VELIAN 2023 - "Spectacle of Tragedy"

16 яну 2023, 08:17 ч. 1317 / 34 0
пред./следв.

Трагичен спектакъл, шепа пръст и светлина на надеждата

 

velian

 

   Помните ли проекта WARTIME? Той съществува от 1997 до 2015 г., но беше най-активен след 2010 г., когато издаде два забележителни албума. След това трима от членовете на групата "преляха" в нова формация с нови идеи, а именно VELIAN. Тези трима наши герои, Иван Иванов - вокали, Антонио Митов - бас и Велизар Болчев - барабани, в тандем с Дилян Недев - китари/клавишни и Васил Симеонов - китари се посвещават на новата група. VELIAN са създадени през 2015 г. в София. Първоначално са квинтет, а след напускането на Васил Симеонов, стават квартет. През 2016 г. групата издава ЕР-то "Fireflies", а през 2019 г. - дебютния си албум "Godless", който вдига високо летвата като е не просто сбирка от песни, а изгражда света на VELIAN - ефирно пространство между мрака и светлината, където трудно се отличават реалност и фантазия и цари красота.

   Сега имаме шанса отново да се отдадем на пътуване в пространството и в самите себе си с новата творба на VELIAN "Spectacle of Tragedy", която излиза на 20 януари. Записите са осъществени в собственото студио на групата. Отговорен за смесването и мастерирането е китаристът на групата Дилян Недев.

   Докато в "Godless" властва жестоката каменна девица, която иска данък човешка душа, в новия албум като главен персонаж се явява тайствен благородник с червено наметало с качулка, дарен с вечна младост. Той търси смисъла на съществуването през времето и пространството. Страда от това, че любимата му жена, като всички обикновени хора, остарява и умира (песента "For Eternity"). Предприема поход до края на света, за да разбере, че отговорът може би е в хармонията със собственото аз (песента "Star of Mine").

   Настроението на началната песен "Spectacle of Tragedy", едноименна с албума, най-добре се отразява от обложката, дело на Ина Астарджиева и цялостното художествено оформление на изданието, направено от Николас Петрас. Прекършената марионетка върху дърво с изтръгнати корени, иска да внуши, че всяко нещо без здрави основи е обречено на крах.

   Петата песен "Funeral" може да се нарече кулминация на творбата. Запомнящата се мелодия и разтърсващия текст, че накрая всички се превръщаме в шепа пръст и прах на вятъра, дават потенциал парчето да стане хит.

   След като всичко е загубило смисъл ("Reduced to Irrelevance") и е стигната най-ниската точка на някакво съществуване, е време за оттласване от дъното и поглед нагоре да се намери изход в тунела ("Beacon of Hope"). Между седмата и десетата песен мрачното настроение се разкъсва, да даде изблик на бунт и самосъзнаване, че в този свят не може да има само мрак. Меланхоличните мелодии отстъпват на по-стегнати и мобилизиращи ритми, а Иван по-често "превключва" на харш вокали, които дават плътност и убедителност на настроението.

   Последната песен "November Farewell" отново връща носталгичното начало, но заредено с проблясък на надежда, че заспиващата през ноември природа, отново ще се възроди през следващата пролет и така ще се осъществи вековният кръговрат, че в недрата на смъртта се ражда живот.

   VELIAN ще направят официална промоция на новия си албум с концерт на 21 януари в столичния клуб "Mixtape 5". Специални гости ще бъдат групите DEADSCAPE и 37 BLACK.

   Предпремиерно представяне на албума ще де състои на 18 януари в "Prison Bound Bar".

Автор: HeathenHeart

 

velian 2023 - spectacle of tragedy

още за:

Velian


Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".