Дъгата озари небето над Каварна, но без най-яркия си цвят

6 сеп 2009, 19:28 ч. 1769 / 19 20
пред./следв.
Напълно е ясно, че Ritchie Blackmore е легендарна и култова фигура за феновете на рока у нас (а и по света, разбира се). Всичко, което той е създал и изсвирил като музика, се е превърнало в нещо едва ли не свято за родните меломани. Освен, че е "виновен" за сътворяването на неизмеримо количество велики песни и композиции, без които хард рока днес просто нямаше да е същият, той е и причината за откриването и налагането на не един и двама музиканти, които с течение на годините станаха световноизвестни, а някои от тях също добиха легендарен статус. Без и за миг да омаловажаваме приноса им към музиката или да ги сравняваме един с друг, трябва да кажем, че едва ли Ian Gillan, David Coverdale, Glenn Hughes, Ronnie James Dio, Graham Bonnet, Joe Lynn Turner, Doogie White и една камара барабанисти, басисти и клавиристи днес щяха да бъдат това, което са, ако го нямаше Blackmore. Залите у нас се пълнят дори тогава, когато любимият на няколко поколения китарист изпълнява средновековна музика, която зрителите в голямата си част не харесват и не обичат. За жалост, мечтата на феновете отново да видят Ritchie с DEEP PURPLE или поне с RAINBOW е твърде вероятно да не се осъществи, за това те гледат да не пропускат концерт или събитие, което е свързано по някакъв (понякога доста далечен) начин с тези две групи. А такива събития у нас не липсват. Като оставим настрана концертите на DIO и WHITESNAKE, DEEP PURPLE, които вероятно ще разпродадат всяко свое гостуване в България независимо кое по ред е то и в какъв състав са те, можем да си припомним и няколкото изяви на Joe Lynn Turner (с BRAZEN ABBOT), концерта на Graham Bonnet (с ALCATRAZZ), както и топлия прием, който получи Doogie White от публиката в Пловдив преди няколко дена, макар, че тогава зрителите посетиха Античния театър заради Jon Lord. Снощният концерт на OVER THE RAINBOW в Каварна не направи изключение - част от почитателите на Ritchie Blackmore посетиха и това събитие, въпреки претрупаната от концерти година.
   Проектът OVER THE RAINBOW е създаден от Joe Lynn Turner, а в Каварна групата дойде по покана на "Joker Media" и кмета на града г-н Цонко Цонев. Поводът беше традиционният "Миден и рибен фест", който се провежда всяка година в началото на месец септември в Морската ни рок столица. В Каварна, освен Turner (вокалист в RAINBOW от 1980 до 1984 г.), съставът включваше и следните музиканти, които в различни периоди са били част от групата на Ritchie: Greg Smith (бас китарист от 1994 до 1997 г.), Bobby Rondinelli (ударни инструменти от 1980 до 1983 г.) и Paul Morris (клавишни от 1994 до 1997 г.). Що се отнася до китариста на групата, то това бе самият Blackmore...... младши. Точно така – Jurgen, син на недостижимия Ritchie, се бе нагърбил с непосилната за когото и да е било задача, да замества гениалния си баща. Както самия Turner казва: "Не може да има RAINBOW без Blackmore, за това извикахме Blackmore!". :)
   Концертът започна малко след 20:00 ч., когато на сцената излезе родната група СИЛУЕТ, която с малко над 30-минутния си сет направи опит да подгрее публиката. Самите хедлайнъри дадоха начало на своето представяне с малко закъснение в 21:20 ч., когато под съпровода на клавира, музикантите се качиха на сцената и над площада зазвуча класиката "Tarot Woman". И още щом дойде средата на песента и китарното соло, зрителите впериха очаквателните си погледи в Jurgen, почти казвайки на глас: "Айде сега да те видим какво можеш!". Китаристът, обаче, бе напълно наясно със ситуацията в която се намира, и сравненията, които ще бъдат правени между него и баща му. И през целия концерт показа, че няма каквито и да е било намерения да се съревновава с когото и да е било. А само да свири. Колкото може – толкова. Това бе и една от причините той да спечели симпатиите на публиката. Когато човек се абстрахира и гледайки тази група не мисли за бащата и за това, че Ritchie не може да бъде заместен от който и да е, то ще се убеди, че синът свири доста добре. Jurgen стоя на сцената със самочувствие, изпълнявайки това, което се очаква от него, на едно високо ниво, а доброто му свирене се открои най-вече в песни като "Eyes of the World", "Kill the King", "I Surrender" и "Wolf to the Moon". Така той напълно заслужи аплодисментите на зрителите.
   Bobby Rondinelli е звяр! Не, че не сме го знаели преди концерта. Все пак сме гледали DVD-то "Rainbow: Live Between the Eyes - The Final Cut" записано през 1982-а година, по време на "Straight Between the Eyes Tour". Но когато го видиш на живо, нещата стоят малко по-различно. Той не се усмихва. Намръщен е и сякаш е изпълнен със злоба и ярост. Налага барабаните ожесточено и гневно, но същевременно го прави с швейцарска прецизност. Rondinelli взриви публиката в Каварна с чудесно соло, но въпреки одобрителните възгласи на зрителите, усмивка на неговото лице така и не се появи.
   Всеки концерт има своя най-силен момент или най-силна страна. При този това определено беше сетлистът (можете да го видите в края на репортажа). "Хит до хита, мила моя майно, льо!", както обича да се изразява един наш колега. Сухата статистика показва: 5 песни от ерата "Dio", 3 от ерата "Bonnet", 5 от ерата "Turner" и 2 от ерата "White". Какво повече може да иска един RAINBOW-фен?! Да, винаги може още, винаги все някой ще иска да чуе някоя песен, която не е изпята. Но ако погледнем трезво на нещата, то това беше оптималния сетлист за тази вечер. И тук веднага трябва да добавим, че Turner трудно се справи с доста от песните. Едно на ръка, че гласът му вече е много далеч от това, което беше в средата на 80-те години. И второ – да се изпълняват песни като "Stargazer" е непосилна задача за който и да е било, освен ако името му не е Ronnie James Dio. Човек се натъжава, когато гледа как този певец, с който групата доби световната си популярност, се мъчи пеейки "Man on the Silver Mountain", при това на абсолютно същото място и на абсолютно същата сцена, на която преди известно време Dio изпя тази песен така, както звучи в албума на RAINBOW от 1975-а година. Височините вече не са силна страна на Turner и това ясно си пролича по време на целия концерт (особено много на "I Surrender"). Освен това, той трябваше да се справя и с предразсъдъците на някои от феновете (също както Jurgen), за които няма ли Dio – няма RAINBOW. Зрителите все пак станаха свидетели на няколко от най-известните песни от периода 1980 – 1984 г., когато именно Turner бе вокал на групата. Сред тях изпъкнаха най-вече "Street of Dreams" (изпълнена сравнително на ниво), "Death Alley Driver" и "Jealous Lover". Ако трябва все пак да кажем кой бе най-силният момент на Turner тази вечер, то това определено беше "Ariel". А какво каза в краткото си интервю за “Metal Katehizis", можете също да прочетете в края на репортажа.
   Технически този концерт беше около средното ниво. Звук, който до някъде удовлетвори зрителите, и чудесно осветление съпътстваха събитието, а съдейки по реакцията на публиката, участието на OVER THE RAINBOW тази вечер се превърна в един истински рок празник.

   Ето и пълен сетлист от концерта на OVER THE RAINBOW в Каварна, състоял се на 05.09.2009 г.:
01. Tarot Woman
02. Kill the King
03. Street of Dreams
04. Man on the Silver Mountain
05. Death Alley Driver
06. Eyes of the World
07. Ariel
08. Wolf to the Moon
09. I Surrender
10. Can't Happen Here copied
11. Jealous Lover from
12. Drum Solo katehizis.com
13. Stargazer
14. Long Live Rock and Roll
Бис:
15. Since You've Been Gone
16. All Night Long


   Поради малкото време от пристигането си в България до концерта, емблематичният вокалист Joe Lynn Turner имаше възможност да даде само едно съвсем кратко интервю. И то бе за "Metal Katehizis"(!).

   Здравей Joe. Бих искал първо да те питам няколко неща за Brazen Abbot. Участваш в записите на всеки от албумите на тази група, с изключения на първия. Имаш записани и две концертни ДВД-та с Brazen Abbot, а когато тази група изнася концерти, вокалиста си ти. Гласът ти се чува и в рок операта "Nostradamus". Кажи ни няколко думи за работата ти с най-известния български рок музикант Николо Коцев и какви са вашите планове от тук нататък.
   Обичам Николо Коцев! Последно с него говорих по телефона точно преди да дойда сега в България. Каза ми, че е завършил новата си рок-опера – "Draconia", която ви уверявам, ще бъде фантастична. По всичко изглежда, че ще започнем работа по нея през януари.

   Т. е. ти отново ще си част от този проект?
   Да. Бях там и когато му дадох идеята за "Draconia", така че е сигурно и че ще участвам в тази рок-опера.

   Да очакваме ли и в бъдеще, че ще продължаваш да работиш с Brazen Abbot и Николо Коцев?
   Абсолютно! Аз съм свързан с Николо за цял живот!

   Сегашното ти гостуване у нас е с проекта OVER THE RAINBOW, за това не мога да не ти задам един въпрос, свързан с групата RAINBOW. Що за човек е Ritchie Blackmore? Чели сме и сме чували много неща за него, но как би го описал Joe Lynn Turner?
   За мен той е много голям човек. Да, може да бъде доста труден за комуникация понякога, но това е защото той иска всичко да е професионално изпипано и да е на високо ниво. Аз също искам нещата да стават по този начин. Случвало се е да се караме, но това е само и единствено защото и двамата търсим най-добрия резултат. Пак ще повторя – понякога е много трудно да се работи с него, но същото важи и за мен. Обичам го и смятам, че той е велик.

   Как преминават концертите ви до момента? Как се приема от феновете тази група и вие лично доволни ли сте от това, което се е получило?
   Всичко е абсолютно невероятно! Когато стартирахме с този проект през февруари в Русия, свирихме всяка вечер пред 4-5 хиляди човека. Това зареди всички нас с желание този проект да продължи и да се развие. Направихме и няколко малки концерта в САЩ, които бяха добри, но като цяло все още не сме решили да навлезем на американския пазар. Това беше просто една седмица, в която ние направихме няколко участия по източното крайбрежие. Сега започваме голямо турне, което ще премине през цяла Русия, включително и ще свирим в Москва. След това ще бъдем в Турция, Гърция, Италия, Румъния (там бяхме снощи) и в още много държави. Но смятам, че най-важната част от въпроса ти е как ни приемат хората. И трябва с ръка на сърцето да кажа, че те наистина ни харесват и искат ние да продължим. Защото феновете просто искат да чуят музиката на Rainbow на живо. И ако щете вярвайте, това е единствения ви шанс да я чуете. Друга възможност няма да имате никога.

   Имате ли намерения да записвате нови песни или евентуално нов албум с OVER THE RAINBOW?
   Всъщност, да. Вече имаме написан материал за няколко песни, но нищо не е завършено, защото бяхме доста заети в последно време с групата, а и всеки със своите си странични проекти. Нека да дойде новата година и аз съм сигурен, че ще се съберем и ще запишем нов материал.

   Как се получава така, че в албумите на RAINBOW, DEEP PURPLE, YNGWIE MALMSTEEN'S RISING FORCE или BRAZEN ABBOT с твое участие, а и в останалите проекти в които си вокалист, винаги има хитове? В кариерата ти има значително количество песни, които винаги ще се пускат по радиостанциите и хората ще ги знаят. Има ли някаква формула за правене на хитове?
   О, благодаря ти, наистина го оценявам. Аз се надявам, че нося и доставям удоволствие на хората. Надявам се и че помагам и допринасям за успеха на всеки проект, в който взимам участие. Не участвам в проекти, в които нещата няма да се получат както трябва. Чрез хитовете ти добиваш известност. Много хора го правят само заради парите. Е, аз не го правя заради тях. Естествено и аз, както всички, се нуждая от пари. Днес всеки има нужда от пари. Но се старая винаги да обръщам внимание първо на това дали съответната музика има някакъв потенциал, след което гледам какво мога аз да дам от себе си, а накрая вие имате своите хитове. Може би се получава, защото винаги искам нещата да стават с класа.

   Можеш ли да направиш сравнение между Ritchie Blackmore и Jurgen Blackmore?
Ха-ха... Jurgen е определено син на баща си. Понякога, когато сме на сцена и се обърна наляво към него, виждам Ritchie. Цялото му излъчване е като неговото, ще се убедите тази вечер. Походката, физиономията – доста си приличат и това понякога ме плаши. Е, Jurgen е доста по-едър, защото е германец (майка му е германка), а Ritchie е слаб, защото е англичанин. Така че, можете да погледнете на въпроса така – ако сложите на Ritchie 20-30 килограма отгоре, ще получите Jurgen, ха-ха-ха... Истината е, че е страхотен човек. Изобщо не е като баща си.
Ози


Коментари   (20)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Дидо 25.09.2009 13:41:09 отговори + 0 0
И аз имам същата фланелка! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.09.2009 08:58:00 отговори + 0 0
Че какво й е на перуката, според мен си е много яка. Хора, я кажеше какво разказа Джо преди Jealous Lover, че в момента се борех с един танк, който много държеше да ме стъпка с кубинките си, и не чух нищо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Блайнд Гардиън и ком 8.09.2009 00:15:02 отговори + 0 0
На долната снимка може да видите Джо Лин Търнър и неговата перука! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mad 7.09.2009 20:27:33 отговори + 0 0
Концерта си беше екстра. Да - Търнър вече не е това, което беше, но като цяло групата се стара и хората в огромната си част останаха доволни, пяха песните заедно с музикантите и получиха това, за което бяха дошли - класиките на Рейнбоу.

А на тези, които непрестанно се оплакват - като не искате концерти по площадите, като не искате блъсканица и кебапчета - не ходете в Каварна. В Софийската опера не е така - пробвайте се там!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Master 7.09.2009 14:34:04 отговори + 0 0
хм - 2009-09-07 14:14:39
Другата беше прекалено сгъстената тълпа - този площад не е събирал толкова хора на концерт досега!

Точно това казах и аз. Гледам, че и автора го е написал в репортажа - наистина толкова хора на този площад не е имало. Този концерт трябваше да е на стадиона. Ясно е, че поради една или друга причина организаторите не са очаквали толкова много хора.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


хм 7.09.2009 14:14:39 отговори + 0 0
Ниската сцена беше само една от причините хората по-назад да не виждат нищо (а не че е била по-ниска от отпреди). Другата беше прекалено сгъстената тълпа - този площад не е събирал толкова хора на концерт досега! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.09.2009 14:03:30 отговори + 0 0

Master - 2009-09-07 13:56:07
хм - 2009-09-07 13:13:10
За твое сведение нямам пропуснат рок концерт на каварненския площад

Значи би трябвало да знаеш, че тази сцена беше точно толкова висока, колкото и всички останали, които е имало на това място. От там нататък няма смисъл да коментираме.

Вярно е че сцената беше като на предните концерти НО ТЪЛПАТА БЕШЕ КАТО НА СТАДИОНА !(да ме прощавате ама вчера на площада бяха повече хора отколкото на Dimmu Borgir)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Master 7.09.2009 13:56:07 отговори + 0 0
хм - 2009-09-07 13:13:10
За твое сведение нямам пропуснат рок концерт на каварненския площад

Значи би трябвало да знаеш, че тази сцена беше точно толкова висока, колкото и всички останали, които е имало на това място. От там нататък няма смисъл да коментираме.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хм 7.09.2009 13:13:10 отговори + 0 0
За твое сведение нямам пропуснат рок концерт на каварненския площад, но този път на няколко метра от сцената се виждаха само главите на музикантите (и това го твърдят хора, високи над 1,70 м). Имаше подобен коментар на Варна по-долу - "По-голямата част от публиката нищо не видя." Това си беше самата истина. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Master 7.09.2009 12:11:42 отговори + 0 0
Явно или някой обича вечно да си мрънка или отива за пръв път на концерт в Каварна.

Сцената била ниска? Че тя на площада ВИНАГИ е била точно такава, на всички концерти до сега. До днес не бях чувал някой да се оплаква от височината и...

Имало кебапчета и т.н.? Ами то в Каварна на площада винаги си ги е имало по време на концерт, както и винаги си ги е имало и пред стадиона.

Като знаете, че нещата в Каварна стоят винаги така и подобни селски пофти не ви Аресват, що Одите там, бе?! )))))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Minstrel in the Gall 7.09.2009 11:49:43 отговори + 0 0
За мен концерта на тези титани беше трагикомичен - приличаха на квартална банда, която свири на селски митинг! Звукът беше отвратителен, вокалите на Джо не се чуваха никак добре /но може и затова причината да се корени в самия Джо, който просто вече не може да пее, много зле пя!/, китарата не се чуваше отчетливо, сякаш на моменти беше доста глуха, отвсякъде смърдеше на кепабчета, публиката сякаш беше дошла да похапне кебапчета, да изпие няколко бири и да си ходи, а не на концерт на големи музиканти. А и самите музиканти изглеждаха точно като кварталните алкохолета, които са били на масичка с ракийка и пържена рибка, по едно време е влезнал някой, казал им е - Ехо, трябва да посвирите малко пред хората и после пак ще пийвате ракия и ще похапнете рибка и кепабчета, и те хоп - излезнаха сякаш сме им прекъснали вечерята, отбиха номера и се върнаха да довършат салатката, калканчетата и бирата! Много непрофесионално отношение от страна на групата, просто не се раздадоха! Или поне аз не усетих подобно нещо въобще! Както каза човекът, с който бяхме - "Добре, че не дадохме пари за това, защото иначе щях да потроша прозорците на читалището!" )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хм 7.09.2009 11:08:37 отговори + 0 0
Организаторите няма как да не знаят, че всичко, свързано по някакъв начин с Пърпъл, води много хора. Сцената беше ниска, площадът - фрашкан, Търнър - с паднал глас, удоволствието от музиката остана на заден план... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Master 7.09.2009 10:28:25 отговори + 0 0
Като изключим гласа на Търнър и претъпкания площад - концерта си беше ОК.
Наистина трябваше да се проведе на стадиона този концерт, ама и организаторите е нямало как да знаят, че толкова много хора ще дойдат. Аз лично останах изненадан...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

maiden 7.09.2009 10:16:13 отговори + 0 0
soundchaser ,много съм съгласен с теб.Кошмарен концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

soundchaser 7.09.2009 09:29:57 отговори + 0 0
Много съм разочарована ... не само от тъпканицата и миризмата на изгоряла кайма точно до сцената , а и от лошото озвученеи и предстаянето на JLN .Някои хора и на 6о пеят като зверове ,но той не е един от тях( за съжаление)! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Octavarium 6.09.2009 23:46:01 отговори + 0 0
Добър концерт, чух едни от най - любимите ми песни на живо, за което съм благодарна. Но за мен Юрген си е пишман китарист (да, сравнявам го с баща му, защото това е същата група със същите песни). Какво демонстрира? - бързина. Не чух цялостни идеи в солата му, не чух онова, което го има в песните на Rainbow. Ако изпълняваха своя музика, бих се радвала да чуя собственото свирене на Юрген. Но когато чуя Street of dreams в главата ми звучи съвсем отчетливо нещо, което нямаше нищо общо със снощното изпълнение.
Иначе всичко останало си беше супер, не мога да се оплача, още повече че беше безплатно.
Вярно, че площада се оказа малък обаче!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Варна 6.09.2009 23:25:31 отговори + 0 0
Добър концерт стана, но май трябваше да е на стадиона-прекалено много хора имаше и площада се оказа малък.По-голямата част от публиката нищо не видя.
Здраве да е-и това доживяхме да видим)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal Demon 6.09.2009 21:25:17 отговори + 0 0
Поздравления за интервюто :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 6.09.2009 21:11:47 отговори + 0 0
@Headbang_Bastard - Да, както винаги. Има нужда от техническо време за обработка Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Headbang_Bastard 6.09.2009 20:30:05 отговори + 0 0
Снимков материал ще има ли? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".