Jarboe (екс-SWANS) и FATHER MURPHY в Първо студио на БНР на 24 април

18 апр 2018, 14:31 ч. 781 / 4 0
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

Голямото събитие на фестивала за нова и авангардна музика „Аларма Пънк Джаз“ за месец април е следващия вторник, 24.04, в звуковия храм Студио 1 на БНР с начален час 20:00 ч. И реакцията на публиката не закъсня още с обявяването на събитието преди няколко седмици: „Мечта,… изпълнена на правилното място“. А главното действащо лице ще бъде Джарбо Ла Сал Деверо, легендарната вокалистка на Swans и единствен постоянен член на групата, освен Майкъл Джира, до разпадането на класическия им състав през 1997 г.

Джарбо (Jarboe) e една от най-енигматичните фигури в американския авангард от края на ХХ и и началото на ХХI век - от времената в Swans през 80-те и 90-те (с едно кратко продължение през 2012г. в като гост в албума The Seer) до съвместните й проекти с Neurosis, Джъстин К. Бродрик (Justin K. Broadrick), Хелън Мъни (Helen Money) и т.н. оттогава, та до ден днешен, извеждайки изкуството на колаборацията на едно съвсем ново ниво. В музиката й гласовите, наративните, поетичните и инструменталните експерименти отдавна са стигнали до етапа, на който пост-пънк, авангард, джаз, готик, дуум, фолк рок, нойз рок, дарк уейв, ню уейв и ноу уейв дотолкова са станали едно, че да говорим за жанрове е меко казано несъстоятелно.

По пътя на колаборацията Джарбо среща и италианското дарк-нойз дуо Father Murphy (Фреди Мърфи – китари, електроника, гласове, и Чиара Лий – ударни, гласове, клавири), с които през есента на миналата есен издаде късометражния албум Jarboe & Father Murphy и с които пътува и на това пролетно турне. Самите създатели на Father Murphy, които посочват сред влиянията си световни величия като Suicide, Joy Division, Арво Пярт, Xiu Xiu, Sun O))), Лидия Ланч и, разбира се, Swans, определят музиката на дуото „звукът на католическото чувство за вина“.

Междувременно, точно четири дни преди концерта в София, ще излезе и новият (и обявен като финален) албум на дуото, oзаглавен “Rising. A Requiem For Father Murphy”. Дали този финал на дуото, деляло през годините една сцена с групи като Deerhoof, Dirty Beaches, Xiu Xiu и MXLX, е истински или мним, времето ще покаже (нали и Борис Ковач навремето беше казал – „ако изгубим това чувство, че всеки концерт може да ни е последен, то цялото ни изкуство е изчезнало…“). Световната преса обаче е категорична за албума:

„Аутсайдерски оперен пъкъл, който призовава в ума ни най-потискащите видения на Кормак МакКарти“ – The Guardian
„Като пънкари, които тайно са изучавали класическа музика“ – San Francisco Weekly

Българският артист, който ще открие вечерта за Джарбо и Father Murphy, също е ключов. Tова е Shrine, чието единствено участие в събитие на "Аларма" досега беше през далечната 2014г. (като откриващ артист за канадския авангардист Ейдън Бейкър). Тук можете да чуете класическия му вече албум Harmony, Bliss, Rust, преиздаден преди няколко седмици от Amek.

Билети онлайн в системата на EpayGo на касите на EasyPay в цялата страна.
20 лв - до 20ч. на 20 април
24 лв - до 24 април (деня на концерта)
25 лв - на входа преди концерта

 



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".