SMALLMAN, ALITHIA и KAYNO YESNO SLONCE в клуб "Mixtape 5"

13 окт 2012, 20:18 ч. 447 / 7 6
пред./следв.
Всеки концерт на SMALLMAN напоследък се превръща в мащабно събитие. След като пометоха през март клуб "Mixtape 5” с помощта на стонър-триото CENTER и бургаската банда VRANI VOLOSA, тази вечер, отново на същата сцена асеновградската банда сложи началото на своето европейско турне "East Path Tour”. Съпорт този път бяха австралийците ALITHIA, с които ще споделят концертите по източния им път и KAYNO YESNO SLONCE, с които споделят общ извор на вдъхновение - народните мотиви, етно-инструментите и темите... но да почнем от самото начало.

   Пристигам малко по-рано в клуба, за да взема интервю (което ще може да прочетете тук в скоро време) от прелетелите 15000 км австралийци. Те са изключително екзалтирани - впечатлени са от София, от клуба (уверяват ме, че не са свирили в толкова хубав в Австралия!), от хората и най-вече от българските момичета, които отново се оказват най-красивите. Ентусиазма на "астрал спейс кор” квартета не му попречва да се появи с половин час закъснение на сцената, което обаче не прави впечатление на публиката, все още силно заета с равенството ни във футболната квалификация с Дания. При първите акорди на Sparky и компания обаче, набъбващата все повече тълпа се събужда и се събира постепенно пред сцената.

   Стилът на ALITHIA e изключително динамичен - лирични теми, с мелодични вокали и клавири, се редуват рязко с мощни избухвания на ударната секция и впечатляващи, разчупени ритми. Вокалът се справя доста добре с китарно-певческата си комбинация, психеделичните и гръндж мотивите се редуват в пеенето, абе въобще трябва да призная, че доста ме изненадаха. Докато клубът продължава да се пълни, те приключват със сета си и с благодарности към SMALLMAN и феновете се смъкват от сцената.

   Където вече се подрежда внушителен музикален магазин. Един по един музикантите от KAYNO YESNO SLONCE изваждат арсенала си от странни инструменти, и аз, както много други се доближавам любопитно. Най-отляво е певецът - Веско Митев, който подрежда колекция от духови - няколко кавала, гайда, диджериду; до него е седнал Петър Делчев - от едната му страна клавир, от другата оръжейна от струнни - няколко тамбури и виолина, (най-любима от всички ми беше една метална тарамбука с формата на летяща чиния, която издава невероятни тонове, и на която така и не научих името). До тях отдясно един след друг сядат перкусионистите - Станислав и Алекс, с тъпан, тарамбука, кастанети и още доста различни ударни. Докато ги гледаме жадно, те започват да свирят и сякаш отприщват огромна река от магична музика. Голяма част от хората сядат на земята, но аз не мога - искам да гледам тези спокойни, уверени свирачи, които строят стена от звук. Парчетата се преливат едно в друго, така както се сменят и инструментите - плавно и все по-мощно, и тази вълна от музика те отнася някъде другаде, някъде високо в планината. В последното парче - "Пиленце" се включва и Цветан Хаджийски - певецът на SMALLMAN и дуетът им с Веско e кулминацията на това звуково пътуване.

   Часът беше един без двайсет, но голяма част от хората сякаш сега се събуждаха. В момента в който хедлайнерите се качиха на сцената след кратка пауза за приготовления, публиката залепна отпред и не се откъсна и за миг, до последния звук.

   Когато слушам SMALLMAN на концерт имам усещането за огромно пространство (може би затова клубът ми се видя три пъти по-малък, когато го видях празен преди лайфа), като че ли всичко това се случва някъде на триградското ждрело, а не в затворена зала под центъра на София.

   Мощните барабани на Андон разцепват застиналото, леко поунесено от предишния пърформънс множество. Басът и китарата на Стефан Пенев и Доктора разтърсват залата - ако някой не се е събудил, сега вече му е време да го направи. Над всичко се носи упойващо-раздиращият глас на Цецо - ту нежни трели, пълни с носталгия и мъка, ту яростен, откъснат от сърцето вопъл.

   Много са нещата които се смесват в SMALLMAN в някакъв странен микс. В тях има много от сиатълската сцена - ако щеш и с леко вглъбеното им поведение на сцената, но някак напомнят и на една родна банда от близкото минало - Тъмно, особено с напевите си и неравноделните си ритмики. И все пак етно-сърцевината на тяхната музика пронизва всичко - от трескавия, леко наподобяващ тъпан, звук на барабаните до извивките в гласа на Цецо, които носят онези неизлечими родопски мотиви.

   "Ouroboros” ме оставя без дъх с изключителния си неравноделен ритъм. Барабанистът наистина е като отвързан - удря с неистова мощ, раздава се и сякаш дори се заиграва с брейковете тук-там, а в същото време е като часовник - цепи всеки бийт "по средата на нотата" ако цитирам правилно Cozy Powell. "Най-сетне стигнахме да направим песен на български" казва Цецо и групата забива "Първом, първом". Българските строфи придават някак по-друго звучене на песните - народните мотиви и мелодичността необяснимо се засилват, без рифовете да загубят твърдостта си.

   Логичният край е с двете най-силни песни от двата албума - "Evolution” следвана веднага от "Labyrinth of Present”. "В началото на първото ни турне ни давате безкрайно красиви крила за да продължим” благодари развълнувано певецът на нестихващата публика. Няколко минути по-късно упорството ни е възнаградено - "бис"-подаръкът е "The Cube”, след чиито последен акорд виковете и ръкоплясканията дълго не стихват.

   Много силен концерт с перфектна организация и звук. Дано тази комбинация съпътства SMALLMAN и ALITHIA в лабиринта на "East Path Tour”.


Morion


   Сетлисти:
KAYNO YESNO SLONCE:
--- Мароко
01. Ханг
02. Църна гора
03. Два йорла се бият
04. S.M.R.
05. 7/8 каба
06. Първом първом
07. Ориенталско
08. Пиленце

SMALLMAN:
01. 7
02. Ouroboros
03. ocean
04. Dreaming peace
05. Two rivers
06. Directions
07. Lucidity
08. Първом, първом
09. А Junction
10. Evolution
11. Labyrinth of presence
12. The cube
SMALLMAN, ALITHIA


Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Amappyappoilt 25.01.2013 05:57:46 отговори + 0 0

Exposure Ozil Mussina suspected They should take one break for next season www.pinkstudiobeats.us solo hd beats beats by dre where can i find cheap dr dre beats beats by dre kobe Arsenal manager Arsene Wenger said in an interview, not every team should fight to the championship. Youth academy, too, not every person can be a top-notch so fascination with training should be happy football to the first bit, the essence of football education. pillow headphones beats by dre cheapest price Beats By Dre Pink dr dre studio beats white Spiderman Beats dre
Ma Chengquan holiday beginning within the peak with this command is received, and unwilling to carry out this important task, a thorough investigation "Shide Department of" arduous procedure that only he himself knows best.
beats by dre wholesale
http://www.pinkstudiobeats.us/Solo-HD
http://www.pinkstudiobeats.us/Ferrari
http://www.pinkstudiobeats.us/Studio
http://www.pinkstudiobeats.us/NFL
http://www.pinkstudiobeats.us/Kobe-Bryant
http://www.pinkstudiobeats.us/Turbine

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dicky Pride 18.10.2012 17:42:30 отговори + 0 0
не знам какво ги превъзнасяте толкова тия copy - paste-ове на TOOL??? явно оригиналността не вирее по нашите ширини, щом такива групи като Smallman и Odd Crew стават толкова популярни... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 14.10.2012 16:09:48 отговори + 0 0
Екзалтирания тон и изнасилените описания са преиграни, не едното заглавие! То е сгрешено. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Чебурашка 13.10.2012 23:38:30 отговори + 0 0
И аз не знам тоя крокодил кой е, но щом от едно леко объркано име на песен обяви целия репортаж за преиграване - нещо не му е наред (на крокодила) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MadHamish 13.10.2012 23:15:25 отговори + 0 0
Великолепен концерт! А тенекиеният инструмент се нарича ханг. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Крокодила Гена 13.10.2012 22:58:02 отговори + 0 0
Не знам кой е писал репортажа, но определено е преиграл. Песента на Smallman (а и името на албума) не е "Labyrinth of presence", а Labyrinth of Present. Поне като се преструвате на много впечатлени, си проверявайте текстовете. Иначе съм огромен фен на Smallman и много съжалявам, че не можах да присъствам на нито единия концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".