Резултати от проекта "Green Rock Fest Incubator"

2 дек 2022, 07:46 ч. 392 / 11 0
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

„Грийн рок фест инкубатор“ е иновативен проект на сдружение „Грийн рок фест“ от град Русе с фокус върху промотирането на рок музиката сред децата и младежите. Той се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

В рамките на проекта беше обявен конкурс за млади инструменталисти и певци от България. Те имаха възможност да представят чрез видео свое демо изпълнение. За периода от 1 до 30 март 2022 г. бяха подадени 43 заявки от младежи на възраст до 26 години от цяла България. Експертна комисия в състав Антон Йовчев – китара, Илиян Трифонов – пиано, София Петрова – вокал, Лазар Бенов – барабани и Михаил Дичев - бас китара извърши селекция на участниците и подбра най-добре представилите се музиканти. Подбрани бяха 12 млади таланти и по преценка на експертите, те бяха разпределени в съвсем нови рок групи - Unity и Distracted. Ето и съставът на групите:

Unity:
Анна Друмева от град Русе - вокал и клавир
Димана Крумова от град Кюстендил - вокал и клавир
Алекс Станчев от град Русе - барабани
Тервел Траянов от град София - бас китара
Кристиян Станчев от град Русе - китара
Траян Трифонов от град Русе – китара

Distracted:
Вихра Македонска от град Русе - клавир
Дамян Владев от град София - бас китара
Петър Петров от град Нови Пазар – вокал
Иван Попов от град Дупница - китара
Георги Тодоров от град Варна – китара
Петър Петров от град Варна– барабани

В продължение на 4 месеца посредством специализирана онлайн платформа се проведоха дебати, обучения и срещи. Младите участници сами избраха имена на групите си и репертоар. Всеки от от тях със старание разучи своите партии в пряка връзка със своите ментори от комисията по подбора, които им споделяха своя опит и им даваха напътствия. Крайната цел беше дебютното им участие в превърналия се в емблема на Русе - Грийн рок фест през 2022 г. Неговото 14-то издание беше предвидено за 10 и 11 септември тази година, а за специални гости бяха поканени българската легенда в рока –група „Фактор“ и екс вокалът на световноизвестната група „Рейнбоу“ Дуги Уайт, който планираше участие с българските звездни рок музиканти от „Кикимора“ .

По време на подготовката си талантливите младежи имаха шанса да се срещнат и с популярни представители на рок музиката, от които получиха ценни съвети.

Това са : Дино Джелусик – най-младият член на група „Уайтснейк“, с когото се срещнаха вокалисти и пианисти, Мирослав Иванов - член на групите Saint Electrics и „Обичайните заподозрени“ – китара, Гриша Георгиев от група Saint Electrics - бас китара, Венелин Венков от „Куку бенд“– барабани, Славчо Николов от БТР– songwriting, Георги Георгиев от група „Остава“– songwriting.

На 7 септември, 3 дни преди фестивала, младежите се събраха в град Русе и с желание и трепет репетираха от сутрин до вечер. Пред тях стоеше предизвикателството да постигнат успех, въпреки че за разлика от другите групи не са имали възможност да репетират с месеци и години.

Младите участници в Грийн рок фест инкубатор не се усъмниха нито за миг, че техните групи няма да се представят добре. Преподавателите им също вложиха усилия, за да изгладят и най-малките слабости в изпълненията им. Репетициите бяха неимоверно интензивни и изморителни. Те се проведоха в зала „Русе“, предоставена от русенското НУИ „Професор Веселин Стоянов“, която притежава отлични условия за подготовка.

На 11 септември двете новосформирани групи не само имаха шанса да участват в Грийн рок фест, но и имаха преимуществото да свирят преди самия хедлайнер – група „Кикимора“ и Дуги Уайт от „Рейнбоу“. Група Unity спечели сърцата на публиката с успешното изпълнение на песните Dio - "Holy Diver", Soundgarden - "Black Hole Sun", Red Hot Chili Peppers - "Aeroplane", The Dead Daisies - "Lock 'n' Load", Anastacia ft. Celine Dion - "You Shook Me All Night Long ", Bon Jovi - "You Give Love a Bad Name", Motley Crue - "Dr. Feelgood". Членовете на Distracted предизвикаха бурни овации и представиха отлично парчетата Linkin Park – “In the End”, Avenged Sevenfold – “This Means War”, Rammstein – “Feuer frei”, Godsmack – “Under Your Scars”, Skillet – “Rise”, Apocalyptica – “I Don’t Care”.

В резултат от проекта 12 млади български таланти получиха възможност да развият знанията и уменията си и да се изявят на голяма сцена, редом със звездите на рока. Насърчен беше междукултурният диалог в областта на музикалното изкуство и успешно беше популяризирана рок музиката сред младите хора. Проектът допринесе за привличането на широка аудитория-участници и публика, а Русе се утвърди като място с добри условия за развитие на културата и изкуството.

Проектът „Грийн рок фест инкубатор“ доказа, че разстоянията не могат да бъдат пречка за творчеството на младите хора на Бългрия и предостави отлична възможност за формиране на чувство за общност сред музиканската гилдия в името на музиката.

 

 



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".