Невероятен симфо-метъл спектакъл на HAGGARD в София!!!

21 ное 2008, 03:34 ч. 486 / 7 46
пред./следв.
Количеството донесе и качество (при това - на световно ниво) във вечерта на 20 ноември, когато в клуб "Blue Box" в София по покана на "Art BG" свириха БАЛКАНДЖИ, REMEMBER TWILIGHT, EXCITER и HAGGARD. Въпреки броя на групите, събитието не бе обявено като минифестивал, а през сцената на клуба в късните часове на 20-и и ранните на 21 ноември минаха общо 35 музиканти - осем от БАЛКАНДЖИ, седем от REMEMBER TWILIGHT, четирима от EXCITER (най-"скромните") и ни повече, ни по-малко от 16 души, представляващи събраните около Asis Nasseri HAGGARD. И, да - това не повлия на качеството, а дори напротив...

   Началото на шоуто се забави с около два часа поради закъснение на тур-буса на HAGGARD. Малко след 20 ч. пред публиката излязоха БАЛКАНДЖИ, които се вписваха чудесно в преобладаващата симфо/фолк/метъл тематика на бандите от вечерта. Звучаха "Ой, Мари Яно", "Либе", "Към таз земя", "Крали Марко" и др., а на голямата сцена на бившия кино-театър "Освобождение" бе един от сравнително малкото случаи, когато на БАЛКАНДЖИ не бе тясно на подиума. Все пак, по-късно тя трябваше да побере и HAGGARD.
   Дойде ред на REMEMBER TWILIGHT, които са млада група и пред тях има още много път. Въпреки, че използват средновековни инструменти, техният симфометъл е повече стандартен, отколкото ярко отличаващ се сред типичните за стила творби. Това в никакъв случай не означава, че немската банда се представи лошо. Членовете й показаха и синхрон, и хъс и желание за бъдещо развитие. Пожелаваме им то да е успешно!

   2008-а безспорно се превърна в годината на северноамериканския траш в България. През нея втори посещения в родината ни направиха SLAYER и METALLICA, а по-късно ни навестиха EXODUS и OVERKILL. Канадците EXCITER завършиха програмата с класически олдскуул траш. Мексиканският вокалист на бандата Kenny Winter пристигна у нас два дни по-рано и направи среща с феновете в новооткрития клуб "Black Lodge", по-късно гостува и на радио "Tangra Mega Rock". Да видим парчетата, които ни изпълни той, заедно с колегите си, на 20 ноември: "I Am The Beast", "Metal Crusaders", "In Mortal Fear", "Violator", "Victims Of Sacrifice", "Rule With An Iron Fist", "Heavy Metal Maniac", "Aggressor", "Pounding Metal", "Massacre Mountain", "Rain Of Terror", "Rising of the Dead", "Brutal Warning", "Violence and Force" и "Long Live The Loud". Ако не познавате албумите на бандата - това е представителна извадка. Представителна за EXCITER, за траша, а и за метъла изобщо....

   Когато удари часът (около 00:50) и излязоха Asis Nasseri и дружината му от шестнайсет, приказката започна – мъжки глас заразказва легенда за битки, герои и слава, а интрото преля в заглавната композиция от излезлия наскоро нов албум на формацията, "Tales of Ithiria". Средновековните клавесини и цигулки се преплетоха с режещите рифове на електрическа китара, ангелогласни женски вокали си партнираха с мъжки ревове и сред огън и лед – алени и сини светлини - сцената на клуб "Blue Box" премина в друго време и измерение. Вихрената композиция "Per Aspera Ad Astra" съвсем спря дъха на феновете и ги увлече в ритъма си. Ако и много скептици да бяха изразили съмнение, че на подиума на клуба няма да се съберат музикантите от HAGGARD с всичките им инструменти, тези съмнения бяха опровергани, защото те не само се събраха, а се възцариха на сцената. Да не говорим, че се оказаха съвсем не статичен ансамбъл, както би могло да се очаква от такава бройка изпълнителни. Лидерът на групата Asis Nasseri привличаше светлините на прожекторите в центъра с непринудено присъствие и искрено приятелско общуване с публиката. Вдясно от него кършеха снаги и вееха коси двете самодиви, сопрано вокалистките Susanne и Manu. Китаристът Claudio Quarta непрестанно тичаше от единия до другия край на сцената и заедно с басиста Giacomo надъхваше още повече публиката. Настана пиршество от причудливи звуци и всред вихър от разпилени гриви.
   Освен блестящо сценично присъствие, целият екип музиканти показа завидно сработване и синхрон. Всяко парче звучеше почти като на запис – майсторски поднесено, но все пак заредено с тръпката на живото изпълнение. Дали Asis и вокалистките подканваха публиката да пляска в такт или фронтменът на групата с рев изразяваше любовта си към българските си почитатели – непрекъснато протичаше сякаш електричество между изпълнителните и зрителите. Контактът стана още по-близък и почти запрехвърчаха искри, когато насред древната шведска балада "Herr Mannelig" Asis, Claudio и Giacomo слязоха сред тълпата с инструментите си и продължиха да свирят, докато си пробиваха път между десетки протягащи се да ги докоснат ръце. И не, не слязоха само покрай първия ред, а наистина бяха сред феновете си.
   Когато отново се качиха на сцената, подканиха всички да пеят рефрена на "The Final Victory", а стотици гърла се отзоваха с готовност. От същите тези гърла се изтръгнаха разочаровани възклицания, когато Asis обяви предпоследната песен за вечерта, любимата му от актуалния албум на групата, "Upon Fallen Autumn Leaves". Но малко след уж закриващата "Eppur Si Muove" цялата дружина бе отново на сцената за бис, отново пълна с енергия, а когато фронтменът им питаше публиката за настроението, сякаш концертът току що започваше.
   В малките часове на следващия ден, след около двучасово кипващо кръвта шоу, HAGGARD все още не искаха да си тръгнат от София и с удоволствие и ентусиазъм разменяха прегръдки, потупвания и взаимни комплименти с премалялите си фенове. Празненството продължи с автърпарти в "Black Lodge", а ние можем само да поздравим "Art BG" за смелата постъпка да поканят HAGGARD в България. Групата се отблагодари по най-добрия начин и дано не са напразни обещанията на лидера й да се срещнем отново с нея доста скоро...
   Очаквайте, вероятно в събота, 22 ноември, богата галерия със снимки от събитието, на което присъстваха сумарно над 800 души. Ето и пълен сетлист на HAGGARD:
01. The Origin
02. Tales of Ithiria
03. Per Aspera Ad Astra
04. In A Fullmoon Procession
05. The Observer
06. The Day As Heaven Wept
07. The Sleeping Child
08. Statement Zur Lage Der Musica
09. Herr Mannelig
10. Heavenly Damnation
11. The Final Victory
12. Upon Fallen Autumn Leaves
13. Eppur Si Muove
Бис:
14. In a Pale Moon's Shadow
15. Awaking the Centuries


Коментари   (46)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


grobarq 26.01.2009 12:06:18 отговори + 0 0
Концерта беше супер як...Бих отишъл отново на такова яко забиване... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AMRA 8.12.2008 11:49:17 отговори + 0 0
Е този път се издънихте със качването на снимките. Наистина, вероятно имате адски много работа по обновяването на сайта, но все пак смилете се над тази част от феновете, които обичат качествената фотография, а не разчитат на ГСМ-а си. Все пак сте професионалисти. Предварително благодаря. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.12.2008 20:32:31 отговори + 0 0
Очаквайте, вероятно в събота, 22 ноември, богата галерия със снимки от събитието, на което присъстваха сумарно над 800 души.......а вече е 7-ми декември .... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.11.2008 11:39:15 отговори + 0 0
дайте снимки плс... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lost_in_time 26.11.2008 12:53:33 отговори + 0 0
невероятне концерт...

http://my.opera.com/fuffy/albums/showpic.dml?album=532608&picture=8768758

...и само напред...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


MichaelLeRoi 25.11.2008 19:47:18 отговори + 0 0
http://www.youtube.com/user/unsigner Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MichaelLeRoi 25.11.2008 19:46:01 отговори + 0 0
http://picasaweb.google.bg/MetalHangar18/EXCITER# Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 25.11.2008 19:43:25 отговори + 0 0
http://viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewPicture&friendID=361862411&albumId=950736 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

OH! 25.11.2008 12:26:26 отговори + 0 0
Що стана със снимките? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

милко 25.11.2008 09:37:17 отговори + 0 0
И двата концерта беха велики,но като, че ли този е по-култов!
Хич нее лесно да събереш толкова различни групи на едно место и то като не са в официално съвместно турне или не е голем фестивал.
Crematory направо ме изпепелиха-искам ги пак и пак!
Haggard беха величествени и атмосферични с много наситено изпълнение,а Exciter ме накараха да прослушам наново траш метъл!
Поздравления за организаторите,нека прават и други такива фенски,некомерсиални концерти!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


MichaelLeRoi 24.11.2008 22:24:34 отговори + 0 0
Станиславе, за сефте чух Haggard (и аз вече не помня) 98-99 когато Wizard продаваха пиратски копия на дискове и касети. Подариха ми тяхна аудиокасета. Ще ти кажа за "ония" времeна когато съм записвал Cancer, Necronomicon, Nuclear Assault, SDI и подобни в квартални студиа на аудионосител (касета) Видео Драгор(призвена във Велико Търново),оня времена когато в почти всяко мазе пичовете се опитваха да правят музика. Някаде да съм споменал, че не се е получил концерта? Ако си чел по-добре ще трябва да си разбрал, че бях до последно после ме чакаха 150 км до нас. И понеже Asis спомена, че ще се върне много скоро тук то аз си изказвах мнението за ден на коцерта защото пак ще кажа, че четвъртак не е като да е в събота и Haggard едва се побираха на сцената, нима не бе така. Това обаче не попрече концерат да е добър, за мен по-добър от Crematory!
... така, че не се изказвайте неподготвени.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asparuh 24.11.2008 19:04:33 отговори + 0 0
опс,сори за правописа-неволно е... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asparuh 24.11.2008 19:03:23 отговори + 0 0
Напълно съм съгласен съсъ сталинслав!
Концерта беше може би най-якия за тази година,направо съм луд от щастие...(рок)
Публиката бепе на супер ниво,озвучаването-качествено,групите се раздаваха,алкохола се лееше
и метъл брат-брата прегръщаше!
Такива некомерсиални банди,особено култовите маниаци Exciter да ти дойдат на крака..и да пиеш с тех между сетовете бира-мечта!

Поздравления за смелостта на организаторите и огромно благодаря за групите!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stanislav 24.11.2008 17:07:34 отговори + 0 0
Хей, MichaelLeRoi,нима твърдиш че концерта НЕ се получи по възможно най-якия начин???Какво повече може да се иска?!?Явно не сте хванали "ония" времена,когато слушаш 3ти презапис от "касетата майка" до изтъркване на лентата,а нямаш представа как изглежда групата,нито знаеш имената на музикантите!За мен лично концерта бе по-здрав и от този на sabbath с ozzy,от obituary че и(да ми прости господ )от шоутата на slayer Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bubetto 24.11.2008 09:43:03 отговори + 0 0
мдааам,много мконцерти има,нека още повече да има-крайно време е да станеме бела държава9поне откъм концерти де)
бтв,много очаквам снимките,плс
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


MichaelLeRoi 23.11.2008 20:20:45 отговори + 0 0
Ако дойдат пак искам концерта да е в събота, да е в малко по-голяма зала (и тази е добре, но четвърта не е като събота), да започна с Балканджии, да намерят втора група достойна за тях (както бе с Exiter) и да започнат в 6 часа!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 23.11.2008 18:41:57 отговори + 0 0
Отговорът е далеч по-сложен...
Ето например сега, вместо да качвам снимките, ще търча да правя такива на Madball. Ех, да имаше по-малко концерти ;-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stanislav 23.11.2008 14:17:08 отговори + 0 0
Искам снимкиии!!!Сатире,напи ли се или 'кво?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.11.2008 09:20:03 отговори + 0 0
Exciteeeeeeeer мачкаааат!!!Напълниха ми душата!
Haggard също ми харесаха(макар,че не слушам техния стил)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Razor 23.11.2008 01:04:01 отговори + 0 0
Вероятно зависи от естеството на работата Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Thor 22.11.2008 22:18:02 отговори + 0 0
Е аз да не би да не бях на работа? Прибрах се в 4 и нещо вкъщи и сутринта си станах за работа. Спеше ми се цял ден, но какво от тва... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stanislav 22.11.2008 22:04:36 отговори + 0 0
какво общо имат фенщината и работата!?!? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.11.2008 18:33:53 отговори + 0 0
ах,как съжалявам,че не останах до края защото бех на работа от рано на другия ден
но поне се размаах на спийд чудовищата Exciter-сцепиха ми тиквата от див и неподправен скоростен траш!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rock Thrashler 22.11.2008 17:50:21 отговори + 0 0
Изглежда REMEMBER TWILIGHT са подценените от тази вечер.Те не са толкова симфо,колкото използват келтски мотиви и напомнят SKYCLAD.Много ги харесах.А на дисковете им пише "kamermusic core"!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

necron 22.11.2008 09:40:27 отговори + 0 0
Exciter мачкааааат!!!Канадските спийд/траш маниаци са култова олдскуул ъндърграунд банда и никога не съм очаквал,че некой бг промоутър може да се реши да ги покани у нас!?!
Изживяването беше уникално,а и Haggard много ми харесаха,макар,че не съм фен на симфо метал.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


mirtko 22.11.2008 09:02:26 отговори + 0 0
как ме е яд,че го пропуснах...ужас ( Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Journeyman 21.11.2008 23:30:16 отговори + 1 0
Пазете си силите!Оттук започва истината!
Firewind
Sabaton & Emerald Sun
Sodom & Grave Digger
Kreator & who the fuck cares
Sabaton & Hammerfall
И това-само до април!Ще трябва дъъълга отпуска след такова нечовешко начало на годината!!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.11.2008 23:29:20 отговори + 0 0
култов концерт...немам думи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

oldschool 21.11.2008 22:36:13 отговори + 0 0
Беше невероятно изживяване-направо не моа да повервам,че се случи!
Чуда се как организаторите от Арт БГ с ерешиха да поканат такива банди,коиот не с аизобщо комерсиални и не с аособено популярни.
Размазах се тотално-Exciter ги слушам от 80те години и никога не съм и мечтал некога да ги вида на живо!
А Haggard направо ме изумиха с убийствено забиване,сработване и талант
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

itihitior 21.11.2008 18:02:06 отговори + 1 0
наистина Haggard бяха великолепни! не очаквахме да се представят на живо толкова ярко и сработено, за такава голяма банда... двете сопранки бяха много забавни, особено на разпявката по време на саундчека! а след края, беше много готино, когато най-непринудено, заедно с азис и професора, седнаха на края на сцената и започнаха да раздават автографи! дано пак ги видим някога в Бг! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 21.11.2008 17:42:59 отговори + 0 0
БЕШЕ ЖЕСТОКО
ВЪРХА!!!!!!!!!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sodom 21.11.2008 17:42:55 отговори + 0 0
Exciter са абсолютни машини. Няма такава интензивност, няма такива вокали ,,/. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blood_Anarki 21.11.2008 13:27:33 отговори + 0 0
That was the most un-fucking-believable show of the year )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.11.2008 11:30:39 отговори + 0 0
снощи беше една приказна екстремна нощ с много атмосфера,много метъл и много класика...
такъв концерт у нас досега нее правен
Haggard rulz!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BlackAdder 21.11.2008 09:14:55 отговори + 0 0
Щях да остана със смесени чувства ако лидерът на Хагард ми беше написал като автограф: "with love from Asis" )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


MichaelLeRoi 21.11.2008 09:14:28 отговори + 0 0
Анонимен (един от многото) си го преместа от левия в десния краол, по слуая. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BlackAdder 21.11.2008 09:13:20 отговори + 1 0
Страхотно поведение на всички банди - дори пред камерен състав откъм публика се раздадоха на MAXXX!!!!
Редовни забележки към звука, но пък залата беше удобна.
Хагард звучат страхотно на живо. Балканджи винаги са правили здрави концерти. Ексайтър и "Метъл Маут" ми отрязоха главата. Дори какафонията на Римембърите беше над очакваното от тях - на студиен запис са доста зле.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 21.11.2008 08:52:50 отговори + 0 0
Направо ни размазаха.Беше велик концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.11.2008 08:40:09 отговори + 0 0
Велики HAGGARD велик концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metalmaniak 21.11.2008 08:29:28 отговори + 0 0
Exciteeer-откъснаха ми главата-направо ни изкъртиха!
Велико изживяване беше...
Балканджи ме изненадаха приятно,но Haggard направо ме изумиха!
Не съм очаквал да забият толкова мощно,с такова шоу и здрав саунд с мачкащи рифове,ревове и ангелогласни триптихи-направо ме пратиха в средниовековието
Браво на организаторите,с всеки следващ концерт все повече дигат топката
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


destructor 21.11.2008 08:13:02 отговори + 0 0
лееелеееее,много як лайф-размазах се!!!
Аз дойдох заради Exciter-те сбъднаха детската ми мечта!(рок)
изпепелиха всичко-бърз,качествен,мачкащ спийд/траш метъл с ултра виссоки вокали и много шоу-попилях се! Haggard тотално ме изненадаха със супер яка атмосфера,много хъс,красота,яки хармонии и плясках като луд-с еедно и а зсъм фен на симфоник/фолк метъла,а не заклет спийд маниак!?
Браво на Арт БГ,пак направиха много запомнящ се концерт(а и бирата се лееше неспирно)
Тва е може би най-якия за тази година
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.11.2008 07:56:18 отговори + 0 0
MichaelLeRoi, че ти отворим един компот по случая! а вокалиста - мн бавен тоя човек ве!! е*аси спокойствието цари у него! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MichaelLeRoi 21.11.2008 04:58:32 отговори + 0 0
Определо беше много добър концерт, останах до края и после си тръгнах към нас (на 150 км) а повечето софиянци си тръгнаха щото са на работа, и аз съм, но не се хваля (след 3 часа). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stanislav 21.11.2008 04:09:00 отговори + 0 0
като си напуснал посредата.....няма смисъл всъщност...аз пък смея да твърдя че бях "инициатора" за последвалите автографи и имам такива на всичките си обложки...даже целунах и вокалистките-с мен вече не може да се говори и- сбогом баня ))))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 21.11.2008 03:54:30 отговори + 0 1
Определено! Останах много доволен от всичките банди.
Балканджи - до сега не бях ги гледал на живо, но техният стил ме изуми!
Remember Twilight - Малко какафонични бяха, но пък за сметка на това имаха две невероятни красиви цигуларски, с една от които имах шанса да се снимам
Exciter - Това беше единствената банда, на която нищо не бях слушал, но в момента в който чух вокалиста ... уау! Не съм вярвал, че може да има такъв глас. Но след 4-тото парче ми омръзнаха, защото всяко следващо ставаше все по-бързо и нищо запомнящо се.
Haggard - коментарът ми за тях е почти същият. Имат страшно много музиканти, всеки от които е с уникална външност ( особено жените ) и придават колорит! Малко по-дългото време за саунд-чек всъщност беше много забавно, а самото им представление е уникално, но към средата вече се бях изморил от 8-те часа кибицане, а и ми се стори, че вече пеят едно и също и напуснах залата.
Като цяло съм доволен и това беше един от най-добрите концерти тази година с четири великолепни банди!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Scorpio 21.11.2008 03:36:46 отговори + 0 0
Един от най-добрите концерти тази година! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".