In Memoriam: Изминаха две десетилетия от смъртта на Chuck Schuldiner

13 дек 2021, 07:57 ч. 2801 / 32 12
пред./следв.

   Днес е 13 декември. На този ден, преди точно две десетилетия, световната метъл сцена претърпя една от най-големите си загуби. Легендарният музикант, основател и главна движеща сила на дет метъл пионерите DEATH Chuck Schuldiner си отиде твърде млад - едва на 34 години.

   В нашия свят не съществуват неща и хора, които да не са преходни. Това им качество ги прави ценни и красиви. Времето, с което разполагаме, е ограничено и това играе основна роля във възприятията ни както за нас самите, така и за тези около нас и всичко останало, което се случва в заобикалящата ни среда.

   Да осъзнаеш, че си обикновен човек, който е тук за малко е едно от най-обогатяващите неща, които биха могли да ти се случат, защото получаваш свободата да придадеш свой собствен смисъл на живота. Именно такъв човек е бил и смятания за "баща на дет метъла" Chuck Schuldiner. Самият той никога не е харесвал това определение, тъй като е приемал себе си като обикновен човек, който свири в метъл група, разширявайки жанровите граници.

   Съществуват небесни тела, които астрономията е открила без да наблюдава директно, а чрез влиянието, което оказват върху други обекти. В този смисъл може да се каже, че Chuck е от астрономическа величина не само заради тежестта на името си, но и заради огромното влияние, което музиката му е оказала и продължава да оказва върху други музиканти и групи не само в границите на дет метъла, но и отвъд тях.

   Заедно с Chuck начело, DEATH създават едни от най-емблематичните студийни творби, белязали развитието на екстремната музика през 90-те години на миналия век. Времена, в които царува грънджът, а популярността на метъла залязва. Въпреки това, клишетата остават на заден план, а на тяхно място се зараждат и затвърждават редица поджанрове.

   По отношение историята на Chuck трябва да се обърне внимание и на CONTROL DENIED, чието съществуване бележи значителна промяна в нагласата му за създаване на музика. Макар и да има съществени прилики между съставите и самата музика, основната разлика между DEATH и CONTROL DENIED е, че Chuck отстъпва от микрофона, за да се концентрира изцяло върху свиренето на китара.

   За огромно съжаление на екстремните меломани по цял свят, CONTROL DENIED издават един единствен албум, а вече е ясно, че вторият така и няма да се появи. Как би се развил този музикален гений можем само да гадаем.

   Не са много музикантите, които човек би могъл да разпознае почти веднага само чрез звученето им. Chuck Schuldiner е един от тях. Безспорно, творчеството му с DEATH изиграва важна роля не само в оформянето на дет метъл жанра, но и в разширяването на границите му. Без неговото съществуване светът на екстремната музика би бил... различен. Последствията от нечия смърт са винаги трагични, но едно е сигурно - ако животът се бе усмихнал на Chuck и той все още беше жив, щеше да е един от най-големите действащи музиканти на съвременната сцена.

   Ярък пример за уважението и обичта, които метъл феновете изпитват към него е финансовата помощ, която стотици оказват на Chuck през 2000 г., тъй като разходите по медицинските операции са непосилни за неговото семейство.

   Две десетилетия по-късно, осемте албума, които Chuck Schuldiner остави след себе си, продължават да намират нови почитатели и да блестят на екстремната метъл сцена, вдъхновявайки съвременните банди и новоизлизащите им творби. Музиката, която Schuldiner създава с DEATH и CONTROL DENIED, е вечна.

   Chuck винаги ще бъде жив чрез завета, който е оставил след себе си. Отпечатъкът му върху всички хора, докоснали се до него по един или друг начин, е едно от най-ярките доказателства за важността и влиянието на неговата личност.

   Nothing in life is promised, except DEATH.

 

Автор: Eino

 

още за:

Chuck Schuldiner


Коментари   (12)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Войнствен викинг 14.12.2021 09:58:15 отговори + 6 0
Поклон. Сега пак ще изслушам цялата дискография на Death. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ron Jeremy 13.12.2021 20:20:56 отговори + 13 0
Дълбок поклон пред паметта на великият Маестро!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ревматизъм 13.12.2021 18:45:20 отговори + 13 0
Титан. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 13.12.2021 16:53:42 отговори + 20 0
Поклон за Чък и респект за автора на статията. Прекрасен трибют. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

destroy_and_sick 13.12.2021 14:53:10 отговори + 16 0
Голяма личност, безспорна личност, музикант с огромна дарба, но както често се случва с талантливите, твърде рано отиват в другото, непознатото за земляните измерение...
Отдавна чакам поръчката си от чужбина за няколко ремастерирани диска на Death, ама още се бави!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Лисицата 13.12.2021 13:46:31 отговори + 17 1
Ще го почета подобаващо довечера Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dr.Gore 13.12.2021 13:40:56 отговори + 18 0
Огромен поклон. За кратко време, той създаде и остави толкова, колкото хиляди след него с по няколко живота няма да създадат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сокол 13.12.2021 11:10:37 отговори + 23 0
Нека почива в мир! Благодарим за музиката, маестро! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metal Pro 13.12.2021 10:29:47 отговори + 21 0
Двайсет години ужас. Преди двайсет години не можах да повярвам какъв ужас стана. Почивай в мир Chuck Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vlady 13.12.2021 10:27:19 отговори + 19 0
Жалко за такъв талантлив музикант, можеше да създаде още много стойностно изкуство. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Kveben 13.12.2021 09:20:01 отговори + 22 0
Тъжно. Двадесет години и още е тъжно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mark 13.12.2021 09:02:30 отговори + 26 0
Великан! Макар и да не съм фен на Death, признавам че е музикален гений, а албумът на Control Denied е в моя личен топ 20 за всички времена. Жалко, че времето не му стигна за да продължи напред. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".