Ross The Boss и вечни MANOWAR класики в София на 28 май

29 май 2017, 08:27 ч. 3394 / 7 22
пред./следв.

   Безспорно MANOWAR е една от най-интересните групи в историята на хеви метъла. Обичани от едни, мразени от други, подигравани от трети и боготворени от четвърти, през годините американските метъл воини оставиха своя отпечатък върху тежката музика и дадоха вдъхновение на, може би, стотици хеви/пауър музиканти. Разбира се, при все че и по-късното творчество на групата има немалко достойнства, това се дължи практически изцяло на първите шест години и първите шест албума, в които една от ключовите фигури е китаристът Ross the Boss. В онези шест албума са събрани някои от най-епичните песни в жанра, а в нощта на 28 май в клуб "Live & Loud", най-после имахме шанса да чуем доста от тях в изпълнение на китариста, който някога ги направи това, което са. Помагаха му Rhino - барабанистът от излезлия през 1992 г. "Triumph of Steel", когото за последно българските фенове имаха шанса да видят на сцена по време на "Metal Allstars" през 2014-а, а няколко години преди това - с HOLYHELL и MANOWAR на петчасовия концерт в Каварна, Mike LePond, познат най-вече като басист на SYMPHONY X, и вокалистът Marc Lopes, по-рано работил с групите HELLSPEAK и LET US PREY.

   Започна се, всъщност, преди вратите да бъдат отворени за посетителите на концерта. Около 19:30 ч. пред клуба най-изненадващо, и за радост на малкото събрали се по това време фенове, излезе Rhino. С усмивка на лицето майсторът на барабаните даваше автографи и позираше за снимка с всеки, който пожелаеше.

   Вратите бяха отворени в 20:00, а същинското начало беше поставено около 20:30 ч. - на сцената излязоха родните хеви бойци RAMPART и в рамките на около 45 минути показаха музикантски способности, енергия и настроение. След като представиха своето творчество, завършиха изпълнението си с познато и обичано от българските метъл фенове парче - "Градът" на ЕРА/ЕР МАЛЪК. В началото на август RAMPART ще се изявят на фестивала "Wacken Open Air". Нека им пожелаем успех.

   Малко след 21:30 ч. дойде времето на Ross the Boss и групата му - и още първите акорди на "Blood of the Kings" бяха посрещнати с експлозия от викове и емоция, а когато в текста вместо "Back to the glory of Germany" прозвуча "Back to the glory of Bulgaria"... Едва ли някой е останал безразличен... Нека обаче в самото начало кажем нещо много важно - това не беше шоу на MANOWAR. Беше съвсем различно от концертите, които MANOWAR изнасят. В свиренето си Ross the Boss вплита много повече блус влияния от Karl Logan, подходът на Mike LePond към баса е съвсем различен от този на Joey DeMaio, а в сценичното поведение и пеенето Marc Lopes не се и опитва да прилича на Eric Adams. Дългите и прочувствени речи на DeMaio, които са неизменна част от шоуто на MANOWAR, тук не намериха своя еквивалент. И това е прекрасно. В действителност, думата "Manowar" не беше спомената нито веднъж по време на целия концерт - дори във "Fighting the World" вместо "Manowar's made of steel..." чухме "Ross the Boss made of steel..."

   Същевременно обаче песните - с две изключения - бяха изпълнени страшно близо до оригиналните варианти, по-близо, отколкото MANOWAR ги правят на живо в последните вече доста години. Marc Lopes се справи прекрасно с вокалите - а, както знаем, песните на Eric Adams далеч не са по силите на всеки. Певецът демонстрира смразяващ диапазон, страхотни умения и отлично настроение, и направи всяка песен своя - и публиката го посрещна подобаващо - с радост, пригласяне, емоция. Mike LePond, басистът, не падаше по-долу - именно на него дължим едното от двете изключения, за които стана дума по-рано. "Dark Avenger", дала псевдонима на първия български популярен автор на компютърни вируси, започна с впечатляващо бас соло, съвсем различно от солата на Joey DeMaio. Rhino, разбира се, беше истинска машина зад ударните инструменти - и "Triumph of Steel", албумът на MANOWAR с негово участие, също беше представен - с барабанното соло "Armor of the Gods" от грандиозната "Achiles, Agony and Ecstasy". А Ross the Boss си беше Ross the Boss - колкото техничен, толкова и харизматичен, китаристът със сигурност заслужи аплодисментите на публиката.

   Сетлистът беше очаквано силен - деветдесет минути, четиринайсет парчета, с които достойно бяха представени първите шест албума на групата, изсвирени така, както трябва да бъдат свирени. Композиции като "Blood of My Enemies", "Thor (The Powerhead)", "Sign of the Hammer", "Battle Hymn"... Това са песни, които ще разтрептят душата на всеки хеви метъл фен. Завършекът, както подобава, беше "Hail and Kill" - и тази песен беше единствената драстично различаваща се от студийния оригинал - в дългото инструментално интро обичта на Ross the Boss към блуса намери своето място.

   В крайна сметка, концертът на Ross the Boss със сигурност ще остане завинаги в сърцата на всички, които имаха щастието да присъстват. Метъл класики, майсторско изпълнение и енергия... Какво повече можем да искаме?

Сетлист:
01. Blood of the Kings
02. Death Tone
03. The Oath
04. Blood of My Enemies
05. Kill With Power
06. Thor (The Pоwerhead)
07. Each Dawn I Die
08. Glоvеs of Metal
09. Sign of the Hammer
10. Bass Solo/Dark Avenger
11. Armor of thе Gods (Drum Solo)
12. Fighting the World
13. Metal Daze
14. Battle Hymn
15. Hail аnd Kill


Текст: TigerMaster
Снимки: Виктор Александров


  Над 60 снимки от концерта на Ross The Boss в София може да разгледате в нашите галерии.

 



Коментари   (22)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Христо 3.06.2017 22:03:14 отговори + 2 5
Manowar е начин на живот. Факт. И това го прави геният на Джой де Майо и харизмата на Ерик Адамс... Рос де Бос е важна част от миналото на групата, но не на него се дължи успеха на групата. Самият факт, че 30 години по-късно прави концерти само с песни на Manowar говори кой етап от кариерата си определя за успешен самият той.

Гледайте The Absolute Power

И накрая... Когато Джой де Майо прави лицеви опори, не издига тялото си нагоре, а бута планетата надолу!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Делян 31.05.2017 16:31:42 отговори + 4 0
Отличен концерт, перфектна организация, страхотно шоу, 100 % метъл. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Единствен недоволен 29.05.2017 18:34:34 отговори + 10 5
Сигурно съм единственият недоволен (не е точната дума, по-скоро не ми се получи). Всичко беще перфектно - песните изпяти като по учебник, музикантите - супер. За мен обаче магията Manowar я нямаше, или не ме хвана или не знам какво. Чувствах се като да гледам фокусник, но някой преди това да ми е разкрил как се правят триковете. И думите "трибют-банда" и "ерзац Manowar" не ми излизаха от главата.
Радвам се, че на повечето хора е харесало, разтопили са се от спомени, попаднали са в машината на времето, или там както са си го преживяли.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пандата 29.05.2017 18:16:10 отговори + 9 4
Егати, от дете не бях слушал Маньовър!
Разцепих се от кеф и отново бях на 16! Супер яка публика, много добра банда, жесток вокал и сигурно няма да имам глас поне три-четири дни.
И браво за жеста на Рос да даде и хвърли огромно количество перца, за хората отпред. Личеше си че и публиката и бандата са доволни.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 29.05.2017 16:13:28 отговори + 10 4
Отдавна не слушам Manowar, но това нямаше как да се пропусне. Както и се спомена в репортажа, концертът беше това, което не очакваш от изпълнение на Менуор. Което му е и големия плюс. Учудващо е как след толкова години помня почти всички текстове.
Мога само суперлативи да кажа за всички - и група и публика.
А Майк ЛеПонд го чакам със Symphony X на самостоятелен концерт
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


анти-терлик 29.05.2017 14:32:27 отговори + 18 8
Нека започна с очевидното - в публиката имаше момичета, момчета, мъже и жени на различни възрасти. Повечето бяха с дълги коси, други с бръснати глави; някои носеха тениски на Мейдън, други бяха с блузи на Хамърфол, а трети - елеци; едни куфееха пред сцената, други си седяха. И нито едно зализано емо! Нито една царевица! Без вафлички, без храсти и без бисквитки! Снощи в залата имаше само и единствено метъл войни!

Това беше един от най-добрите концерти, които някога съм посещавал! На принципа съм, че колкото и да харесвам даден киарист, любимец ми е именно този, който е изсвирил и участвал в любимите ми песни, албуми и групи; и това за мен е Рос Дъ Бос. Колкото и да харесвам Кийт Ричардс, колкото и да харесвам Джо Пери, колкото и да харесвам Слаш, Зак Уайлд, Джо Сатриани, Джими Пейдж и Джими Хендрик, за мен Рос Дъ Бос винаги ще бъде на първо място - и снощи доказа защо!

Рос Дъ Бос, поне за мен, е един от най-добрите, но и най-подценените, китаристи в метъла. Изсвирил е едни от най-страхотните сола в една от най-великите, но за жалост подценени и особено подигравани, метъл банди в историята! С друг китарист Меноуор щяха да звучат коренно различно. Това е един от един от бащите на пауър метъла; един от оригиналните Крале.

Много пъти е казвано, че Карл Логан е по-техничния китарист от двамата, което може би е така, но първите шест албума на Меноуор са ненадминати и причина за това е именно Рос Дъ Бос. През повечето време Карл Логан свири китарните партии на Рос Дъ Бос, докато по една или по друга причина, Меноуор звучат доста по-различно в по-новите си албуми (за протокола, любим албум на Меноуор след "Kings of Metal" и "Triumph of Steel" ми е "The Lord of Steel"). Не отричам уменията на Карл Логан и мисля, че се доказа още с "Louder Than Hell", но не е трудно да се каже, че музиката на Рос Дъ Бос идва от душата.

Каквото и да кажа за този концерт ще бъде малко. Не знаех какво да очаквам - бях чул единствено "Blood of My Enemies", но Марк Лопез бързо оправда очакванията ми. Хем не се опитваше да звучи като Ерик Адамс, хем имаше собствен стил, хем изпълни песните в типичен за Меноуор стил! Невероятен глас! Кени Ърл е достоен заместник на Скот Калъмбъс, макар и само за един албум, и това беше повече от ясно снощи. Майк Лепонд ме изненада приятно, понеже бях най-малко запознат с него. И естествено Рос Фридман доказа защо го наричат "ДЪ БОС". За около час и половина изпълниха някои от най-любимите ми песни, не само в метъла, но изобщо - и едни от най-големите класики на Меноуор. Не усетих кога свърши всичко, а бях най-отпред.

Надявам се тази славна вечер да се помни дълго време и следващия път - да заповядат в по-голяма зала! Както беше написал някой преди, срамота е, че докато разни чалга изпълнители пълнят "Армеец", музиканти от това величие ги слагат в малките клубове с по 200 човека.

Това, което не пише в статияте е, че след епичния концерт, Рос Дъ Бос раздаде цяла торбичка перца на феновете пред сцената, а после музикантите излязоха за снимки и автографи. За мен беше чест да стисна ръката на Рос Дъ Бос и да получа автограф лично от него, и то на някои от любимите албуми!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 29.05.2017 14:33:39 + 2 3
метъл воини* Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

funeral frog 29.05.2017 17:09:09 + 6 1
Доживяхме, анти-терлик е доволен от НЕЩО най-сетне! Браво! : ) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Келеш 29.05.2017 14:12:31 отговори + 1 18
Да попитам за протокола - свириха ли Смоука? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 29.05.2017 15:10:36 + 3 1
Свириха го:
>>Smoke
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 29.05.2017 18:59:53 + 2 0
Това трябваше да е цитат от текста на "Each Dawn I Die", бтв. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Manowar 29.05.2017 13:38:13 отговори + 16 2
Разцепихме се! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 29.05.2017 11:08:28 отговори + 14 17
"Лица, които консумират напитки около входа на клуба, които не са закупени от клуба няма да бъдат допускани, дори и да имат билет" - надпис на входа на "елитния" клуб. Д'ба и булгаристан! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mantas 29.05.2017 12:29:13 + 12 10
Ами явно затова е елитен. Никой не се кефи да му смърди на клошари около него. А ти, Сronos-e, като си тръгнал на концерт и нямаш 3 лева да си купиш поне една бира вътре, явно си точно такъв. :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Знайко 29.05.2017 12:41:19 + 7 4
А от "елитния клуб" не ти позволяват да си изнесеш напитката пред клуба. Тоест, или къркаш вътре на задух, или стоиш на въздух, но жаден. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 29.05.2017 12:42:10 + 10 10
нааа, на елитните клубове тоалетните работят, а бирата в клуба е ариана по 2-те и имена - именно любимата на клошарите.
Нещо ня логика в мислите ти, явно не си много умен - ако се пие бира от другаде миришеш на клошар, ако се пие бира от клупа, повтарям АРИАНА, вече миришеш на теменужки. Улиците в София НЕ ПРИНАДЛЕЖАТ на клубчето с мутрите на входа че те да определат правилата за тях!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mantas 29.05.2017 13:05:14 + 9 12
Вътре се продават и крафт бири за по 6-7 лв. Пробвай ги следващия път, ако събереш парички от просия :-)
Улиците не, но зоната пред клуба, за която точно иде реч и която персоналът трябва след работа да почисти от боклуците на разни "хитреци" и измекяри, ДА.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 29.05.2017 13:47:05 + 4 4
Аз исках да си купя една бира, но имаше единствено вода от урина. Този проблем го има и на много по-големи концерти, де. С удоволствие бих си взел каквото предлагат, само не и бългрско... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 29.05.2017 13:47:30 + 0 1
вода от тоалетната* Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 29.05.2017 13:52:06 + 8 8
А салфетките за заря по колко вървят, да показваш на хората, че имаш пари и те тресе комплекса. А сигурно освен крафт бирите (сигурно варка7 наричат така) има ли и работеща тоалетна, която да е с вход 3 лева и си просяк ако не дадеш? Даже вокалиста на Рос се възмути от кенефа, а като някой с фамилия Лопес те намира за мизерия, не е добре.
П.С. спри да ме наричаш клошар, това че задоволявам майка ти натам сочи, разбирам, ама не е истина.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mantas 29.05.2017 14:31:53 + 7 9
@Cronos: Нисък ти е тавана, нямам повече време за такива като теб. И един последен съвет - като имаш желание (не умение) да влизаш в спорове, трябва да си готов да предвидиш и риска, че може да се поизложиш, което ти вече направи. Live and let die... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

UGIN 29.05.2017 10:18:08 отговори + 22 1
Ross The Boss изсвири песните както трябва - old school. Вместо ESP Eclipse-a си ползваше стария и много верен Gibson SG, с който свиреше в Manowar преди 35 години. Абсолютно автентично шоу стана. Както е било едно време преди 35 години. Задължително е да се отбележи, че RTB свиреше в оригинален строй от Ми, докато най-вероятно поради напредналата възраст на Eric Adams, Manowar от години свирят с тон надолу (от Ре). Mike Lepond е машина! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".