"MayDay Fest" - хардкор и пънк разстресоха 4-и километър на 5 май

6 май 2008, 16:51 ч. 441 / 5 6
пред./следв.
На 5 май в "Парти център 4-и километър" в София се състоя "Mayday Fest 2008" - най-мащабното откъм участие на известни чужди банди събитие в историята на българските пънк/хардкор концерти, а именно - IGNITE, BORN FROM PAIN, DEATH BEFORE DISHONOR и BURN THE 8 TRACK. Вероятно няма хардкор фен, който да не е чувал за поне една от тези банди, единствено канадците BURN THE 8 TRACK са по-малко известни в родината ни.
    Но да започнем поред – началото, обявено за 16:30 ч,. се забави, като фестът започна около 18 ч. и бе открит от варненците A-MORAL, забиващи агресивен и яростен пънк със социално ангажирани текстове. Сетът им включваше основно песни от излезлия сравнително скоро албум "Шутове за всички шутове" и продължи точно 20 Минути. По толкова забиха и останалите групи, изключая, разбира се, четирите чужди банди, които са на съвместно турне. По-късното начало на концерта вероятно бе причината на сцената да не излязат обявените на плаката RISE UP. Втори на сцената се качиха MELEKH, които свирят мелодичен хардкор, а пространството отпред вече беше позапълнено с хора, които правят пого или пеят текстовете на групата. Последваха BROTHERS IN BLOOD - на сцената тези момчета нямат спирачки, особено Шута, който непрекъснато подскача като обезумял и приканва публиката да не стои безучастно на музиката им.
   Дойде време за B.F.D.M. и се забеляза промяна в състава им - басист е Марто от VENDETTA/A.D.I.M., титулярният басист Влади е поел микрофона, а оригиналният вокалист Ким е напуснал бандата. Въпреки промените, групата заби добре своя метализиран с яко зарибяващи рифове хардкор от края на 80-те. Звучаха и няколко нови песни, както и по-стари познати парчета, a също и два кавъра - на VENDETTA "Докато умра" и "Hard Times" на CRO-MAGS. На втория кавър няколко човека от публиката се качиха на сцената за да се доберат до микрофона, но леко неориентираната и незапозната с подобен род събития охрана набързо пропъди ентусиастите.
   Ред беше на метълкор братята от Македония SMUT, имали немалко концерти на родна земя, да се представят отново пред българска публика. Това си гостуване тук те съчетаха и с представяне на втория им албум "All I Have...", който можеше да се закупи от големия щанд с мърчандайз, включващ по нещо от всички участващи на "Mayday Fest" банди. Последната песен на SMUT бе кавър на добре познатата "Pride" на Madball, като вокалистът подкани всички желаещи да се качат на сцената и да пеят с него, предварително предупреди охраната да не се намесва и на сцената настана една голяма суматоха от викащи и скачащи фенове, създаващи една истинска хардкор атмосфера.
   Последва пренареждане и поразчистване на сцената, което я направи по-голяма, инсталиране на друг сет с барабани и вече можеха да излязат първите от общо четирите чужди групи на турнето - BURN THE 8 TRACK. Като цяло, те сякаш не успяха да грабнат зрителите. Вокалистът им вероятно би имал успех ако пее в някоя спийд/траш група. Те свириха 30 минути, като с почти нищо не бяха запомнени. Дойде ред на DEATH BEFORE DISHONOR. Пространството пред сцената бе плътно заето от надъхани кораджии-маниаци и когато бандата излезе, просто помля всичко около себе си и то само за половин час. През това време стейдждайвингът не спираше, а самата група "стомпва" адски мощно и буквално разтърси сцената, като по чудо не я събори. На последната песен настана абсолютната лудница - отново, по подобие на SMUT, феновете бяха привикани на сцената, но този път бяха в пъти повече, имаше викане, скачане, дивеене, какво ли не, преди да последва краят на сета на DEATH BEFORE DISHONOR.
   След 20 минути бе нанесен нов удар, наречен BORN FROM PAIN. Това е третото им идване в България и със сигурност поне един от предните два пъти трябва да сте ги гледали, ако се интересувате от този тип музика. Холандците имат някои промени в състава - вокалистът им Che ги напусна преди време и докато информацията беше, че негов постоянен заместник е Kevin Otto (екс-END OF DAYS), то всъщност тази роля изпълни добре познатия ни... техен басист - Rob Franssen. На четирите струни, а и на барабаните се изявяваха нови неизвестни музиканти. BORN FROM PAIN забиха 35 минути, както добре познати резачки: "Reclaiming the Crown", "Death and the City", "Rise or Die", така и песни от последния им студиен албум "War" - "Behind Enemy Lines", "Stop at Nothing".
   Последни на сцената се качиха IGNITE, за да удрят с най-дълго изпълнение - 55 минути. Музиката им определено е доста харесвана от нежната част на публиката, по-назад се виждаха танцуващи девойки с усмивки на лицата. Впечатление прави и вокалистът Zoli с неговия контакт и постоянен разговор с феновете. След скорошното си посещение в България през септември, IGNITE свириха нови песни, както и по-стари, а в един момент даже вкараха в употреба и акустични китари. Публиката определено остана доволна от изпълнението им, а очевидно и бандата бе благоразположена.

   Целият фест премина с много добър звук и в 00:15 ч. приключи всичко. Едва ли е имало хора от над 400-те присъстващи, разочаровани от това мероприятие - намираше се по нещо за всеки музикален вкус, хардкорът бе представен във всичките му разновидности и може само да адмирираме организаторите от “Re-Act" за подобно чудесно, а и амбициозно събитие, проведено толкова скоро след гостуването на AGNOSTIC FRONT (16 април, репортаж, снимки).

S-O-D





Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


invertedquestionmark 7.05.2008 18:24:49 отговори + 0 0
Death Before Dishonor просто размазаха всичко. Иначе, без да искам да кажа нищо лошо за Burn the 8 Track, те никъде не са известни, още нямат дори някакво ер или сплит записан. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

S-O-D 6.05.2008 22:43:12 отговори + 0 0
Edwar ти да не си от тези, които "шкембиха" сетлистове от сцената споко, снимах един и може и да го качат по-късно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Edwar 6.05.2008 22:31:35 отговори + 0 0
BORN FROM PAIN - Setlist

01. Intro
02. Final Nail
03. Rise Or Die
04. Behind Enemy Lines
05. Reclaiming
06. Death And The City
07. The New Hate
08. Scorched Earth
09. Black Gold
10. Stop At Nothing
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Marto 6.05.2008 20:59:24 отговори + 0 0
тва па кво е.. бе Влади ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

DEBELITE HORA 6.05.2008 19:29:18 отговори + 0 0
БРАВО, ВЛАДИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Skur 6.05.2008 19:00:13 отговори + 0 0
Браво, Влади! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".