Martin Van Drunen от ASPHYX: "В София ни посрещнаха фенове, които искаха автографи, докато SLAYER вървяха отстрани"

23 мар 2016, 21:46 ч. 2730 / 15 9
пред./следв.

   Martin Van Drunen още не си е отворил студена бира, когато му се обаждам да проверя как е настроението седмица преди концерта на ASPHYX в София. Рано му е, а и още се възстановява от уикенда в Тилбург, където се проведе първото издание на "Netherlands Death Fest". Бях там и знам как се раздаваше и на сцената, и на купона преди и след това. Аз също не се жалих, така че сме "квит".

 

 

Радвам се, че оцеляхме на "Netherlands Death Fest" и си говорим отново. Както се разбрахме, ще ти задам няколко въпроса за българския метъл сайт WeRock.bg.
Добре, знам ги "WeRock" - преди съм давал интервюта за тях, ако не се лъжа. Готин сайт е. (Досегашните ни интервютата и с Apshyx, и с Hail of Bullets са с други музиканти, така че това е първият ни разговор с Martin, бел. ред.)

Вие с ASPHYX свирихте на този фестивал и както винаги си личеше, че се забавлявате?
Да, така беше, защото всичко беше наред - организация, публика, много бира… Шоуто е добро, когато няма никакви проблеми.

Ти си част от ASPHYX вече толкова много години. Вероятно си много привързан към групата. Как би се чувствал, ако по някаква причини се наложи да се откажеш от това?
Това е изключително важна част от живота ми и би било еднакво с това да умра. Ако стане неочаквано и изведнъж ще е много тежко, ама наистина много. Е, добре, де - животът ще си продължи и ще се захвана с нещо друго, но в момента бандата е от огромно значение за мен и без нея ще зейне огромна яма. Всъщност това за мен е моето семейство - момчетата в групата са мои братя.

Без да имам намерение да ви обиждам или да се съмнявам в качествата ви, сигурни ли сте, че имате времето и необходимите познания сами да менажирате бандата, както правите в момента? Все пак вие сте артисти и групата и е известна и активна.
Първо на първо всеки си има своите задължения в групата, извън това на какъв инструмент свири. Имаме си букинг агенция и агент, който се грижи за концертите ни, но там пак е нужна комуникация между агента, лейбъла и групата и за това се например се грижи Paul (Baayens - китарист на групата, бел. авт.). Що се отнася до интервюта и PR - това е моя задача, а пък за мърча се грижи Alwin Zuur (басист, бел. авт.). И така всеки има своята част от работата, за която би се грижил мениджмънт. А защо да пускаме вътре някого, когото не познаваме и на когото няма да имаме доверие и ще има достъп до най-личните ни дела? Да, ние сме дет метъл банда, но за съжаление си има и бизнес страна - така стоят нещата. Разбира се, ако трябваше сам да движа всичко няма как да стане - не бих се справил.

Така или иначе най-важната задача за вас като музиканти си остава да композирате, да свирите… В момента работите по нов албум. Как върви?
Върви доста добре. Ние не сме от този тип банди, които стоят със седмици в студиото. Срещаме се в репетиционната, където ни идват идеи. За жалост не можем да го правим често, защото живеем много далеч един от друг, - в противен случай сигурно щяхме да издаваме албум всяка година. Към момента повечето песни за записани, но за лош късмет нещо се прецака с барабаните и ще трябва да се презаписват. Аз съм наполовина готов с текстовете иначе всичко останало е завършено, но не и записано.

Ти също така съживяваш проекта си GRAND SUPREME BLOOD COURT, където също кипи труд по записи на нов албум. Интересувам се в подобен така труден период от живота ти, н който си така ангажиран, кой се грижи за прането ти?
Ха-ха-ха-ха… Знаеш ли коя е най-лошата част? Гаджето ми живее в Париж, далеч от мен и бачка здраво така че не тя се грижи за адското ми пране, а самият аз! И за да стане картинката още по-зле, пералната ми машина се счупи и се налага да минавам всичко на ръчно пране, ха-ха. Тъкмо си се смеех сам на себе си колко олдскул е това, докато търках и чорапите от предния уикенд чакаха коша за пране.

Е сега поне ще знаеш колко точно единични чорапи имаш.
Ха-ха... всъщност ако съм на турне направо ги хвърлям. Кому е нужно и защо на някой на летището да трябва да се разправя със смрадливите ти чорапи като отваря багажа ти за проверка, ха-ха.

Изпреварваш въпроса ми. Чудех се има ли статистика колко чорапа средно губи един музикант на 20-дневно турне, ха-ха?
Не ги губиш, а просто ги изхвърляш! Купуваш най-евтините и после ги мяташ в коша, няма смисъл. Ето например миналата година бяхме в Северна Америка и чифт чорапи ни излизаха 50 цента - взимаш и си спестяваш оста грижи.

Е, понякога просто нямаш нужда от чорапи - стига да имаш джапанки - като американските дет метъл банди, особено във Флорида.
Така де, ама дали излизат на сцената с джапанки?

Да, виждала съм да го правят MALEVOLENT CREATION или VITAL REMAINS…
О, да, тях мога да си ги представя - просто не им пука. Всъщност се сещам как SODOM имали концерт, но Tom нещо не знаел или забравил, бил на ваканция в Унгария. Метнал се на самолета и скочил направо на сцената по бермуди и джапанки и така свирил, защото нямал време да се преоблича.

Обратно към музиката. За наше разочарование ти вече не си част от HAIL OF BULLETS. Каква е причината?
Амиии, всъщност първоначално мислехме да си вземем една година почивка. Тогава си дадох сметка, че онова, което съм могъл да постигна с тази банда вече съм го постигнал и лично за мене там вече не съществува предизвикателство. Дотук съм с концепция и текстове с HAIL OF BULLETS. Честно казано сега се чувствам малко по-комфортно и в ASPHYX с начина, по които се развиват нещата. Май някой нещо е споделил в личния си Фейсбук-профил, но наистина няма лоши чувства помежду ни. Нещата се случиха както е трябвало. Още повече, че HOB не е нещо, с което просто да се занимаваш странично, но изисква доста време особено, когато се подготвя концепцията и аз трябва да чета купчини книги и да се ровя в материали. Беше си доста тежко бачкане, така че в известен смисъл е нещо като облекчение за мен. Беше забавно, но дотук.


През годините си се нагледал на лица на фенове от сцената. Променили ли са се или са си все същите метъли.
Може да се каже, че метълите все са си метъли. И сега, когато изляза на сцената все още куфеят, вдигат юмруци, крещят и пеят заедно с мен. Аз правех същото, когато бях хлапе така че от тази гледна точка нищо не се е променило. Като се срещат, пийват бира и се кефят на музика, която за околните е непонятна. Ето на "Netherlands Death Fest" имаше хора от цял свят и всички за една общност от братя и сестри. Така че смятам, че метълът ще си остане все същият, защото е специфичен тип музика, със специфична отдадена публика.

Да но едно нещо се е променило и то е свързано с достъпа на феновете до музикантите. Чрез социалните мрежи можеш да пишеш на когото се сетиш от твоите любими музиканти, а и да ги срещнеш, докато преди я си размениш едно писмо по пощата с някой, я нямаш този късмет да получиш отговор…
Не знам дали е точно така. Ето в днешно време по фестивалите има много и по-малки банди, а дори в бекстейджа е блъсканица. Като си фен на бандата искаш да срещнеш музикантите. Като бях малък минах с мотора си покрай METALLICA, които пиеха бира… поканиха ме да си пийна…Тогава все още бяха пичове…. същото и с IRON MAIDEN. Аз също се разтрепервам като видя музиканти, на които съм се възхищавал като хлапе, но се оказва, че те не се надуват, а са разговорливи и ме канят на по бира.

Ти също не избягваш среща с фенове, а напротив. Какво е най-странното нещо, което фен ти е казвал или искал от теб?
Амиии, естествено винаги някакви странни неща стават с фенове от женски пол - намират се определени момичета, които настояват да им се разпишеш на… гениталиите. Идея си нямам защо им е притрябвало, но аз така или иначе не го правя, защото си имам сериозна приятелка. Ако не беше така, вероятно бих се съгласил ей така за забавата, ама… Е, разбира се, правил съм го в миналото. Друго, което се сещам, е за един голям наш фен, който имаше тумор в мозъка или нещо такова, за когото направихме видео, в което му казвахме: "Бъди силен, братле! Възстановявай се!". Впоследствие той се излекува и ни сподели, че видеото ни му е било в помощ. И с такива неща се сблъскваш също и те са чудесни.

Да, така е. Аз пък се сещам какво ми бяха споделили момчетата от SEPTICFLESH - млада двойка метъли, мисля че някъде в Мексико, ги помолила да се разпишат върху новороденото им бебе, което те, разбира се, не сторили. А пък познавам лично не един и двама, които са татуирали подписите на музиканти от любими банди. При предното си гостуване в България, вие от ASPHYX също бяхте помолени да се разпишете на ръката на един такъв, за да станат тези подписи татуировки после. Но затова ще говорим като се видим. Да си припомним за шоуто ви на "Loud Festival" в София преди четири години.
Шоуто беше добро, но беше адски горещо, докато свирехме ние, а останалите банди извадиха късмет тъй като започна да вали и температурите паднаха. Но за нас това беше едно от най-тежките неща, които сме преживявали, защото слънцето напичаше директно срещу ни. После слязохме в тълпата, но ни отне два часа да се възстановим след шоуто. Също помня, че имах доста дълга сайнинг сесия, но беше готино. Най-смешното беше, че се оказахме в един самолет със SLAYER! Като кацнахме отидохме да си получим китарите и се оказа че го направихме преди SLAYER. Излязохме и ни посрещнаха фенове, които ни поднасяха наши дискове за подписи, докато SLAYER вървяха отстрани. Дискове на ASPHYX, а не на SLAYER. Тогава ние учудени сочехме, хей, ето ви ги SLAYER!, ха-ха. Като цяло беше добра организация, но ние извадихме лош късмет с жегата. Бях труп два часа след този концерт. Никога, ама никога няма да го забравя. Също така беше рожденият ден на Kerry King и след шоуто той опъна една маса и покани екипа от хора, които работеха по фестивала да им разпише каквото поискат. Стори ми се като нещо готино от името на човека, който е Kerry King. Изобщо бях изненадан колко готини пичове са SLAYER, защото преди това бях чувал разни истории, но си изкарахме супер.

Извинявай за клишето, но какво очаквате от предстоящото ви шоу в София на 27 март?
Оу, това ще една от онези лудници, които никога не забравяш. На "Loud" като излязохме от бекстейджа - отстрани на сцената хората вече се бяха събрали и чакаха и се надпреварваха един другиго. Наложи се да ги успокояваме. Аз и Alwin им разправяхме: "По-полека, ще се видим с всеки един от вас, ще си поговорим с всички, ще се снимаме, подпишем, пием бири и каквото ви се ще, само не се блъскайте един друг, - ние сме тук и ще обърнем внимание на всеки. А на този фест ние бяхме най-малката отваряща банда, докато имаше имена като SOULFLY, ANNIHILATOR, SLAYER… Представям си, че като направим клубен концерт феновете на ASPHYX ще дойдат и ще стане нещо като ад на земята, но в позитивния смисъл, разбира се.

Какъв ще е сетлистът?
Предполагам ще свирим около 90 минути, но никога не знаеш така че, ако всички все още щуреят, ще продължим да свирим. Сетът ще представлява обичайния микс от много стари песни и по-нови. В София ще добавим повече песни от актуалните ни албуми "Death...The Brutal Way" (2009) и "Deathhammer" (2012). Ясно е, че винаги има хора, които ще се оплакват защо не свирихте тази или онази песен, но съм сигурен, че 99% ще са много доволни от парчетата, които ще забием.

Да, и за да има баланс - ще се появят и тези, които ще си чакат "песента с видеото", каквото и да е заглавието ѝ, ха-ха.
Ха-ха-ха...

В София ще донесете и от новите си тениски с концертните дати на гърба, нали? Май сте я кръстили "Death Shall Rise Again"? Дано гърците не ги изкупят на шоуто в Солун предния ден.
Да, това е мотото. Като мислиш какво да е, първо ти хрумва заглавието на албума, но решихме да е нещо по-неочаквано. И понеже 2016-а е нова година, концертът ни на "Netherlands Death Fest" беше първи за годината, а София ще е втора или трета дата, сложихме "Death Shall Rise Again". Малко е клиширано, но пък е и типично олдскул. Но ще заделим от тениските и за вас, а освен това ще носим големичък куфар и по-точно лично аз ще го нося тъй като не нося китара, а личният ми багаж е малка чанта, защото изхвърлям чорапите по пътя, както ти казах.

Като говорим за мърч. Според мен това, което някои банди предлагат за продажба на феновете си е обидно. Вземи например близалките от CARACH ANGREN или кошмарния ковчег от KISS…
Ха-ха, за мен май най-ужасното, което съм виждал е комплектът вибратори от MORBID ANGEL!

По-кофти ли е от този на RAMMSTEIN?
Е, хайде - това са RAMMSTEIN те правят подобен тип глупости, но как да го очакваш от MORBID ANGEL? Айде, стига! Май лека полека ще започнат да ги наричат Morbid A*al, ха-ха.

Да приключваме и отправи покана към феновете, моля.
Преди всичко елате на концерта на 27-и в "Live & Loud" в София. Това ще е нашето първо хедлайнинг шоу при вас и ще е наистина страхотно и шумно! Елате всички и се забавлявайте с нас докато свирим, да си направим купон заедно. След това ще продължим на афтърпарти в клуба след като се посъвземем малко. Ще ви покажем какво значи олдскул дет метъл!


Автор: Албена Цолова - Бета

 



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


hate me 28.03.2016 15:33:09 отговори + 2 0
EEEeeee тия мЯтали от майтап не разбират! Баси колко минуси имам
А фанелките много бързо се изкупиха. Едвам закачих последната
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

pii44 24.03.2016 12:57:52 отговори + 4 7
Къде са SLAYER къде са тези!!!!!!!!!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мис Главорез 25.03.2016 15:54:48 + 1 2
Що не, светът да не започва и свършва само със Slayer. Няма ги, баце, няма ги засега! Ще се появят някъде посред лято в Зимния дворец... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Asphyx 26.03.2016 17:01:16 + 2 2
Къде са тези, къде си ти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

pii44 27.03.2016 13:33:09 + 1 1
А ти къде си ASSphix?? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hate me 24.03.2016 12:26:57 отговори + 3 9
Освен фанелки ще се продават и чорапите на групата
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фен 24.03.2016 09:29:42 отговори + 12 3
Имам билет от ноември!Дано да изкарат нещо от предсоящият. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lily Bravo 24.03.2016 00:18:00 отговори + 14 3
Там съм Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Digger 23.03.2016 23:34:57 отговори + 11 4
Това е интервюто!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".