Утрото на новия ден със SMALLMAN, VRANI VOLOSA и CENTER

17 мар 2012, 08:58 ч. 469 / 10 24
пред./следв.
A new day dawning - Утрото на нов ден

   Трябва да призная, че това е пророческо заглавие на концерт. Дали организаторите от "Rawk’n’Roll" са хвърляли боб, за да разберат колко мащабно ще бъде това събитие, не знам. Знам само, че малко след осем часа на 15 март, когато се спуснах в подлеза и доближих клуб "Mixtape 5", определено си помислих, че съм объркал или датата, или мястото.

   Пред вратите се виеше плътна тълпа, която напираше да нахълта в залата, пиеше бири, подвикваше и бучеше точно както преди всеки метъл концерт... но на голяма западна банда. Мелето беше достойно за IN FLAMES или AMORPHIS, а скоростта, с която се точеше навътре, започна да ме плаши - дали ще успея да си взема билет? Ами ако местата просто свършат?

   След известно време на висене, бутане и чекиране на входа, се оказвам "във клуба" с билет и бира в ръка.
   Оглеждам високата сцена оградена със завеси от всички страни - впечатляващите размери и организация на местенцето ме вдъхновяват, и аз, без да губя време за гардероб и подобни достойни за уважение екстри, се изправям пред пулта, в най-подходящото за пого място.
   Минути по-късно, някъде около девет часа, светлините изчезват, а иззад завесите отпред се процеждат подозрителни звуци ту от китара, ту от чинел.

   Публиката е внушителна - само пред сцената около мен има поне двеста човека (а общата цифра е над петстотин!). Докато завесата бавно започва да се разтваря встрани, тълпата се сгъстява, и силен рев посреща момчетата от CENTER. С мощен удар музиката им разтърсва клуба и всички се понасят в ритъма на техните запомнящи се инструментали. Нова изненада за вечерта - първо яка публика, а сега и страхотен звук. Чувам солата и на двете китари, а тътена на баса и касата ме блъскат право в гърдите. Звукът е едновременно басов и ясен, няма как да изпуснеш дори един тон. CENTER свирят много стегнато, барабанистът кове кожите като за последно, и няма начин да не си запееш някоя мелодия от съзвучията на китарите.

   Идва почивката след около 50 минути свирене и аз замаян се отправям към бара, за да намокря пак пресъхналото си гърло. Едва успявам да разбутам тълпата наобратно, защото паузата е много кратка. Завесата се разтваря за втори път и VRANI VOLOSA се появяват с внушителния си вокалист и бойното интро, с което отварят сета си. Тук се случва малък пропуск в звука - инструменталът кърти все така зверски, но гласът се губи почти до края на първото парче. Човекът зад пулта обаче демонстрира бързи реакции и още на втората песен чистите, дълбоки вокални мелодии на Христо Красимиров заливат залата. На много от песните публиката пее с него - особено на запомнящото се "Слънце" от втория албум на бандата, чиято мелодия не можах да забравя дори и след размазващата красота в музиката на SMALLMAN.

   Паузата преди техния сет е малко по-дълга и аз успявам да се размотая насам-натам, да посетя полезния гардероб, и да видя доста познати лица от музикантската метъл-гилдия. Да видиш толкова колеги на свой концерт - това е силен белег за качество и признание, който мисля и трите групи оцениха.
   За последен път тази вечер завесата бавно разтваря обятия и показва най-самобитната българска банда, която съм слушал.

   Парчетата на SMALLMAN са изтъкани от контрасти - много бавни и тежки китарни рифове се редуват с лирични вокални партии, а ударните и баса ту леко подчертават мелодиите, ту те блъскат със стена от звук. Тези контрасти личат и във визията на бандата - на фона на тримата облечени в черно инструменталисти (Иван Тодоров - китари, Стефан Пенев - бас, Андон Тръпков - барабани), вокалистът (Цветан Хаджийски) се появява в ярко бяло, вързал червена кърпа на врата си. След няколко парчета той грабва гайдата и посрещнат от радостния рев на тълпата започва дебютния хит на групата - "Evolution". Гръндж и алтърнатив се смесват с нещо силно българско в песните им. Дадох си сметка, че музиката им леко ми напомня стила на една много талантлива банда от близкото минало - група ТЪМНО.

   Големият лайв свършва малко след един и половина - не мога да повярвам, че четири часа невероятна музика са отлетели толкова бързо.
   Докато вървя към изхода се сещам за името на събитието.
   Утрото на нов ден. Много вярно.

   Този концерт беше абсолютно различен от всичко, което съм виждал на българската сцена досега. Три от най-интересните и оригинални български банди на една сцена, с перфектен звук и визия, с публика, каквато наистина заслужават, с добре организиран мърчандайз и обслужване.
    Мога да кажа само - благодаря.
   Искам още.

Morion
Rawk'n'Roll Live


Коментари   (24)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Гацо 23.03.2012 23:39:45 отговори + 1 0
не издържам - 2012-03-21 09:08:00
При Врани музиката се поднася пестеливо по формулата " повторението майка на знанието" - следователно не е за хора, които не обичат 15 мин. песни с 3 ритъма. Нормално е да се почувствате като на концерт за бавноразвиващи се когато забиват те, но все пак и това не е лошо - като почне следващата група и ви се струва най-добрата на света

Това имам в предвид бате.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

не издържам 21.03.2012 09:08:00 отговори + 1 0
При Врани музиката се поднася пестеливо по формулата " повторението майка на знанието" - следователно не е за хора, които не обичат 15 мин. песни с 3 ритъма. Нормално е да се почувствате като на концерт за бавноразвиващи се когато забиват те, но все пак и това не е лошо - като почне следващата група и ви се струва най-добрата на света Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

гацо 20.03.2012 20:35:01 отговори + 0 1
Абе анонимен бунак,сплескан,кво искаш като не ги харесвам бе?Казвам си,не ме кефят и тва е.Слушам други стилове,не съм хейтър,просто точно тях ,не ги трая.Чалга няма шанс да прослушам,тъй че ходи си........ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.03.2012 17:15:55 отговори + 1 0
Гацо вземи да прослушаш чалга,нещо което е за такива българи като тебе,ако Врани не бяха там нямаше да стане такова шоу,ти казваш че не си хейтър.......ТАКЪВ СИ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.03.2012 15:39:14 отговори + 1 0
@ гацо
"Анонимен - 2012-03-17 20:52:27
Все ще се намери някой кенеф, който да каже ако го нямало тоя, ако го нямало оня! Вземи си направи концерт и НЕ викай Врани, белким спиш спокойно, докато гъза ти смуче чаршафа! Научете се, като не ви кефи някаква група просто да си съберете чукалата и да излезете навън, пък си серете колкото искате. Аман от куросмуци! "
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


гацо 19.03.2012 00:16:18 отговори + 0 2
Аиде стига сте ми ги навирали тия "врани" в очите и ушите бе!!Не съм хейтър,но тези не ги трая и 3 минути.Песните им не стига че са тъпи,ами че и дълги. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blood_Anarki 18.03.2012 17:21:19 отговори + 2 0
Smallman без никакво съмнение са в топ 3 на най-добрите български рок/метъл групи. Достойни са за световната сцена Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.03.2012 11:27:20 отговори + 1 0
soregashi - 2012-03-18 02:02:19
Този концерт ми връща надеждата за българската музика... Просто... Нямам думи
тъй вярно!!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Magnum 18.03.2012 10:39:37 отговори + 2 0
Невероятен концерт. Благодарности към целия екип на Rawk N'Roll. Трябва да има повече такива събития. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.03.2012 03:12:28 отговори + 1 0
soregashi - 2012-03-18 02:02:19
Този концерт ми връща надеждата за българската музика... Просто... Нямам думи.

+1

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


soregashi 18.03.2012 02:02:19 отговори + 1 0
Този концерт ми връща надеждата за българската музика... Просто... Нямам думи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kcaniba 17.03.2012 21:06:33 отговори + 0 0
Di Di!!! Di Di!!! Di Di!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nel 17.03.2012 20:58:02 отговори + 1 0
Концертът беше абсолютна магия - говоря и за трите групи, а общият дух беше направо фантастичен. Мисля, че рок вълната в България се надига много добре и нещата ще става все по-мощни. Дано все повече такива събития да гледаме. Аз се изкефих до дъното на душата си! Беше жестоко! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

highway blues 17.03.2012 20:55:16 отговори + 1 0
Щях да казвам за Слънце, че е от втория албум, ама са ме изпреварили. Но пък не боли да повторя благодарността от Rawk'n'Roll! )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.03.2012 20:52:27 отговори + 1 0
Все ще се намери някой кенеф, който да каже ако го нямало тоя, ако го нямало оня! Вземи си направи концерт и НЕ викай Врани, белким спиш спокойно, докато гъза ти смуче чаршафа! Научете се, като не ви кефи някаква група просто да си съберете чукалата и да излезете навън, пък си серете колкото искате. Аман от куросмуци! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 17.03.2012 20:47:11 отговори + 1 0
Ако в дебюта Врани намериш песен, която се казва "Слънце" явно друсаш с много мощни гъби!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 17.03.2012 12:45:13 отговори + 2 0
интрото беше убийствено, много приятна изненада от Врани! поздрави на MadHamish, Марто, Мирко и целият Rawk за страхотното събитие! музиката в паузите също беше много сериозна, за което знаем кой е виновен : )
и макар да беше в работен ден, хич не ми се тръгваше оттам, защото залата беше пълна с приятели, и на сцената, и в публиката! скоро пак!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.03.2012 11:05:50 отговори + 1 0
Интрото на Vrani Volosa всъщност беше една част от Winter Martyrium на Kreator от албума Renewal. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Daiski 17.03.2012 10:30:45 отговори + 1 0
Благодаря за прекрасния репортаж!
Само една малка забележка - "Слънце" не е от дебютния албум на VRANI VOLOSA, а от втория им - "Heresy"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MadHamish 17.03.2012 09:54:17 отговори + 2 0
Не мога да кажа нищо друго освен благодаря за чудесния репортаж и силната подкрепа от името на всички в Rawk'n'Roll! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


doggy 17.03.2012 09:50:13 отговори + 1 0
Еее, Катехизис, браво! Бях се отчаял, че ще подминете това грандиозно за БГ сцената събитие за сметка на Иливейшън или друга платен статия...
Великолепен концерт, великолепни изпълнители, великолепна музика! Чувствах се по подобен начин като героя от статията. Целият мини фестивал отлетя на един дъх. Пожелавам си/ни все повече такива концерти!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.03.2012 09:47:57 отговори + 1 0
че една най-запомняща се песен в албум пречи ли да има и други запомнящи се? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.03.2012 09:28:14 отговори + 1 0
особено на запомнящото се "Слънце" от дебютния албум на бандата.
Честно ли, аз си мислех че Крушение е най-запомнящата се от дебютният албум.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 17.03.2012 09:10:48 отговори + 0 1
Нужно ли е да се публикуват такива пътеписи? Авторът бил с билет и бира в ръка "във клуба", като сигурно много трябва да ме интересува, че не е посетил гардероба по пътя... патетичност! Добре че за визитите си в тоалетната не ни разказа.

Иначе ако ги нямаше Врани Волоса ивентът щеше да бъде в пъти по-перфектен. И нямаше да продължи до 2 и нещо, по време на работна седмица, нали... И предните лайвове на Смолмен са били далеч по-добри и като публика и като техническа реализация и като емоция.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".