Клуб "Fans" като Синдикален дом на индъстриъл културата - Ден 3

24 фев 2009, 08:43 ч. 270 / 6 5
пред./следв.
И така, след два много успешни концерта, съoтветно на SHEMALE ZERO ("Orgy Night", проведен на 9 февруари) и на ANIMASSACRE ("Electricity Night" от 16 февруари), дойде ред на последната от тематичните вечери "Синдикат", организирани от "Gorgon". Събитието беше озаглавено "Industry Night", а в ролята на главни действащи лица влязоха даркуейв-електро-индъстриъл формацията VOYVODA, които съвсем на скоро издадоха чрез "Corvus Records" своя дебют - "The Confederacy" (ревю) и тежките индъстриъл-метъли FAULT. За щастие, във "Fans" се бяха събрали около 100 човека публика - нещо като оптималния максимум, за да се чувстват всички в клуба комфортно. На входа можеше да бъде закупен споменатия вече албум на VOYVODA, както и тениски на групата. Преди да започне същинската част на вечерта, публиката беше подгрята от музиката на немските пиро-чудовища RAMMSTEIN.
   Малко след 22:00 ч. oсветлрнието притъмня и се разнесоха началните тонове на "Balkan Whispers" - откриващата песен от албума на VOYVODA. На живо групата звучи много различно спрямо студийните си записи. Докато "The Confederacy" e един електронен прочит на идеите на момчетата, то на сцената на моменти добиваш чувството, че вършее метъл банда. Парчетата са страшно обогатени от електрическата китара и баса, а живият барабанист, както прекрасно знаем, не може да бъде заменен и с най-високотехнологичната дръм машина. VOYVODA направиха чудесен сет, в който чухме както песни от актуалния им албум, така и такива, които не са намерили място в диска. Невъзможно е да се определи стиловото съдържание на тези около 60 минути. Съзнателно или не, групата смесва от синт-поп до пост-метъл на моменти, без това да носи неприятното усещане за самоцел, всичко се получава напълно естествено. Имаше дори специален поздрав за "всички фенове на Обама, Буш, Муш, Сергей Гоцев, Бойко Борисов и т. н." с двуминутна чистокръвна пънк тресня, в която най-запомнящата се фраза беше "F*ck the USA!". Три песни преди края се получи някакъв проблем с китарата на Филип и се наложи Недко от FAULT да спасява положеието като даде своята назаем. На 28 март ни очаква крайно любопитно акустично шоу на VOYVODA като съпорт на концерта на Danny Cavanagh от ANATHEMA в столичната зала "Славянска беседа".
   Докато сцената биваше подготвяна за сета FAULT, публиката бе под звуците на невероятния дебютен албум на асеновградчаните SMALLMAN.
   Светлините изгасват, целият клуб е обгърнат в гъсти пушеци, а на екрана в дясно от сцената се появяват марсиански пейзажи. Миг по-късно всичко е в зелено и FAULT безцеремонно започват изпълнението си. Звукът е толкова силен, че сякаш те рита в гърдите. Мощният индъстриъл и тематичните визуализации на FAULT са нещо без аналог у нас! На екрана се редуват кадри от порутени и действащи фабрики, гигантски машини, нефтени сонди, рудодобивни комбинати и какво ли още не. Под зелените светлини на сцената, музикантите преминават от крайно тежки към по-електронни моменти, след което отново, като с хидравлична преса премазват публиката. Напрежението не спадаше нито за миг. "Tunnel", "Freak Show", "Zombie Island" и размазващата "Factory" бяха само някои от изсвирените парчета. Към средата на сета си FAULT ни поднесоха своя версия на мега-хита на MASSIVE ATTACK - "Angel". Абсолютно убийствен концерт!
   Поздравления за "Gorgon" за чудесно организираните и перфектно проведени тематични вечери. Какво по-хубаво от това "Синдикатът" да се превърне в традиция.

   20 уникални снимки на FAULT и VOYVODA от закриващата "синдикална" нощ може да видите тук.
Yanni


Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


555666 6.03.2009 14:18:40 отговори + 0 0
Евала, жестоко ревю! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Миле 24.02.2009 13:58:00 отговори + 0 0
Статията ми хареса, браво, че случващото се на ъндърграунд сцената се отразява
Все пак имам малко по-различно мнение за Войвода, отколкото гореизложеното. Определено много ми хареса студийния албум на войводите, както и гига им на Горгон феста. Всъщност, купих си албума им точно след въпросното участие. Впечатли ме разликата в звученето, макар че определено ми допаднаха и двете версии на песните - едните по-ethereal, другите - по-индъстриал. И естествено, чаках с нетърпение да дойде тоя лайв и имах доста големи очаквания. Може би точно заради тях останах разочарован.
Първите парчета бяха издържани, макар и една идея по-тежки от тези на горгон феста, което беше ок. Но в един момент групата някак си наблегна твърде много на дрането и китарните рифове. Със скоростта, с която свиреха песните, просто се затруднявах да ги различа една от друга. На моменти имах чувството, че една и съща мелодия се повтаря, с леки вариации в брабаните. Не знам за вас, но на мене ми се струва, че на Филип не му е силата в дрането. Семплите също не ми се сториха на място - докато в албума те са умело вплетени в мелодията и й придават идеен заряд, то на живо слушахме някакъв семпъл в началото, след което изведнъж идваше скоростна мелодия и докато се усетех, песента беше свършила.
Преди въпросния гиг имах чувството, че Войвода е група с цялостна концепция, но след чутото в неделя представите ми за тях са малко разклатени. Звучаха ми твърде хаотично и имах чувството, че не знаят точно какво искат да постигнат с това си звучене. И все пак смятам, че войводите са група с голям потенциал, доказва го албумът им, а и предните им живи участия. Разбира се, съществува и възможността аз да не съм разбрал посланията им
Fault за сметка на това ме впечатлиха. Досега не ги бях гледал на живо, но определено звучат много по-добре от на записите. Тежък, мачкащ звук, много добри електронни части, интересни визуализации на песните. Честно казано, харесаха ми повече от Alien Industry, които слушах на Spirit of Burgas. Определено пак ще ида да ги гледам.
Ще се радвам ако някой ми препоръча друг български индъстриал, явно че имаме силни групи. В момента дебна Elinor, защото и за тях чух хубави неща.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 24.02.2009 10:50:57 отговори + 0 0
fault размазаха! мн. са про! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

S-O-D 24.02.2009 09:35:08 отговори + 0 0
Хубаво е да има ревюта на БЪЛГАРСКИ концерти на този сайт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 24.02.2009 08:58:20 отговори + 0 0
Така със снимки немате грешка Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".