Музикалните личности, които ни напуснаха през 2020 г.

31 дек 2020, 11:51 ч. 3752 / 55 3
пред./следв.

   Отново, както и в предишни години, наред с многото новини, касаещи радостни рок и метъл събития, през изминалата 2020-а, за жалост, съвсем не липсваха и такива за кончината на музиканти, известни или не чак толкова, които по един или друг начин са част от любимата ни музика. И отново, както и друг път сме правили, решихме да почетем всички тях, като ги съберем на едно място. Разбира се, има вероятност да пропуснем някого, но това е неизбежно. Също така е важно да отбележим, че сред имената по-долу ще видите и такива, които не са на музиканти, а на хора, по един или друг начин свързани в значителна степен с рока и метъла. Нека си спомним за онези, които са "виновници" за не един и два щастливи и емоционални моменти в живота на всеки от нас.

   На 7 януари, в Санта Моника, Калифорния на 67 години почина легендарният барабанист на канадското прогресив рок трио RUSH Neil Peart. Музикантът бе диагностициран с мозъчен тумор преди около три години. Neil участва в RUSH повече от 45 години. Автор е и на няколко книги. Най-близките му роднини са жена му Carrie и дъщеря му Olivia. Известен сред феновете с прякора "Професорът", Neil Peart е считан за един от най-добрите и технични барабанисти в историята на рок музиката.

   Joseph Payne (Joe Payne) - бивш басист на NILE и DIVINE HERESY, почина през януари на 35-годишна възраст. Новината бе съобщена от лидера на DIVINE HERESY Dino Cazares в социалните мрежи. Joseph напусна групата през 2011-а.

   Бившият барабанист на CYNIC и DEATH Sean Reinert бе намерен мъртъв в дома си на 24 януари. 48-годишният музикант е бил безжизнен, а усилията на парамедиците и лекарите да го върнат към живот са се оказали напразни. Reinert се присъединява с Paul Masvidal към DEATH през 1991 г. Двамата участват в записите на класическия албум на групата "Human" и след турнето за промоцията му напускат бандата, за да основат CYNIC. Sean остава там до септември 2015 г. През юли 2009 г. CYNIC осъществиха единственото си гостуване в България в рамките на "Kaliakra Rock Fest" и с двамата основни свои членове - Masvidal и Reinert.

   В края на месец януари почина Santtu Lonka, който е бивш барабанист на финландската готик метъл банда TO/DIE/FOR. Santtu свири на ударните в албумите на групата "IV" (2005), "Wounds Wide Open" (2006) и "Samsara" (2011). След това участва в MURDERDOME и BOOTHILL REGULATORS.

   На 27 януари още един барабанист премина в Отвъдното - Reed Mullin от CORROSION OF CONFORMITY. Музикантът напусна този свят на 53 години. Той е един от съоснователите на бандата през 1982-ра и от тогава е в състава ѝ. През миналата година Mullin пропусна някои от концертите заради различни здравословни проблеми, а през 2016-а пристрастяването му към алкохола му създаде сериозни трудности.

   Бившият китарист и един от основателите на американската траш метъл банда SACRED REICH Jason Rainey почина на 16 март. Тъжната вест съобщи съпругата на музиканта, като уточни, че той вероятно е получил топлинен/сърдечен удар. Медиците са се опитвали да го спасят в продължение на половин час, но безуспешно. SACRED REICH се разделиха с Jason Rainey през февруари 2019 г., заменяйки го с Joey Radziwill.

   На 24 март се простихме с бившият барабанист/клавирист на MINISTRY, R.E.M., KING CRIMSON, LARD, REVOLTING COCKS, KMFDM, SWAN и мн. др. Bill Rieflin. Музикантът ни напусна на 59 години след дълга борба с рака. Bill участва в не един от най-успешните албуми на MINISTRY, сред които златният "The Land of Rape and Honey", златният "The Mind Is a Terrible Thing to Taste" и мултиплатиненият "Psalm 69: The Way to Succeed and the Way to Suck Eggs".

   Легендарният американски музикант Little Richard, сочен за баща на рокендрола, издъхна на 87 години. Кончината му бе потвърдена от неговия син Danny Penniman, но без да бъде посочена причината баща му да напусне този свят. В началото на 50-те години на миналия век Little Richard Penniman съчетава тогавашната църковна музика с блус, суинг и джаз от Ню Орлийнс, за да създаде нещо ново и непознато до този момент, което получава името рокендрол. Статуквото е създадено с легендарния дебютен албум на музиканта "Here's Little Richard" (1957), в който са класическите песни "Tutti Frutti", "Long Tall Sally" и др. Останалото е история...

   На 29 май дойде новината за смъртта на 70-годишния американският продуцент и китарист Bob Kulick - по-голям брат на екс-струнника на KISS Bruce Kulick. През дългата си над четири декади кариера той е работил с групи и изпълнители като Meat Loaf, MOTORHEAD, KISS, Michael Bolton, W.A.S.P., Diana Ross, Roger Daltrey, Alice Cooper, Lou Reed, Paul Stanley и др.

   Басистът и вокалист на THE SWEET Steve Priest почина на 72-годишна възраст на 4 юни. Така той стана третият от четиримата основатели на групата, който напусна този свят. Единственият жив член от класическия състав на бандата сега е китаристът Andy Scott. THE SWEET имат две гостувания в България - през 2005-а в Банско и през 2006 г. в Ловеч в рамките на тогавашния "Lovech Rock Fest".

   Бившият китарист на UFO Paul Chapman почина на 9 юни, навръх 66-ия си рожден ден. Тъжната новина съобщи синът на музиканта в социалната мрежа "Фейсбук". Paul е от Уелс и първата по-значима банда, в която свири, е местната UNIVERSE. По-късно работи с WAYSTED и UFO. Към вторите се присъединява за първи път през 1974 г. като втори концертен китарист. Тогава той не записва албум с групата. През януари 1975-а напуска, за да се завърне през 1977-а за турне с RUSH на мястото на Michael Schenker. Вторият период на Chapman с UFO продължава до 1983 г. През това време той участва в четири албума: "No Place to Run" (1980), "The Wild, the Willing and the Innocent" (1981), "Mechanix" (1982) и "Making Contact" (1983).

   На 25 юли загубихме блус-рок китариста и един от основателите на класиците FLEETWOOD MAC Peter Green. Той си отиде на 73-годишна възраст.

   На 31 юли след дълго боледуване на 76-годишна възраст почина световноизвестният режисьор Алън Паркър. Той оставя след себе си голям брой популярни филми, сред които "Среднощен експрес", "Мисисипи в пламъци", "Евита", "Ангелско сърце" и мн. др. Ленти на Паркър са спечелили 17 награди "БАФТА", 10 "Златен глобус" и 10 "Оскар". За рок общността режисьорът ще остане запомнен завинаги с епохалния филм от 1982 г. по едноименния албум на PINK FLOYD "The Wall" (Стената).

   На 9 август се разделихме със 71-годишния легендарен британски продуцент Martin Birch. През дългата си кариера, която започва като саунд-инженер през 70-те години на миналия век, той работи с изпълнители като DEEP PURPLE, RAINBOW, FLEETWOOD MAC, WHITESNAKE, BLACK SABBATH, BLUE OYSTER CULT, IRON MAIDEN и мн. др. Сътрудничеството му с "Девиците" продължава от 1981 до 1992 г. Birch продуцира първите девет албума на IRON MAIDEN. Голям брой музиканти изказаха почитта си към Martin. Сред тях бяха David Coverdale, Jay Ruston, Geezer Butler, David Ellefson, Charlie Benante и др.

   През 2020-а загубихме още един музикант от групата UFO. На 14 август почина легендарният британски басист Pete Way (UFO, WAYSTED, THE PETE WAY BAND). Музикантът напусна този свят на 69-годишна възраст. Кончината му е причинена от травми, получени при пътен инцидент по-рано през годината. Pete Way се е борил до последно за живота си и си е отишъл в присъствието на жена си Jenny. През 1968 г. Pete основава UFO заедно с вокалиста Phil Mogg, китариста Mick Bolton и барабаниста Andy Parker. Way свири с групата с някои прекъсвания до 2008-а. През дългата си кариера басистът участва в много проекти, записва два албума с MICHAEL SCHENKER GROUP, а в началото на 80-те е част от "Diary of a Madman Tour" на Ozzy Osbourne.

   Барабанистът на QUIET RIOT Frankie Banali загуби битката с рака, който му бе открит преди около две години. Музикантът почина на 20 август на 68-годишна възраст. Диагнозата на Banali рак на панкреаса дойде твърде късно - болестта бе в четвърти стадий и нямаше шансове за възстановяването му. През април 2019-а лекарите му даваха 6 месеца живот, но Frankie издържа цели 16 месеца. Жена му и дъщеря му са били до музиканта в последните му мигове.

   Британският барабанист Lee Kerslake, известен с участието си в URIAH HEEP, групата на Ozzy Osbourne и др., също почина от рак. Това се случи на 19 септември. Новината съобщи във "Фейсбук" бившият му колега от URIAH HEEP Ken Hensley. Тогава той благодари на Бог за това, че Lee си е отишъл спокойно, но споделя, че ще му липсва ужасно. Hensley благодари и на феновете, които са подкрепяли Kerslake по време на боледуването му и призова те да отправят молитвите и съпричастността си към съпругата на музиканта Sue. Lee Kerslake участва в много от албумите на URIAH HEEP между 1972 и 2005 г., както и в първите две соло творби на Ozzy Osbourne - "Blizzard of Ozz (1980) и "Diary of a Madman" (1981). Барабанистът е свирил още с групите на Ken Hensley, David Byron и др.

   Легендарният нидерландско-американски китарист и основател на VAN HALEN - Eddie Van Halen почина на 6 октомври на 65-годишна възраст. Причината отново е рак. Тъжната вест бе потвърдена от сина му Wolfgang Van Halen. Младият музикант сподели, че не може да повярва какво се налага да съобщи и добави, че едва ли някога ще успее да се възстанови от тази загуба.

   Британският мултиинструменталист и композитор, бивш клавирист, китарист и вокалист на URIAH HEEP Ken Hensley почина на 75-годишна възраст на 4 ноември. Ken си отиде от този свят обграден от своето семейство и близки. Hensley участва в URIAH HEEP от основаването на групата през 1969-а до 1980 г. След това има временни концертни участия с бандата и развива самостоятелна кариера. Ken има и множество гостувания в България, последното от които бе в Тутракан през 2015 г.

   Дългогодишният басист на американската прогресив метъл група CYNIC Sean Malone почина на 50-годишна възраст. Това се случи на 9 декември. Тъжната новина съобщи лидерът и фронтмен на бандата Paul Masvidal в социалните мрежи. Той коментира, че е изключително разстроен и призова феновете да си помнят за Malone и да го почитат, слушайки неговата музика. Освен с различни групи и като соло и сесиен изпълнител, Sean има и сериозни занимания в областта на теорията на музиката и е автор на няколко книги за бас китарите.

   На 19 декември почина барабанистът на ROXETTE Pelle Alsing. Новината съобщи в социалните мрежи китаристът и вокалист на групата Per Gessle. Alsing напусна този свят на 60 години и 12 месеца и 9 дни след кончината на фронтдамата Marie Fredriksson. Per коментира, че Pelle е бил с дуото още от първия им ден заедно и отдавна се е превърнал не просто в близък приятел, а в "член на семейството".

   За огромно съжаление, към тази новина трябва да прибавим и едно българско име. На 21 декември, фронтменът на родната банда P.I.F. Димо Стоянов, известен като Димо от P.I.F., почина на 45-годишна възраст, след като бе заразен с коронавируса COVID-19. Десетина дена по-рано от групата публикуваха призив в социалните мрежи за даряване на кръвна плазма за музиканта, чието състояние се описваше като "много тежко". Съобщено бе, че е намерен донор, но в последствие това не се оказа достатъчно за да може Димо да пребори коварната болест. Зад гърба си той оставя пет албума с P.I.F. и емблематични за родната музика песни като "Приказка", "Пътуване", "Вали", "Невидимо дете", "Цялото небе" и др.

   Два дни преди Коледа - на 23 декември, на 75-годишна възраст този свят напусна американският китарист, композитор и певец Leslie West. Той е най-известен като съосновател и ко-вокалист на легендарната щатска хард рок група MOUNTAIN, съществувала от 1969 до 2010 г. с няколко прекъсвания.

   Вечна им памет!

 

още за:

Heavy Metal


Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


LongGone 1.01.2021 22:31:32 отговори + 9 0
Ели Урумова " Жълти Стъкла" 04.03.2020
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дими 1.01.2021 07:02:08 отговори + 5 0
Забравихте Riley Gale от Power Trip. 24-ти август. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

destroy_and_sick 31.12.2020 13:02:40 отговори + 21 0
Да почиват в мир!
Другият сват се сдоби с много, много добри музиканти!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".