"Varna Mega Rock 2018", ден втори - по нещо за всички рок поколения

19 авг 2018, 14:48 ч. 5991 / 10 19
пред./следв.

   След първия ден на прохождащия фестивал "Varna Mega Rock", посветен изцяло на местната сцена в Морската столица, дойде ред на ден втори с участието на родни и чуждестранни изпълнители. От българска страна се представиха KROSSFIRE и КИКИМОРА, a гостите от чужбина бяха любимците на по-младите - KAMELOT - и на по-възрастните рок фенове - Glenn Hughes в компанията на музикантите от Б.Т.Р.

   Пловдивската банда KROSSFIRE нетърпеливо откри две минути преди отредения им час в 18:00 със солиден (макар и твърде изнесен в началото) китарен звук, а мелодичните вокали на Димо Петков бяха допълнени от чаровните беквокалистки Любомира Чомакова и Биляна Харутюнян, които допринасяха с гласовете си за епичната атмосфера на композициите. Момчетата изпълниха песни от двата си албума "Learning to Fly" (2011) и "Shades of Darkness" (2016), а приятната изненада дойде в края на сета им, когато на сцената се втурна атрактивната руса фурия Aura Danciulescu от SCARLET AURA, добре позната на феновете на "Kavarna Rock Fest". Aura усмихнато извика "Здрасти!" на български и се включи енергично в изпълнението на първия сингъл на проекта BALKAN STARS PROJECT "To New Horizons", записан наскоро съвместно от българите KROSSFIRE, румънците SCARLET AURA и сърбите ALOGIA. След седем парчета и 45 минути представянето на пловдивчани приключи под аплодисментите на над 1000 души.

Сетлист на KROSSFIRE:

01. Glory to Heаvens
02. Learning to Fly
03. Touch of Dеstiny
04. One More Time
05. Destiny's Cаlling
06. Cold Winds
07. To New Hоrizons (feat. Aura and Mihai Danciulescu from SCARLET AURA)

 

krossfire

 

   Постепенно, до излизането на КИКИМОРА на сцената, публиката бе нараснала чувствително. Българският проект на международно признатия китарист Николо Коцев събра немалко почитатели с издадения си през 2015 г. едноименен дебют, а присъстващите на "Varna Mega Rock" чуха повечето песни от диска, сред които бяха "Съдба", "Омерзен" и пилотният сингъл "Мръсница". Музикантите излязоха 15 минути преди предварително оповестения час 19:15, но пък така публиката се наслади на едночасов сет, в който намериха място дори две нови парчета - представените през април тази година "Стената" и "Лъжа". Вокалистът Никола Здравков, присъединил се към бандата едва през февруари 2018 г., вече се вписва перфектно и впечатлява с гласови възможности. Силните мъже на сцената показаха и нежната си страна с пауър баладата "Болка", която видимо развълнува феновете. Коцев неволно се обърна към множеството със "Здравей, Бургас!", но след една песен време поправи грешката си. Всичко завърши позитивно с динамичен ритъм и стотици гърла, охотно припяващи въодушевяващия рефрен "Hail, hail to you, rock n' roll".

Сетлист на КИКИМОРА:

01. Светецът
02. Стената
03. Съдба
04. Омерзен
05. Лъжа
06. Сам
07. Болка
08. Мръсница
09. Hail, Hail to You, Rock'n'Roll


николо коцев

 

   Докато на сцената вилнееха КИКИМОРА, зад кулисите течеше пресконференцията на KAMELOT, където бандата се представи пред журналистите в почти пълен състав - със себе си водеха гостуващата в актуалния албум "The Shadow Theory" вокалистка на ONCE HUMAN Lauren Hart, но пък новият титуляр зад барабаните, белгиецът Johan Nunez, липсваше поради травма на крака, а неговото място заемаше ударникът на LUCA TURILLI'S RHAPSODY Alex Landenburg.

   В 20:30 удари часът на може би най-нетърпеливо очакваното гостуване за вечерта. Цели десет години след като стъпиха за пръв път на българска земя, KAMELOT се завърнаха за пети концерт пред едни от най-отдадените си фенове (дебютното им и единствено с Roy Khan шоу у нас беше през април 2008 г. в София, последваха две гостувания на фестивала в Каварна през 2012 и 2015 г. и представяне на албума "Haven" в софийския клуб "Mixtape 5" през октомври 2016 г.).

   Невероятната спойка между креативния двигател на бандата, китариста Thomas Youngblood, атрактивното сценично присъствие на басиста Sean Tibbetts, ненатрапчивото обаяние на клавириста Oliver Palotai и, разбира се, заразителната енергия и чар, както и забележителни гласови данни на фронтмена Tommy Karevik, продължават да бъдат непобедима рецепта за взривоопасно шоу, което неизменно оставя след себе си отмаляла и пресипнала публика. Като добавим и композиции, които винаги са в крак с времето, но верни на стила на бандата, става ясно защо KAMELOT продължават да са на гребена на вълната в своя жанр, а феновете им се множат ли, множат.

   Участието на пауър метъл титаните в рамките на "Varna Mega Rock" не беше изключение от "взривоопасната" серия. Стартът с първия хит от "The Shadow Theory" - "Phantom Divine" - незабавно подпали сърцата, но красивото присъствие на Lauren Hart само погали очите, защото проблеми с озвучаването не ѝ позволиха да съдере тъпанчетата на присъстващите с мощните си харш вокали. За щастие тези недостатъци бяха отстранени в течение на шоуто.

   Масово подскачане се разрази по време на "Rule the World", a "When the Lights Are Down" улучи точното време, когато слънцето вече залязваше над морето, както отбеляза Tommy. Фронтменът надъха публиката да даде най-доброто от арсенала си с крясъци и викове, под предлог, че звуковата атака ще бъде записана за бъдещото DVD издание на бандата. Резултатът, разбира се, не го разочарова, а както се оказа, това беше само подгрявка за последвалото припяване на "Veil of Elysium". Прочувствената балада "Here's to the Fall" бе допълнена от визуален спектакъл "като във филм на "Дисни", по думите на вокалиста - хиляди светлинки от мобилни телефони блеснаха в нощта. Lauren Hart се завърна на сцената, за да поеме партиите на Shagrath в диаболичния химн "March of Mephisto", и този път наистина отвя с гласище. Кулминацията настъпи с двете парчета, оставени за десерт. За "Forever"  Tommy слезе пред огражденията, близо до феновете си, които пък му се отплатиха с шумно скандиране на името на бандата. Певецът благодари на чист български и завърши изпълнението със запазената си марка, онези дълги и звънки високи тонове. "Liar Liar" изпепели каквото беше останало с пореден огнен дует между Tommy и Lauren, a накрая Thomas Youngblood излезе в центъра на сцената и развя трибагреника ни.

   KAMELOT бяха получили разрешение от организаторите да удължат сета си, така че вместо скромните 50 минути, представянето им трая час и 5 минути. За това време музикантите успяха да ни разходят из по-съвременната част от дискографията си, като преобладаваха парчета от "Haven" (2015) (цели четири!), а с по две отчетоха актуалния диск "The Shadow Theory" (2018) и класиките "Karma" (2001) и "The Black Halo" (2005). Усети се липсата на "представител" от първия запис с Karevik, "Silverthorn", нямаше я и любимата на всички "Center of the Universe" от "Epica" (2003), но за фестивален сет - толкова.

Сетлист на KAMELOT:

01. Phantom Divine (Shadow Empire)
02. Rule the World
03. The Great Pаndemonium
04. Insomniа
05. When the Lights Are Down
06. Veil of Еlysium
07. Karma
08. Here's to the Fall
-- Drum Solo
09. March of Mеphisto
10. Amnesiac
-- Keyboard Solo
11. Forever
12. Liar Liar (Wаsteland Monarchy)


kamelot

 

   След опустошителното представяне на KAMELOT приливната вълна се отдръпна и брегът закономерно се оголи. Но няма нищо по-нормално от това да се оттеглят феновете, които дори не са били родени по времето, когато класиците DEEP PURPLE са записвали албуми като "Burn" и "Come Taste the Band" преди близо 45 години - затова пък освободеното място пред сцената бързо се запълни от по-улегнали рокаджии, готови да си спомнят енергията на младостта си. Посещаемостта не се повлия чувствително, просто поколенията се смениха, а общата бройка надхвърляше 6-7000 души.

   В 22:10 ч. на сцената на "Varna Mega Rock" един по един се появиха инструменталистите от Б.Т.Р. - барабанистът Илиян Диков, басистът Иван Калфов и китаристът Славчо Николов, придружени от основателя на група ТЕ и сесиен музикант, клавиристът Ясен Велчев. Накрая изгря звездата на британския музикант Glenn Hughes, басист и вокалист на DEEP PURPLE в периода 1973-1976 г., когато рок великаните издават албумите си "Burn", "Stormbringer" и "Come Taste the Band". Не беше изненада, че в сетлиста преобладаваха парчета именно от този период. И макар че Hughes някак остава в сянката на тогавашния основен вокалист David Coverdale, в нощта на 18 август 2018 г. пред варненската публика за пореден път Glenn блесна с пълна сила.

   Първоначалната бурна атака със "Stormbringer" раздвижи публиката, но веднага след това темпото бе рязко сменено. Фронтменът изнесе емоционална реч, с която посвети шоуто на двете деца, изгубили живота си в морето навръх празника на град Варна на 15 август тази година. Призова за минута мълчание и покани присъстващите да се помолят за момчетата, техните семейства и близки. В този дух "Sail Away" бе логично продължение.

   Ясен Велчев сервира на феновете главозамайващо соло, съвършено напомнящо звука, който изтръгваше от клавишите покойният Jon Lord, а пък преди да прозвучат началните акорди на "Mistreated", която публиката запя с цяло гърло, китаристът Славчо Николов вплете рифа на "Black Night", познат и любим на всеки рок меломан.

   След броени дни Glenn Hughes навършва 66 години, но гласът му снощи впечатли с перфектна форма и непоклатими високи тонове, които възпламеняваха настроението - в "Gettin' Tighter" и не само. Преминал през пристрастяване към кокаина и алкохола на младини, животозастрашаваща операция за смяна на сърдечна клапа през 2013 г. и хирургична подмяна на двете коленни стави с изкуствени през 2016 г., британският музикант продължава да излиза на сцената със завидна и заразителна енергия.

   Безспорно най-много овации и най-активно участие от публиката спечели вселенският хит "Smoke on the Water". Предвид наличието на еднодневни билети за "Varna Mega Rock", липсваше само пословичният блек, за да е пълно щастието. Подбраните за финал "Highway Star" и "Burn" също по нищо не отстъпваха на "Смоука" - старо и младо крещеше любимите си текстове до прегракване. Glenn Hughes не спираше да повтаря на феновете колко много ги обича. Затова и на изпроводяк в ушите на хората кънтеше неговият завет: "Love is the answer and music is the healer" ("Любовта е отговорът, а музиката е лечителят").

Сетлист на Glenn Hughes и Б.Т.Р.

01. Stоrmbringer
02. Sail Away
-- Keyboard Solo
03. Might Just Take Your Life
04. Mistreated
05. Gеttin' Tighter
06. Smоke on the Water
07. You Keep on Moving
08. Highwаy Star
09. Burn

 

   В заключение можем само да похвалим добрата организация, правилно избраното пространство на територията на пристанище "Варна", леко и безпроблемно влизане и излизане и чудесна видимост на обещаните големи екрани, които организаторите на "Varna Mega Rock" осигуриха. Минус бяха "солените" цени на храната, за които споменахме във вчерашния ни репортаж, както и разминаването спрямо предварително обявената програма, но последното можем да простим с оглед на това, че в крайна сметка то бе в полза на феновете, които се насладиха на по-дълги сетове на КИКИМОРА и KAMELOT. Днес, след броени часове, очакваме кулминацията в третата, последна фестивална вечер - предстои вторият концерт на българска земя на финландските симфо метъл величия NIGHTWISH, а преди тях ще се изявят сънародниците им, чело-рокерите APOCALYPTICA, и нашенските банди БЕНДИДА и КОНКУРЕНТ. Както обикновено, WeRock.bg ще подготви за вас подробни репортажи и богати фотогалерии възможно най-скоро след приключване на концертите.

 

Текст: Florimel
Снимки: Станимир Сребър

 

   В галериите ни може да разгледате и много снимки от втория ден на фестивала "Varna Mega Rock":

KROSSFIRE
КИКИМОРА
KAMELOT
Glenn Hughes & Б.Т.Р.

 

glenn hughes



Коментари   (19)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Да бе 7.04.2019 21:21:56 отговори + 2 0
Тоя фест беше велик провал от където и да го погледнеш - организация, подигравката с бандите на последния ден, висенето на хората кото мисирки отпред, уж отишли да слушат рок, велик провал! Цонко трябваше поне едно "Извинявайте" да излезе да каже, и повече никога да не организира нищо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бате 23.08.2018 19:28:25 отговори + 6 5
Камелот са жестока група за концерт, и никак рекламирана и популяризирана в БГ. Заредиха всички на макс. Груба грешка да са с къс сет и да не са хедлайнери. Много ясно че си тръгнах след тях, за да се замислят глупавите организатори. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Anoname13 27.08.2018 15:19:48 + 0 4
Умът ми не го побира, как е възможно на някого да хрумне да сложат Камелот да подгряват на БТР (пък даже и с Глен Хюз и песни на Пърпъл)??? Звукът им беше под всякаква критика, а с този сетлист и с професионализма си можеха да направят страшно шоу. За разлика от теб, аз не си тръгнах - "хедлайнерът" беше ок, но нищо общо като енергия и емоция. Даже няма да коментирам редовния номер на Цонко (още от Каварна) да слага в един ден групи, които нямат ама съвсем нищо общо помежду си като стил или публика. За сравнение мога да дам Hills of rock тази и миналата година, където поне на основната сцена в отделните дни имаше групи, които се слушат от една и съща публика, с малки изключения, т.е. вижда се някаква концепция, а не просто манджа с грозде. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

До До WitcheR 23.08.2018 01:06:39 отговори + 3 1
Проблема не беше Глен, а това че организаторите решиха да сложат Б.Т.Р като хедлайнър над Камелот и феновете на Камелот приеха това като обида и решиха да покажат на организаторите, че така не става и за съжаление Глен Хюз без да е виновен изяде дървото Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

seaman4 20.08.2018 11:27:36 отговори + 5 16
seaman4-3 -ти ден концерта започна в 20.30ч.Сауда -зле,от гората фенове държащи високо мобилни телефони не виждам нищо,Nightwish -трагедия-даси махнат вокалистката-Каварна беше къде по добре
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванката 20.08.2018 09:22:32 отговори + 7 7
Най-*** феста на който съм бил. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


хабе 20.08.2018 09:13:10 отговори + 9 1
Това е статия за 2-рия ден, а всички коментират 3-тия Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе 19.08.2018 18:46:55 отговори + 10 1
Вече е почти 19:00, а вратите дори не са отворени. Някой да знае какво става с програмата? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WitcheR 20.08.2018 06:52:45 + 9 7
За Nightwish са настройвали нещо по сцената и не ни пуснаха да влезем. Като се има предвид че пристигнаха в събота и имаха достатъчно време, много закъснения на техните концерти тук. Спомням си че на концерта им в София чакахме час и половина докато започнат ...
Повече на техен концерт няма да стъпя, много са специални ...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

До WitcheR: 20.08.2018 07:22:07 + 13 7
... И не се връщай никога повече. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WitcheR 20.08.2018 13:44:38 + 5 5
Ти, да не си някой от "организаторите" ? Няма и да се върна, защото ходя на фестивали извън България ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

До WitcheR: 20.08.2018 14:58:48 + 8 3
Бу-ху. На малкото бебе не му е до концерти у нас. Как ще преживеем загубата ти! Не съм от организаторите, но и те ще ти кажат да си таковаш такованката. Аман от такива като теб, които се кланят в чужбина, а у нас плюят на улицата. Не се връщай! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WitcheR 20.08.2018 16:46:14 + 6 3

Бил съм и на всички концерти и фестивали в България от 1990г (концерта на Sodom) до момента ! Tогава бях на 11 години, ако си мислиш че съм малък ...
Лично се познавам с всички организатори тук и това което написах е защото тук нищо не се случва. Много мои приятели също ходят в чужбина на фестивали, защото там гледах групи, които не са идвали никога тук ! Освен това там организацията, условията, групите и всичко останало е на светлинни години, последния качествен фестивал тук си беше в Каварна (може и да пропускам други) ! Целта не е само да се правят фестивали, ами и да се канят качествени групи, които не са идвали тук ! Много злоба има в коментарите ти ... Пожелавам ти успех !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

До До WitcheR 23.08.2018 00:59:42 + 0 2
Ти тъп ли си или, да? Ако да речем аз и още 20-30 хиляди решим да теглим една майна на бг. организаторите къде ще ти иде метъла - или очакваш ученици да ти ходят на повечето концерти? Нали се сещаш че без фенове няма организатори и концерти щото няма пари да се плати на бандата и ниската продажба на билети спира събитието Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WitcheR 23.08.2018 15:14:39 + 5 1
А ти тъп ли си ? Искам да те питам ти от кога ходиш на концерти и на кои си бил в?Много злобаа има в коментарите ти ! Казах ти че съм бил на всички концерти и фестивали тук до момента, аз продължавам да си ходя на концерти тук и извън България. Тук канят едни и същи групи, има такива които не са идвали в България - Running Wild, Necrophobic, Six Feet Under, Debauchery, ... има и такива, които не са идвали от години ! Освен това тук има тенденция при "организаторите" да работят техни хора, които си нямат никаква идея или представа за групи или организация на концерти и фестивали ! Връзкарщината отказа много хора от концертите тук, защото докато едни си купуват билети, други влизат безплатно по един или друг начин .и.. Точноза това ходя на фестивали извън България, защото някои групи няма да ги видим тук ...
Кой фестивал или концерт е паднал тук заради слаби продажби ? По скоро заради организацията има недоволни ! Време е да направят голям метъл фестивал и тук, в Румъния има няколко феста вече. До преди 2-3 години те идваха тук на фестивали, сега ние ходим там ...
Иначе тук имаше също яки фестивали, но от известно време нищо не се случва. Бях и на Hills Of Rock, освен Iron Maiden, Judas Priest, Crematory, Battle Beast, Fish и Dope останалото беше пълнеж. Фестивала ми хареса много, но организацията не беше наред. Миналата година на Midalidare организацията беше без грешка, но трябваше да поканят повече чужди групи. В Каварна също нямам оплаквания ! Sofia Metal Fest също ми хареса много ! Общо взето от година-две нищо не се случва ...
На мен никой не може да ми държи сметка какво съм казал или написал, това си е мое мнение и мой избор. Всеки човек има право на избор ! Все пак метъла не е мода, метъла е призвание !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

илиан 19.08.2018 15:51:25 отговори + 21 3
Звукът на Камелот беше отвратителен! Трудно разпознавах коя песен върви, независимо че са ми любима група. Китарите и вокалите въобще не се чуваха, но пък за сметка на това бас и барабани имаше в повече... Озвучването опропасти иначе изключително добрия сет, който направиха Камелот и за пореден път доказаха, че трябва да бъдат хедлайнъри, а не предгрупа. Уважавам много Глен Хюз, но ми се струва, че по-голямата част от публиката си тръгна след Камелот.
Иначе цените бяха с една идея по-ниски от тези в Пловдив, но достатъчно високи, за да бъдат принудени хората да пият хубава бира и да хапнат нещо различно от сандвичи, извън фестивалната зона.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Карапан 19.08.2018 17:56:24 + 6 3
Поне може да се излиза и влиза свободно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

inFamouzzzBG 20.08.2018 20:46:39 + 3 1
На фестивал си и пиеш половинка туборг за 3лв и ревеш????? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 19.08.2018 15:31:10 отговори + 20 17
Днес ако няма блек ги съдя.

Шегата настрана, всичко, освен "публиката", беше на ниво. Толкова заспала не бях виждал никога до момента. Те и повечето хора бяха май на пенсионна възраст, като тук и там имаше деца с тротинетки. Това беше единствения минус за мен.

Глен Хюз и Б.Т.Р. изнесоха концерт от световна величина, а хората спяха!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".