11 0
Наистина изключителен. Пънк проектът с негово участие също беше страхотен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

White Laces 23.04.2021 09:32:56 отговори + 33 1
Хубаво е, когато под статия има само вдигнати палци. Това значи много. Alexi го заслужава! Поклон! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 23.04.2021 13:05:47 + 10 1
Да, ама има и два палеца надолу, странно защо? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".