Грандиозно посрещане на Новата година в Каварна

1 яну 2008, 16:16 ч. 541 / 5 16
пред./следв.
Спусналата се заради мъглата млечнобяла пелена в околоностите на Каварна няма нищо общо с другата завеса, стелеща се вътре в града - звуковата. Още със стъпването в рок столицата разбирам, че съм позакъснял и затова ускорявам крачка към площада. Бързането се оказва напразно - на сцената все още се изявяват вездесъщите Б.Т.Р., които изпълняват стандартния си в последно време сетлист, където освен авторски парчета присъстват и кавъри на класически рок песни. След като привършват (около 21:10), музикантите от групата отговарят на няколко шеговити въпроса, зададени им от водещите на таз вечершната програма. Б.Т.Р. се скриват зад кулисите (съпроводени от възгласи на вярна агитка настояваща за още) и на тяхно място се появява Joey DeMaio, за да покачи градуса на напрежението.
   Точно в 21:30 ч. вокалистката Maria Breon извежда колегите си от HOLYHELL под светлините на прожекторите, а публиката вече наброява около 700-800 човека, които са се преборили с желанието да си останат на топло вкъщи в името на качествената музика. Да се говори за перфектното озвучаване в Каварна вече стана клише, затова просто ще спомена, че и този концерт не прави изключение от правилото. Сетът на HOLYHELL трае около 45 минути и е почти идентичен с този от лятото, когато бандата подгряваше MANOWAR - авторските "Eclipse", "Last Vision", "Apocalypse", баладичната "Wings of Destiny" (кавър на RHAPSODY OF FIRE), преработката на "Rising Force" на YNGWIE MALMSTEEN’S RISING FORCE (на която бандата имаше леки технически проблеми, които бяха отстранени своевременно) както и "Phantom of the Opera" от едноименния мюзикъл на Andrew Lloyd Webber (по традиция изпълнена в дует с Eric Adams). Изненадата идва в края когато ангелогласната вокалистка споделя, че следващата песен е разработена специално заради кмета Цонко Цонев. След което ни разтърсват с тяхното собствено виждане за "Holy Diver" на DIO.
   Пауза за пренареждане на сцената - покривалата се отместват, за да разкрият стената от Marshall-усилватели, пред която са сложени две рампи и всичко това е на фона на огромно пано, идентично с обложката на последния студиен албум на SAXON "The Inner Sanctum". Именно с откриващото парче от него - "State of Grace" - около 22:40 ч. започва изпълнението на отряда на Biff Byford. Прави впечатление, че липсва каквото и да е напрежение - британската петорка свири освободено, с настроение, а вокалистът от време на време надига чаша (а в края и бутилка) българско вино и хвали качествата му. Бандите, които защитават с постоянство постулатите на NWOBHM в продължение на толкова години могат да се преброят на пръстите на дясната ръка на майстор стругаро-фрезист и саксонците определено са една от тях. Макар и ограничени от времето те успяват да се разгърнат в пълния си блясък и демонстрират що е то опит и класа. Басистът Nibbs Carter е най-деен, но е трудно човек да отдели очи от емблематичния фронтмен. След шеметното начало сме пометени от силата на SAXON с "Let Me Feel Your Power". Скок до ключовата 1980-а със "Strong Arm of the Law", "To Hell And Back Again" (от "Strong Arm of the Law") и "Motorcycle Man" (от "Wheels of Steel"). Biff споделя, че това е една от най-добрите години за групата заради новоиздадения и добре приет албум и многото концерти, направени в подкрепата му. Именно от него е последвалото парче - прекрасната, посветена на падането на комунизма "Red Star Falling", на която предните редове пеят с цяло гърло. Разходките из дискографията продължават до самия край, възвестен от "Princess of the Night", след която британците слизат от сцената. Скандиранията обаче ги връщат. Прозвучава прелюдията "Empire Rising", за да ни въведе в първия бис - прогресарската, пропита с източни мотиви "Atila The Hun". Стрелките вече се гонят по циферблата, но квинтета решава, че има време за още една песен. Изборът пада върху "Wheels of Steel", но от първите редове фен гръмко скандира за "Lionheart", при което Biff обещава, че при следващо идване ще я изпълнят специално за него.
   Завършекът е с разпявания и благодарности, а старата година вече е на умиране - остават й пет минути. На сцената е поставен екран, а секунди преди кулминацията се появяват кмета Цонко Цонев и специалните гости Eric Adams и Joey DeMaio. Гръмко обратно броене. Честита Нова Година! От колоните се носи записът на българския химн от 30.06.2007 г., а по екрана бягат кадри от DVD-то. Хвърчат тапи от шампанско. Заря осветява небето, докато присъстващите се поздравяват с блеснали очи. Във всеобщата еуфория хората на сцената се опитват да кажат нещо, но вече думите се губят сред всеобщата глъчка. Като потвръждение на максимата, че музиката трябва да събира хората, а не да ги разделя, на последвалото хоро се хващат всички - и фенове, които до преди малко са клатели глави на вечни метъл химни, и случайни зяпачи.
   Вземаме си довиждане с Каварна, благодарни за многото емции, с които бяхме дарени през изминалата 2007 г. Ще очакваме и изненадите, които ни се готвят с надеждата да се запази тенденцията всяка следваща година да е по-добра от предходната.

Whiplash

каварна



Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


U.D.O. 3.01.2008 20:14:38 отговори + 0 0
Браво Whiplash.Но не само аз исках Lionheart. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.01.2008 10:05:46 отговори + 0 0
Никога няма да си простя, че се прекарах така тъпо и си останах в гадната София!!! Дано съм от хората, които се учат от грешките си... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

blood_anarki 3.01.2008 02:21:41 отговори + 0 0
Честита Нова Година!!! Пазете винаги метъла в сърцата и душите си Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Crystaleyes 2.01.2008 12:38:23 отговори + 0 0
ЧНГ на всички! Пожелавам Ви здраве и успехи в професионален план и много heavy metal в сърцата! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

tinker 1.01.2008 22:41:44 отговори + 0 0
Песента с Анди е I've got to rock to stay alive. Гост вокали са още Леми Килмистър и Ангри Андерсън.
Концерта беше велик
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Данчо 1.01.2008 22:25:59 отговори + 0 0
Всичко си беше ОК,но аз лично вече бях почти пиян и обърках стъпките на ръченицата...
Ама после разбрах,че народният певец бил Илия ЛокоФФ?
Иначе концерта си беше перфекто отвсякъде.
SAXON-FOREVER...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 1.01.2008 21:55:52 отговори + 0 0
ЧНГ на всички.Само от ревюто по-горе се запознах със събитието-както се казва за някои неща по-добре късно отколкото никога-отнася се и за концерта и за хората,които тепърва се запознават с групи като Саксън! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.01.2008 21:31:02 отговори + 0 0
Whiplash, браво!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Don_Dio 1.01.2008 19:59:59 отговори + 0 0
Лелееее колко яко беше!Нямам думи направо изкарахме си страхотно!Естествено както винаги организацията беше на ниво!Много поздрави на всички, които допринесоха това да се случи и най вече на "Металния кмет"-Ц. Цонев! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

foreigner 1.01.2008 19:46:56 отговори + 0 0
Много хубаво ревю, браво! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ха 1.01.2008 19:43:49 отговори + 0 0
"Между другото, какво каза той за Анди от Helloween, че не го разбрах?" Каза, че имат обща песен.
Не съжалявам, че мръзнах три часа на студа, имаше защо!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 1.01.2008 19:06:18 отговори + 0 0
Не знам дали да съжалявам или не, че вчера си останах в София и гледах концерта по телевизията. Беше страхотен, няма какво да се лъжем. А и беше наистина събитие от невероятна величина. Никога не съм си представял, че метъл-величие като Ерик Адамс ще пее на една сцена с български народен певец, но се случи. И беше страхотно.Лично аз най-много харесах Holyhell - макар че свириха предимно кавъри, тяхното изпълнение ме наелектризира най-силно. Дори пред телевизора. Със Saxon се запознах, признавам, едва преди седмица и не ги бях проучил истински. Може би поради тази причина те не ми подействаха така силно, макар че немалко от песните им ми харесаха много. А и на няколко пъти вокалистът им ми изглеждаше нещо ядосан, не знам. Между другото, какво каза той за Анди от Helloween, че не го разбрах? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dioivanov 1.01.2008 18:14:45 отговори + 0 0
браво на Whiplash за статията.
Честита нова година на всички
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Paul Di`Anno 1.01.2008 16:55:01 отговори + 0 0
Бях там беше велико страхотен концерт Накрая публиката стана около 3-4 хиляди. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

little boozer 1.01.2008 16:27:04 отговори + 0 0
честита нова година на всички! нека да има много здраве, щастие и много хеви метъл, и дай боже налято пак да се съберем в каварна и да си прекараме страхотно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 1.01.2008 16:22:23 отговори + 0 0
брех
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".