Danny Cavanagh изнесе акустична беседа в София. Were you there?

29 мар 2009, 11:53 ч. 444 / 9 16
пред./следв.
Вечерта на 28 март 2009 г. целият свят отбеляза т. нар. "Час на Земята", изгасяйки осветлението си в продължение на цял час. Малко повече от 150 души, събрани в залата на столичното читалище "Славянска беседа", почетоха събитието близо два пъти по-продължително - с акустичен концерт на свещи, при това в изпълнение не на кого да е, а на идеолога на британските меланхо-властелини ANATHEMA, мистър Daniel Cavanagh.
   Инициираното от "Gorgon" събитие започна с минимално закъснение след първоначално обявения час с нещо меко казано любопитно – "unplugged" изява на родните индъстриъл комити VOYVODA. За тези, имали щастието да чуят чудесния албум на проекта, "The Confederacy" (2008), изпълнението им в мартенската вечер със сигурност е прозвучало доста странно, а онези, наблюдавали групата на живо по време на някое от половин дузината й сценични изстъпления през последните година-две, включително и на съвместните й изяви с утвърдени имена в сумрачния жанр като MIZAR и DIARY OF DREAMS, вероятно са останали в потрес... Истината е, че "войводите" звучаха и звучат пъти по-добре в гореспоменатите случаи, отколкото по начина, по който се представиха снощи. Не, че беше лошо, но получилият се мрачноват уейв с някоя и друга етно-забежка бе най-малкото неубедителен. Идеята VOYVODA да излязат на сцената в леко намален (четворен) състав и да разчитат на глас, кухарка, тамбура, цигулка и клавир не бе лоша, но ушевадно ще й е необходимо още доста сериозно доизбистряне.
   Без излишно протакане, сцената бе скоростно разчистена след 15-минутния сет на откриващите изпълнители и сведена до най-необходимите си съставни части – пиано, стол, микрофон и два монитора, а точно в 20:20 ч. пред погледите ни се появи и човекът, привлякъл с името си всички присъстващи в залата - Danny Cavanagh. Роденият преди 36 години основател, соло китарист и основен композитор и текстописец в ANATHEMA започна изпълнението си традиционно – с акустична интерпретация на "Deep". Последваха още цели шест от най-известните композиции на ливърпулците (виж пълен сетлист по-долу), поднесени с глас и кухарка (с изключение на нежната пиано-ода "Angelica"), като безспорната кулминация бе достигната с "One Last Goodbye", изпята до голяма степен колкото от Danny, толкова и от публиката, и неземната акустична перла "Are You There?".
   Настъпи и мигът, задължително "съживяващ" публиката на всеки концерт – феерията на кавър версиите. В случая серията бе открита от безсмъртния Floyd-ски аудио-зов "Wish You Were Here", представен ни като една от най-любимите песни на покойната майка на китариста, продължи с миниатюрна майтапчийска заигравка с началните акорди на "Bohemian Rhapsody" (непосредствено след "Hope"), меланхолична пиано-версия на Maiden-ската класика "Wasted Years", великолепна интерпретация на солото от "Master of Puppets" и енергична преработка на хита "Big Love" на FLEETWOOD MAC, и завърши с "Cello Song" на отишлия си без време английски фолк трубадур Nick Drake (1948-1974) – творец, почетен от мистър Cavanagh с цял диск с преработки на негови песни, озаглавен "A Place to Be" и издаден чрез лейбъла на Duncan Patterson от Antimatter, "Strangelight Records", в който...
   Не, не – определено не му е тук мястото да правим подобни опити за разбори. За целта има "Wikipedia", "Google" и пр., а за нас остава да се върнем към концерта за китара и пиано в "Славянска беседа" и по-специално към неговия край. След два "анатемосани" финални шедьоври – "Fragile Dreams" и "Flying" – Danny напусна сцената... но не и сградата, както би възкликнал някой закоравял фен на Elvis. Дойде времето на дежурния бис, който, за щастие, се оказа всичко друго, но не и шаблонен. Окуражен от камерната, но невероятна публика, британецът призна, че той и ANATHEMA работят усилено по следващия си студиен албум, чиято поява би трябвало да стане реалност през октомври, и се съгласи да изпълни демо-вариант на една от песните в него! Да, по дяволите – на 28 март 2009 г. в София се състоя импровизираната световна премиера на чисто ново парче на ANATHEMA ! С приятелски, но категоричен тон Danny изрично помоли да не качваме евентуални записи от изпълнението му в "YouTube", след което ни потопи в бъдещата магия на ANATHEMA...
   След този изненадващ и свръх-ценен подарък, десертът ни бе поднесен под формата на "Unchained (Tales of the Unexpected)" от актуалния диск на ливърпулци, "Hindsight" (2008), традиционния финален щрих под формата на неземната "High Hopes" на PINK FLOYD и... край. Без излишна помпозност и обяснения в любов. A fine way to exit.

Envy


   Чудесни снимки от изпълнението на Danny и VOYVODA може да разгледате тук, а ето и сетлист от шоуто му в "Славянска беседа":
01. Deep (ANATHEMA)
02. Forgotten Hopes (ANATHEMA)
03. Lost Control (ANATHEMA)
04. Destiny Is Dead (ANATHEMA)
05. Angelica (ANATHEMA)
06. Inner Silence (ANATHEMA)
07. One Last Goodbye (ANATHEMA)
08. Are You There? (ANATHEMA)
09. Wish You Were Here (PINK FLOYD)
10. Hope (ANATHEMA)
11. Wasted Years (IRON MAIDEN)
12. Master of Puppets - solo (METALLICA)
13. Big Love (FLEETWOOD MAC)
14. Temporary Peace (ANATHEMA)
15. Cello Song (NICK DRAKE)
16. Fragile Dreams (ANATHEMA)
17. Flying (ANATHEMA)
---
18. [still untitled] (New ANATHEMA Song!)
19. Unchained (Tales of the Unexpected) (ANATHEMA)
20. High Hopes (PINK FLOYD)

cavanagh



Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Envy 30.03.2009 19:44:09 отговори + 0 0
Предвид почти нулевото осветление, снимките са повече от чудесни. Или разполагате с по-добри? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 30.03.2009 19:39:09 отговори + 0 0
Снимките наистина хич не са чудесни... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 30.03.2009 16:50:35 отговори + 0 0
Незнам за вас но Дани ме разплака и то не само мен цялата публука подсмърчаше.Всеки фен на Анатема трябваше да бъде там.Един от най-добрите концерти на които сам била(а те хич не са малко)никога няма да го забравя.Дани притежава сърцето ми за винаги и разбира се моето уважение Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 30.03.2009 10:55:11 отговори + 0 0
boodoom children, Danny C. и In Flames бяха в два различни дни ;-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 30.03.2009 10:06:28 отговори + 0 0
не можех да пропусна Ин Флеймс, а колкото за концерата бил е супер ама кво да се прави човек не може едновремено да е на две места.Яд ме е много ама кво да правя.Отешава ме мисълта че , Анатема все някога ще дойдат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


DICKINSON_ 30.03.2009 09:04:22 отговори + 0 0
Умирам от яд значи. Уникално е било. ааааааааааа Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Angi 29.03.2009 23:13:51 отговори + 0 0
Страхотно ревю! Снимките са невероятни! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ilith 29.03.2009 19:28:32 отговори + 0 0
Направо нещо ми заседна в гърлото, щом видях сетлиста.. да пропуснеш такова нещо е колосална грешка. Как само съжалявам.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аларма 29.03.2009 18:41:09 отговори + 0 0
снимките не са чудесни, ма айде ;-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 29.03.2009 18:33:44 отговори + 0 0
Само лека корекция. "Беседа" означава разговор и не се изнася, а се провежда. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Satyr 29.03.2009 15:44:07 отговори + 0 0
Това ме връща към концерта на Ill Nino. Тогава стана такъв въпрос дали вокалистът на групата е хвърлил в публиката празна или пълна бутилка с вода, че чак анкета пуснахме по повода.
Да вземем сега да пуснем Дани Кавана дали е казал "Ютуб" или "Интернет"?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MadHamish 29.03.2009 15:11:26 отговори + 0 0
И точно това е най-важното, така ли? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Авитохол 29.03.2009 14:10:02 отговори + 0 0
Да, YouTube може да се използва като събирателно за нелегалното (и не само) уплоудване на съдържание в интернет. Но на мен ми се струва, че в поне едно от обръщенията си към публиката Дани говореше за "интернет", а не за "YouTube". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

marillion 29.03.2009 12:19:56 отговори + 0 0
Дани говореше за YouTube, като събирателно понятие за нелегалния даунлоуд. Нямам съмнения в това и не е необходимо да тълкуваме думите му, за да сме наясно какво е имал предвид той... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 29.03.2009 12:19:29 отговори + 0 0
За първото - моя грешка. Крайно идиотска, макар и напълно неволна. Хиляди извинения.
За третото - каза YouTube, не Интернет.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Авитохол 29.03.2009 12:08:39 отговори + 0 0
Мандолина!!? )) Нали наистина авторът на написаното не смята онзи музикален инструмент за мандолина?
Няма да е лошо и за разнообразяване на описанието вместо "кухарка" да се използва "акустична китара", та дори и просто "китара".
И последен, трети въпрос, нима YouTube припокрива напълно думата интернет!? Питам, щото ми се стори, че Danny Cavanagh помоли новата композиция на Anathema да не се качва в интернет, а не просто в YouTube.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".