HEIDEVOLK - "Batavi"

2012, Napalm Records/Wizard

Днес областта Бетюве, разположена на делтата на р. Рейн, е известна като "Овощната градина на Нидерландия". Но преди 2000 години тази плодородна земя е била арена на неравни битки - Гай Юлий Цивилис, произхождащ от германското племе батави, вдига въстание срещу една от най-могъщите световни империи - Римската. В кула на брега на Рейн живеела пророчицата Веледа. Тя предсказала, че в началото батавите ще имат победи над римските легиони. Тази история вдъхновява Heidevolk за новия им албум "Batavi". Творбата е концептуална и изпята изцяло на холандски. Дори без да се разбира езика, внушението на музиката е достатъчно силно да се следва драматичното развитие на събитията.

   Още с първото прослушване може да се твърди, че албумът е поредната крачка напред в развитието на групата. Heidevolk предлагат всичко, което феновете им очакват от тях - плътни китари, напрегнат барабанен ритъм и фантастичния мъжки двуглас на Марк и Йорис. За разлика от предните им албуми, където преобладаваше смесването на епичен фолк-метъл с прог елементи, в "Batavi" въздействието на песните е подсилено от удачни шрихи от други стилове.

   Ударното начало е поставено с маршовия ритъм на "Een Nieuw Begin" ("Ново начало") и "De Toekomst Lonkt" ("Бъдещето надделява"). Епичните, почти оперетни вокали носят знака на покълналата надежда за свобода извън "Het Verbond Met Rome" ("Съюзът с Рим"). "Wapenbroeders" ("Братя по оръжие") се събират за "In Het Woud Gezworen" ("Клетва в гората"). Бунтарското, мъжествено траш звучене отразява нарастналата сила на въстаниците. Меланхоличната баладата "Veleda" ("Веледа") напомня, че е предвидена победа, но само в началото... Истерични метълкор нотки бележат смяната на настроението към отчаяна решимост за битка в "Als De Dood Weer Naar Ons Lacht" ("Когато смъртта ни се усмихва отново"). Тъжната старинна мелодия на фона на накъсано китарно соло е в синхрон с настроението в "Einde Der Zege" ("Край на победата"), но в смъртта духът на героите е "Vrijgevochten" ("Освободен")- за финал звучат мощните трели на двамата солисти. Йорис се включва моментно с харш вокали на фона на трубадурска мелодия, която постепенно заглъхва.

   "След много часове на упорита работа в репетиционната и студиото ние се чувстваме като гладни зверове в клетка. Въоръжени до зъби с нови песни, ние сме готови да утолим глада си и да излезнем на свобода." Това заявяват Heidevolk на официалния си сайт по повод излизането на четвъртия им албум. "Batavi" е отличен резултат на усилията на групата и задължително попълнение в музикалната колекция на всеки фолк-метъл фен. Перфектно изпълнен. С ясна и стегната концепция. Без песни от така популярната категория "пълнеж".


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на HEIDEVOLK