Martin Schirenc: "В сравнение с преди 16 години продаваме много повече тениски XXL на PUNGENT STENCH"

10 сеп 2021, 14:05 ч. 1119 / 23 0
пред./следв.

   Дежавю? В разгара на поредна вълна от COVID-19 SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH идват в България и изнасят концерт. Това се случи през миналата година в Бургас, а ще се случи и утре в София.

   Martin Schirenc и настоящата формация на групата му гостуват на 11 септември във "Фабрика 126" по покана на "EventEase"ПРОКАЗА и PAST REDEMTION ще бъдат съпорт от българска страна. По повод събитието ви представяме интервю с лидера на групата.

 

Здравей, Martin! Отдалечи се на метър и половина дистанция и сложи маска! Започваме разговора.
ОК! (кашляне)

SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH беше единствената банда от изпълнителите на букинг агенцията ви "District-19", която свири зад граница по време на пика на пандемията от COVID-19 миналата година, като шоуто беше в Бургас. През 2021 г. се завръщате в България за концерт, когато отново повечето концерти се отменят. Аплодираме ви бурно за това и ви благодарим, че показвате нагледно, че животът продължава. Благодарим!
Е, да, така е-животът продължава, но зависи от нас в каква посока. Дали безопасността е по-важна от свободата? Съвсем не, ако питате мен. Сега, когато вече съществува ваксина, трябва да продължим напред и да не позволим на авторитаризмът да се разпростре още повече в нашето обществото. Не мога да говоря от името на други банди, но що се отнася до нашата, ви уверявам, че ще продължим да свирим колкото се може повече и няма да позволим на COVID да диктува живота ни.

Първият ви концерт у нас беше преди цели 16 години. Откриваш ли някакви разлики в това как изглеждаше сцената тогава, как се държаха феновете преди, и как са нещата сега?
Също като нас, и нашите фенове са пораснали и са станали по-мъдри. А и продаваме много по-голям брой тениски размер XXL, отколкото едно време.

А ти самият променил ли си се оттогава или си си същият саркастичен сладур Martin, който срещнахме през 2005 г.?
Ами май съм малко по-малко сладък, но за сметка на това пък още по-саркастичен, не мислиш ли? Има разместване на приоритетите, но дълбоко в себе си съм си същата личност, която прави все същите идиотщини, както преди 16 години.

Шоуто на 11 септември в София ще е специално-на него ще свирите целия култов албум на PUNGENT STENCH "For God Your Soul... For Me Your Flesh" (1990). Ще свирите и някои други класики, нали?Ще приемате ли парчета по поръчки от фенове?
Точно така, целия албум и още парчета, но няма да разкрия кои точно. И не-няма да приемаме заявки за песни. В краая на краищата ние знаем отлично какво е най-доброто за нашата публика.

Вие сте активна концертна група. Освен, че адски се забавлявате на сцената, какво друго ви дават изпълненията на живо?
С това си изкарвам парите. В крайна сметка това си е работа като всяка друга, само че с повече удовлетворение за самия теб. Свиренето на живо е наистина вълнуващо, но това е само част от голямата картина. Големите минуси на този бизнес са безкрайните часове в коли и самолети, това че отсъстваш от дома си и си далеч от семейството и приятелите си. Но не бих заменил това с нищо друго.

Кога точно се сдоби с китарата си "Telecaster Fender"? И колко често те питат защо свириш с такава китара, все пак свириш дет метъл!?
Купих я някъде през 2005 г. и се превърна в основната ми китара на мига. Да, други китаристи ме разпитват и ми хвърлят подигравателни погледи, но веднъж чуят ли я как звучи – веднага разбират защо свиря на нея. И все пак, ако е достатъчно добра за Bruce Springsteen, то значи е достатъчно добра и за мен.

По принцип дет метъл феновете са консервативни по отношение на музиката. Може ли да се каже, че PUNGENT STENCH са помогнали те да се отворят за стила? Ако е така, то тогава мисията е успешна, макар най-вероятно да не сте имали подобни намерения...
Не сме имали намерение да помагаме на някого да разшири кръгозора си, просто искахме да тролим всички наоколо. Сигурно още от самото начало наши фенове са ставали хора със широк светоглед, а не обратното - ние да сме ги изградили като такива.

В наши дни е лесно за един фен да се свърже с музикант от любима банда, било то чрез "Фейсбук" или друга платформа или лице в лице... Кое е най-забавното или мило, или пък най-страшно нещо, което фен ти е казвал/споделял/питал някога?
Феновете обикновено искат само да ти кажат, че харесват музиката ти, а понякога питат за автограф или перце. Случва се да ми пратят снимки, на които са се снимали с мен на някой концерт... Ако пък си късметлия като мен, може и да получиш балалайка за рождения си ден от фенове от Русия.

Според теб дали сте повлияли на гледната точка на ваш фен за света и живота или в друг аспект... Или би предпочел да пледираш "невинен"?
Възможно е да сме вдъхновили някой в избора му на инструмент за неговата група, за да създаде банда или пък някой в беда да е намерил утеха в нашата музика. Може пък и някой да е срещнал любовта на живота си на наш концерт. Ако сме повлияли на някого, надявам се да е било за добро.

През 90-те Axl Rose излизаше с тениска с надпис "Kill Your Idols" и почитателите на GUNS N’ ROSES масово се втурнаха да търсят да си купят същата, за да са като него, като своя идол... И си задаваш въпроса: какво всъщност е рокендрол? Струва ми, се че не е никак пресилено да се каже, че рокзвездите бяха инфлуенсърите за хлапетата на 90-те?
Рокзвездите винаги са оставяли своя отпечатък в обществото, особена върху по-младата и неподатлива на натиск част от него. Обаче главно в областта на модните тенденции, така че биха могли да бъдат наречени инфлуенсъри, само дето това не им е "основна професия".

Без никакво съмнение, вие пичове в настоящия състав на SPPS, се разбирате добре, има химия помежду ви на сцената... Логично е да се питаме какви са шансовете SPPS да запишат албум?
Не са никак малки, но нищо повече по този въпрос няма да разкрия. Лайнъпът е страхотен и говорим един и същи език, когато става въпрос за музика, така че нека да сме търпеливи и ще видим!

Хайде, скачаме към Луната с този последен въпрос: Защо човек да стане вегетарианец? (какъвто е от доста дълги години самия Martin, бел.авт.)
Това е нещо, което всеки трябва да решава сам за себе си. Аз съм музикант и няма да давам съвети относно храненето.

Така си е. Сега те оставям да си четеш книгата... Упражнявай си българския и ела да ни впечатлиш отново с фините си артистични умения. Наздраве! Благодаря за интервюто и ще се видим в събота!

 

Автор: Албена Цолова-Бета

 

 



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".